|
Jak úspěšně zasít jadérka/semena jabloní, 9.4.2012 Ve své malé jabloňové školce mám vysázené jen 2 druhy podnoží. Semenáčky jaderničky a řízkovance A2. Včera při prohlídce a vyrývání loni naštěpovaných stromků jsem se smutkem zjistil, že o všechny roubovance na A2 ('celkem asi 15 kousků) se... celý příspěvek > |
|
Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu, 9.4.2012 Dnes Moravskotřebovsko v 7 hodin ráno minus 6 při svítícím slunci.
Naštěstí všechny peckoviny jsou dosud v pupenech a na řez teprve čekají.
|
|
|
|
Opadávání jablek, 9.4.2012 Naozaj vám pri extenzívnom pestovaní v zatrávnenom sade hnojenom slepičincami jablone plodia každým rokom?
Ano, drtivá většina odrůd plodí pravidelně.Sem tam některý stromek odpočívá a má jednou za 2 - 3 roky úrodu menší nebo skoro žádnou.. Určitý... celý příspěvek > |
|
Rybíz - množení, 5.4.2012 Kamarád je sice zemědělský inženýr, ale já bych se připojil spíš k radě J.G. Když keře vykopete, rozsekáte na kusy, aby každý kus měl nějaké kořeny a nějakou nadzemní část - tu zastřihnete na pár oček - do auta se vlezou, i kdybyste jezdil se... celý příspěvek > |
|
Líska ve skalce, 4.4.2012 Divoce rostoucí lísku na skalce nejspíš nezkrotíte.
Malinký lískový semenáček, vlastně klíčící oříšek jsem předloni vysadil do školky mezi podnože. Před 3 dny jsem vykopával keř velikosti dospělého rybízu s mohutnými kořeny a dost... celý příspěvek > |
|
Řez švestek, 4.4.2012 Ono se asi lépe radí před řezem.
Pokud zůstaly hlavní silné větve v rozumném počtu a zůstaly celé, tedy až ke konečkům a odstranil jste nadbytečné a zahušťující větve v místě jejich odstupu, je to nejspíš v pořádku. Jestliže jste vyřešil řez... celý příspěvek > |
|
Opadávání jablek, 4.4.2012 Pokud má strom "obrovský přírůstky", není něco v pořádku. Možná jej řežete příliš hluboko, možná je přehnojený dusíkem. Zkusil bych řez vynechat či omezit na průklest, případně doplnit výživu o mikroprvky. Jinak určitý propad před sklizní je běžný u... celý příspěvek > |
|
Zkušenosti s lignohumátem, 4.4.2012 Nevšiml jsem si, že bych něco nekriticky zavrhoval, ostatně uvádím, že nemám nic proti přípravku. Je vcelku pochopitelné, že když podstatou úrodnosti půdy je humus a hlavní složkou humusu jsou huminové kyseliny, tak jejich aplikace rostlinám... celý příspěvek > |
|
Co je to za nemoc?, 3.4.2012 Když jsem byl dítě, bylo na Brněnsku v červenci každoročně tolik meruněk, že je málem nikdo nechtěl ani zadarmo natrhat. Broskve však byly považovány za vzácné exotické ovoce. Dnes se popularita obou druhů trochu obrátila. Drobné... celý příspěvek > |
|
Zkušenosti s lignohumátem, 3.4.2012 Nemám nic proti tomuto přípravku, ale příspěvky, které o něm mluví mi jaksi nesedí. Vložené věty typu: "Šlo o lignohumát s označením Lignohumate AM" zavání propagací hodně. I způsob vyjádření paní 43 107 mi připadá, nevím proč, spíš pána... celý příspěvek > |
|
|
|
Rozkvétání meruněk v letošním roce, 3.4.2012 Obávám se, že pokud vydrží nemrznout 10 - 14 dní, nebudeme "za vodou". Přijdou-li mrazíky až potom, bude to ještě horší. Malé plůdky jsou k mrazům stejně, ne-li citlivější než květy, navíc již bude bez šance, že vykvetou nejaká opožděná... celý příspěvek > |
|
Králičí hnůj, 2.4.2012 Co byste s těmi peletami z bobků zamýšlel?
Jinak sem tam nestravené semeno může být teoreticky v každém trusu, Ovšem každý ví, že semena plevelů v králičím, hovězím i koňském hnoji jsou. Vetšinou však neprošla trávením... celý příspěvek > |
|
Zkušenosti s lignohumátem, 2.4.2012 Zkušenosti jsou výborné, podaří se vám vypěstovat podstatně dražší papriky! |
|
Nepodařené uzení, 2.4.2012 Ještě jedna věc mě napadla. Když udíte ve studené udírně a máte ohniště 15 metrů daleko od udírny, kouř se obvykle vede ve svahu pod zemí. V takovém případě můžete vy\víjet hodně kouře, neboť než dojde k masu, zchladne na kýžených 30 st. Pokud... celý příspěvek > |
|
Vlašský ořech, 2.4.2012 Obávám se, že to nepoznáte ani na podzim. Fenotypické rozdíly jsou tak malé, že chybovost určení bude vysoká. Nejlepší by bylo oslovit bývalého majitele, aby Vám sdělil původ stromků. Nelze vyloučit, že se mohlo jednat o amatérsky... celý příspěvek > |
|