|
Sloupovitá meruňka, 15.1.2013 Asi to někdo koupí, jinak by to nenabízeli. Bohužel, stále se najdou tací, kteří zaplatí jen proto, že je to novinka, rarita, exotika. Nechci být zarputilým odpůrcem všeho nového a tvrdit, že máme žmoulat jen Míšeňské a Strýmky, ale některé nabídky... celý příspěvek > |
|
Vlastní zelenina vs koupená - poměr cena: chuť, 15.1.2013 Bereme-li to poměrem cena a výkon, tak se nevyplatí pěstovat v podstatě nic. Když k tomu navíc připočteme cenu pozemku, daň či pronájem, benzínu, elektřiny v mrazáku, je nejvýhodnější to, co sníme, si koupit Nejsem si... celý příspěvek > |
|
|
|
Jsme ještě národem zahrádkářů?, 14.1.2013 Ani velká úroda chutných plodů nestojí za zlomený obratel po pádu ze stromu. Většinu velkých stromů jsem zrušil právě po pádu, zlomeném žebříku a předloktí.
Další problém je v tom, že nové domy se staví nepodsklepené a... celý příspěvek > |
|
Jsme ještě národem zahrádkářů?, 14.1.2013 se zahradou a zvířectvem na krku nemůžete jet dvakrát za rok na dovolenou.. a spousta lidí tráví v práci celý týden
Je pravda, že zvířectvo je problém. Dřív se řešil tak, že v domě žilo víc generací a na dovolenou nejezdili všichni současně. Tam,... celý příspěvek > |
|
Jak a na co ukotvit skleník?, 14.1.2013 Řešil jsem usazení skleníku podobně jako p. Walter. Položil jsem na urovnaný písek do obdélníku betonové chodníkové obrubníky a skleník na ně jednoduše položil. Do rohů a doprostřed dlouhých stran jsem zatloukl železné kolíky (vodovodní trubky)... celý příspěvek > |
|
Slimáci, 14.1.2013 Máte-li kachny naučené chodit do kouta, kam lidská noha nevkročí, je to fajn. Před lety chovala maminka na naší zahradě (cca 3500m2 4 husy (slovy čtyři). Už nikdy více. Dokonce v místech jejich potřeby mizela tráva. |
|
Roubováni švestek, 11.1.2013 Pozdě určitě není, budete-.li roubovat kopulací v předjaří. Chcete-li roubovat až v květu za kůru, může být problém s uchováním, resp. narašením. |
|
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 11.1.2013 Wimpiho názor je konzistentní a srozumitelný a lze s ním v podstatě souhlasit. Předpokládá ovšem trvalou ovocnářskou negramotnost konzumentů. Ta tu do jisté míry skutečně je. Nicméně s postupem času, jak začínají být uváděna jména odrůd v... celý příspěvek > |
|
Spartan, 11.1.2013 Já tady s panem Kaněrou souhlasím. Vyřezávat místa zysažená rakovinou jsem přestal, protože to většinou nebylo dlouhodobě účinné, neboť neléčilo podstatu onemocnění. Ta je dána špatnou polohou mrazové kotliny a hlavně půdou - těžkou, jílovitou,... celý příspěvek > |
|
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 11.1.2013 Srovnání s modely aut je nekorektní, protože příroda není technický produkt, a navíc šlechtění směřuje k odrůdám pro velkopěstitele a to je jako kdyby se vyráběla pouze užitková auta.
To se mýlíte. Šlechtění směřuje k odrůdám na jídlo, bez ohledu... celý příspěvek > |
|
|
|
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 9.1.2013 Už jsem to taky pochopil...
|
|
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 9.1.2013 ...onu cílenou a masivní propagaci nových odrůd na úkor starých ze strany instruktorů, odborných časopisů, médií... vyšší a mocnější "hráči", mající silný informační vliv na veřejnost...
Jednak nevím o žádném mediálním... celý příspěvek > |
|
Choroba rybízu, 8.1.2013 Příčinou neplození rybízů může být každoroční řez veškerého dřeva velmi nízko a tvorba pouze nových výhonů. Jinak myslím, že pokud řežete správně (tak, jak radí JG) je vcelku jedno, jestli řežete před rašením nebo po sklizni |
|
U vám také raší česnek?, 8.1.2013 Česnek mi zatím neraší.
Ale pamatuji si na doby, kdy všechny vylezly ještě do Vánoc a nezmrzl ani jeden. Loni jich vymrzlo hodně a vylezlý nebyl žádný. Myslím, že to víc záleží na počasí než stupni narašení. |
|
Zapěstování koruny, 7.1.2013 Já bych raději ponechal to horní patro (terminál + 3-4 horní ramena) a odstranil spodní. I nízkokmen višně by měl mít kmínek vyšší než 40 cm. Ponechané letorosty bych zakrátil asi o tu 1/3. |
|