|
Kvas z Třešní, 17.7.2012 Podržte nad kvasem hořící svíčku. Pokud její plamen nezhasne, běžte pálit. |
|
Červnová, 17.7.2012 Chuť hrušek a ovoce obecně je jednak individuální, to má JG pravdu. Navíc je velmi podmíněná dobou zrání, jak expresivně uvádí VK Je víc než pravděpodobné, že ovocné odrůdy jako ČVervencová, Stark Earliest, Rychlice německá, Redwin, či Herman,... celý příspěvek > |
|
|
|
Přeroubování angreštu, 16.7.2012 Vám se někdy podařilo naroubovat nebo naočkovat angrešt na tříletý kmínek meruzalky? Já to nikdy nezkoušel, ale teoretický úspěch (při zachování zakořeněné podnože) bych čekal jen při štěpování na jednoleté dřevo, tedy angrešt na... celý příspěvek > |
|
Rybíz - škůdce nebo choroba?, 16.7.2012 Fotka není úplně zřetelná. Všichni dřepčíci mají stehna zadních noh výrazně silnější. |
|
Topfirst, Herman - dotaz, 16.7.2012 To je pravda, ale pod obrázkem je popis "tmavě modrý s ojíněním".
Já mám Ruth G. přištěpovanou na jedné větvi Hermana a je oproti H. víc dočervena. Liborova odrůda připomíná spíš Opál nebo některý z velkoplodých myrobalánů
|
|
Přeroubování angreštu, 16.7.2012 Pokud čtu dobře, tak zadavatelka vlákna chtěla radu, zda je možné naroubovat jinou odrůdu na angrešt trpící padlím. Emotivní apologetiku citlivých odrůd sice chápu, ale je trochu mimo téma. |
|
Existuje odolnější meruňka? MS kraj, 16.7.2012 Ani jednu z těch meruněk neznám. Podle popisu jsou naprosto dokonalé. Odolnost vůči mrazu, šarce i monilii, přitom perfektně vybarvené velké plody skvělé chuti. Žádné nedostatky u těchto odrůd. Rád bych tomu věřil, ale působí to víc jako... celý příspěvek > |
|
Topfirst, Herman - dotaz, 16.7.2012 U nás tedy Hermany vypadají trochu jinak. Barvu mají víc do modra jen s lehkým nádechem do červenofialova. Násada plodů taky bývá mnohem menší. Letos tedy nemám žádné.
|
|
Vypouštění oleje, 16.7.2012 Každoročně vylévám olej ze sekaček normálně napouštěcíém otovorem nakloněním stroje. Odsávačkou to půjde samozřejmě taky. |
|
Přeroubování angreštu, 16.7.2012 Co vím, v praxi se to nedělá. Angreštový stromek na meruzalce je poměrně krátkověký. Jednodušší je nahradit celý stromek novým - rezistentním. |
|
|
|
Poradíte, co s touto třešní?, 16.7.2012 Určitě to není jednoduché. Přesadit třešeň s kmenem 15 cm v průměru bez těžké techniky (bagr apod.) vidím za iluzorní. |
|
Poradíte, co s touto třešní?, 16.7.2012 Podle obrázku je patrné, že druhé patro přerostlo a potlačilo v růstu patro první. Jistě se na tom podepsala skutečnost, že strom roste mezi dalšími vyššími stromy, přesto bych druhé patro sesadil tak, abych podpořil v růstu patro první. Jistě... celý příspěvek > |
|
Červnová, 8.7.2012 Červencová u nás zraje o 2-3 týdny později a má větší plody |
|
Choroby angreštu - požer listů?, 7.7.2012 Vypadá to jako žír píďalky angreštové. Měly by tam ale být vidět housenky. |
|
Padlí na rezistentních odrůdách angreštu, 7.7.2012 Letošní rok je fakt divný. Část angreštů pomrzla 18.5. v malých plůdcích, ale dost jich ještě zbylo. Pěstuju převážně rezistentní odrůdy, z těch citlivých si ponechávám jen dva, které mi nejvíc chutnaly - Zlatý fík a Chryso, jen tak na jídlo,... celý příspěvek > |
|