|
Matčino, 15.10.2012 Skutečně, dužina Matčina je žlutější než u většiny ostatních odrůd (snad krom Breuhahnova) a je na jablko až nápadně sladká. Šťavnatost její je jen průměrná a skladováním se stává spíš sušší. Bílá navinulá dužina bude patřit zřejmě jiné... celý příspěvek > |
|
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 15.10.2012 ...jinými slovy: v Juralu Katinku a Hanitu neměli nebo mu je nedali... |
|
|
|
Jabloň Fenix, 15.10.2012 Vypěstoval jsem jen 1 plod, takže hodnotit nemůžu. P. Kumšta píše, že odrůda není rezistentní proti strupovitosti a skladovatelná je do února. Těmito vlastnostmi by zhruba odpovídala Rubínu. Jak to bude s plodností, velikostí a chutí, to se... celý příspěvek > |
|
Povlak na jablku, 15.10.2012 Jablkům nic není, je to jen vzhledová vada. Vznikla zahojením porušené slupky nezralého plodu. To může vzniknout více způsoby - mechanicky (např. kroupami), mrazem, škůdci (obaleč jabloňový, pilatka jablečná, zobonoska ovocná, aj.). Odborník by... celý příspěvek > |
|
Karola, 15.10.2012 Jó to je pravda. Ovšem uvědomme si, že odrůda byla vyšlechtěna 1929, doporučena k pěstování 1953 a v Malé pomologii z roku 1969 uvedena mezi odrůdami perspektivními (!). To se jim to píše, když mohou čerpat z 40iletých zkušeností německé... celý příspěvek > |
|
Bříza, 15.10.2012 Můj osobní názor je, že na malou zahrádku bříza nepatří. Když ji budete každoročně ořezávat, tak ji možná s obtížemi v jisté velikosti udržítě, ale má to smysl? |
|
Topaz, 15.10.2012 Liší se především vzhledem a chutí. Topaz červenožlutě žíhaný, Goldstar zelený, později žloutne. Chuť Goldstaru sladká, Topazu víc dokysela. Oba chuťově výborné.
I na Vysočině budou roky, kdy přinesou skvělé ovoce. Ale nemusí tak být... celý příspěvek > |
|
Jak poznám stromek jabloně - zákrsek?, 15.10.2012 To je jen akademická debata. Podobně jako spor o meloun - ovoce či zelenina. Pěstuje se na záhonu coby jednoletá tykev, tedy se bere za zeleninu. Ale jí se jako ovoce, přidává se do ovocných salátů, pálí se z něj ovocný destilát.
Stejně... celý příspěvek > |
|
Kdy si mám nachystat rouby a kdy je nejlepší čas na roubování meruněk?, 12.10.2012 Já bych to dělal co nejdřív - tak počátkem března kopulací na jednoleté co nejsilnější letorosty stejně silnými rouby na nejvyšší místo korunky. Ujímavost by měla být dobrá. |
|
Plastová nádrž v kleci - montáž do země, napojení, 11.10.2012 A proč ji chcete obetonovat, když je v kleci? |
|
|
|
Amfora nebo Blanka opylovači?, 11.10.2012 Vůbec bych to neřešil a počkal, až hrušeň zakvete. Jsem si jist, že přinese i plody a bude po problému. Obě jsou dobré. |
|
Třešňový týden, 11.10.2012 U jádrovin to není tak jednoduché. Peckoviny se sklízejí až na výjimky v ideální konzumní zralosti, pouze pro účely dopravy a trhu o pár dní dřív. U některých odrůd jádrovin je ve sklizni rozdíl, jestli je chceme uskladnit nebo co nejdříve jíst. A to... celý příspěvek > |
|
Třešňový týden, 11.10.2012 Existuje ovoce nepříliš náročné na teplo - např rybíz. Doba jeho zrání se příliš neliší v jednotlivých lokalitách ani v jednotlivých letech. U třešní je to jinak. Zažil jsem roky s teplým jarem, kde i u nás se Rychlice a Rivany sklízely - tak jak se... celý příspěvek > |
|
Co na zahradu, 11.10.2012 Hryzec je jen jeden z důvodů a ne ten hlavní, proč používám výhradně semenné podnože. Zahrada je v severním svahu koryta nějaké pravěké řeky, jen s nízkou vrstvou jílovité ornice. Stromky jsou navíc vysázeny na místě vykáceného starého... celý příspěvek > |
|
Co na zahradu, 10.10.2012 Dravce sice vločkami se sádrou neohrozíte, zpěvné ptactvo však ano. |
|