|
Vienská, 20.11.2012 Je to moje zamilovaná odrůda. Chutí připomíná Boscovu, plody jsou větší a nároky na teplo menší. Letošní mrazy 18.5. ale neustála. |
|
Razantní prořez staré jabloně, 20.11.2012 Jestli chcete starou jabloň zachovat, tak ji řežte co nejméně a silné větve už vůbec ne. Pokud, tak jenom z důvodu, aby případně ulomená větev nespadla na chalupu. Nějakou tu dutinu ve kmeni či nekrózu na silné větvi strom dokáže ustát poměrně... celý příspěvek > |
|
|
|
Choroba plodů odrůdy Jonathan, 20.11.2012 Jonathanová skvrnitost to není. Ta je pouze kosmetickou vadou slupky. Na obrázcích je buďto křenčení dužiny, sklovitost jablek nebo poškození plodů mrazem. Každopádně jde o fyziologickou chorobu. |
|
Udírna a uzení bez problémů, 20.11.2012 Jedním z možných důvodů, proč Jardovi stačí 10 dní je, že používá jen čistou sůl bez sanytru či dusitanu. Maso nasolené pouhou solí je narůživělé, ale ne tak červené, tudíž rozdíly v barvě nemesejí být tak výrazné. Další možností je, že pokud se... celý příspěvek > |
|
Urcenie odrody, 19.11.2012 Každá hruška je vhodná na pálení, je-li zralá a sladká. Pastornice je zimní odrůda. Zimní hrušky obecně jsou (na rozdíl od jablek) na pálení vhodné méně než letní a podzimní. V našich podmínkách nejsou tolik aromatické, takže voňavější destiláty... celý příspěvek > |
|
Uzené salámy, 12.11.2012 Po zkušenostech s uzením salámů už bych jejich výrobu nedoporučoval. Sám jsem uzení salámů opustil. Z těchto důvodů:
1. Přečteme-li si návod na jejiách výrobu, je zřejmé, že je velmi pracná a suroviny vyjdou mnohem dráž než hotový salám
2. U... celý příspěvek > |
|
Kdy řezat maliny?, 12.11.2012 Vůbec se na Vás nezlobím, i když nevím, v čem konkrétně nemám pravdu. Souhlasím, že je důležité vědět, jaký typ maliny máme. Ale to se snadno dozvíme - počkáme, jestli na podzim přinese plody a rázem je jasno.
Co je to obnova... celý příspěvek > |
|
Jabloně v palmetach, 12.11.2012 Myslím, že nelze zaměňovat pojmy palmeta a ovocná stěna, třebaže obojí se pěstuje víceméně naplocho. Já bych byl pro stěnu. To, že vyžaduje víc péče než volně stojící tvar, je pravda, Ale obvykle se nejedná a o velké plochy, tak se to dá... celý příspěvek > |
|
Jablečný kvas, 9.11.2012 Rychlejšímu rozkvašení by rovněž prospělo, kdyby zákvas z kvasinek (kvasnic) byl připravený ve větším množství moštu než 2 dl. Ideálně tak 5 litrů.
Nemáte-li k dispozici místnost s vyšší teplotou než 10 st., stačí zahřát podrcené... celý příspěvek > |
|
Vychovny rez - ceresna, 9.11.2012 Přírůstky jsou na první rok po výsadbě skutečně vydatné, takže hluboký výchovný řez není nezbytný. Já bych nicméně přeci jen konce bočních ramen (tak 1/4 délky letorostů) zastřihnul. Terminál pak výrazněji, aby jeho vrchol převyšoval konce ramen asi... celý příspěvek > |
|
|
|
Využití vylisované jablečné drti, 9.11.2012 ...ve výliscích z domácího lisování je nesrovnatelně víc šťávy než ve výliscích z domácího ručního lisování
Této větě vůbec nerozumím.
Druhák jsem už asi 30 let nedělal. Tehdy jsem to zkoušel tak, že jsem výlisky pouze prokypřil a lisoval... celý příspěvek > |
|
Slimáci, 7.11.2012 Je to řešení. A jak jste čistili ty gumáky? Pamatuju,. jak špatně se od slimáků čistl kbelík. Další nepříjemností je, je, že než jich člověk nasbírá víc, ti první už lezou z nádoby ven |
|
Skleník ze dřeva, 7.11.2012 Loni jsme se rozhodli investovat do něčeho co vydrží déle a nelitujeme. Pořidili jsme foliovník
Montáž byla jednoduchá a skleník jsme měli rychle hotový :)
Tomu nerozumím. Pořídili jste foliovník nebo skleník? V tom vidím trochu rozdíl. U nás... celý příspěvek > |
|
Prilis suche klobasy, 6.11.2012 Do jemně mletého libového (spojky) se přidává studená voda. Klobásy jsou pak šťavnatější. Druhou možností je, že jste přidal málo tučné vepřové Nmyslim si, že by za 6 hodin při 60 stupních klobásy výrazněji vyschly.nebo z nich vytekl tuk. |
|
Využití vylisované jablečné drti, 6.11.2012 Ano, to jak výlisky přitahují jakýsi druh žížal (rybář by řekl hnojňáky), je neuvěřitelné. V některých momentech dokonce hmotnost žížal zhruba odpovídá hmotnosti výlisků. |
|