|
Kdy zasadit ořech?, 29.3.2013 Ferdův příspěvek zní jako vtip (lepší tento stromek vysadit teď, než ho schovat a vysadit na podzim), ale má pravdu. Je škoda ztrácet celý jeden rok růstu.
Je pravda, že mnohá zahradnictví nabízejí to, co se neprodalo na podzim.... celý příspěvek > |
|
Jablko Red Devil, 29.3.2013 Byla slechtena selektivnim vyberem o proti Novozelandskym "cervenym jablonim",ktere jsou slechtene genetickym krizenim
Hmm, to je informace hodná tvůrců ovocnářských katalogů.
"Selektivní výběr"a "Genetické křížení" - to je něco jako... celý příspěvek > |
|
|
|
Domácí klobásy, 29.3.2013 Nikdy jsem hovězí maso neudil, nepočítám-li to v klobásách. Ale nevidím důvod, prož by se mělo nakládat na kratší dobu než vepřové. Doba závisí především na velikosti kusů masa.
Jiná věc je nakládání masa na klobásy - tam se nakládají... celý příspěvek > |
|
Jablko Red Devil, 29.3.2013 Je to reklamní tah prodejců šlechtitelů starý již 100 let. Při křížení odrůd se sem tam vyštěpí klony červené i uvnitř. Tuhle jsem četl starý c.k. katalog ještě z doby před 1. válkou a jablko s červenou dužinou tam nabízeli taky. Pokaždé se na to pár... celý příspěvek > |
|
Už postřik na kadeřavost?, 28.3.2013 A má smysl provádět druhý postřik mědí, kdyžý jsem letos stihl jen jeden před měsícem? Později už byl mráz nebo vítr. |
|
Michaela, Early Redhaven, Earliglo, 27.3.2013 Mám Michaelu asi 10 let, plodných roků bylo zhruba polovina. Jednou vymrzly květní pupeny přes zimu a nevyrašily, jinak zmrzaly pokaždé v květu nebo po něm. Tak, jako Petr nevidím rozdíl oproti jiným odrůdám, které pokaždé dopadly stejně.... celý příspěvek > |
|
Kyselá a trpká jablka, 27.3.2013 Jeptiška fakt není k jídlu. Ani nevím, proč se pěstovala. Plody jsou drobné, tvrdé, nechutné. Pro zadavatele ani na cidre nejsou ideální, nejsou totiž nijak extra šťavnaté. To už bych raději sáhl po Strýmce. |
|
Pěstování cibule ze semen - jak na to?, 27.3.2013 To nevím. Cibuli vždycky vysévám přímo na záhon. A to co nejdřív - v březnu (to už asi letos nestihnu). Když mi v některém řádku cibule nevzešly nebo je podhrabaly hraboši, dosadil jsem ho při pikýrování protrhanými rostlinkami. Z nich ale... celý příspěvek > |
|
Stará jabloň - jak stříhat, 27.3.2013 Podívám-li se na ostatní stromy na obrázku, vidím, že podobným způsobem jsou řezány i další jabloně. Je to známý způsob řezu a la vrba, tedy každoročně odříznout všechno jednoleté. Vídám takové stromky zhusta kolem starších rodinných domků. Všichni... celý příspěvek > |
|
Spracovanie cesnaku, 26.3.2013 Je to pravda, česnek k jaru dává pastu šedozelenou, ten po sklizni bílou. Jenomže já nikdy předem nevím, kolik česneku spotřebujem začerstva a kolik ho zbude než začne klíčit. Letos třeba nezbyl žádný.
Tři kila česneku... celý příspěvek > |
|
|
|
Spracovanie cesnaku, 26.3.2013 Nemám dobré zkušenosti s mražením stroužků (ztrácí ostrost) ani s nakládáním do oleje (kvasí).
Osvědčilo se mi usušení a podrcení v tříštivém mlýnku na prášek, nebo pomletí a smíchání se solí. Při nižší koncentraci soli než 50% je dobréí... celý příspěvek > |
|
Stará červená letní jabloň, 25.3.2013 Vzhled a malé vybarvení Mantetu odpovídá. V hustší koruně jsou jablka mnohdy jen žlutozelená. Astrachány jsou podstatně kyselejší, a plody možná trochu plošší. Typické pro Mantet je, že oproti Astrachánům jablka po dozrání voní, ale... celý příspěvek > |
|
Stará červená letní jabloň, 25.3.2013 Já jsem Vašeho dědečka neznal, tak nevím.
Podíváte-li se bedlivě na obrázek Vaší jabloně, na její terminál, tak z jednoho místa vyrůstají rovnou 3 větve. Tak to vypadá po letech, když se ponechá víc ujmutých roubů. |
|
Stará červená letní jabloň, 25.3.2013 Jabloň je stará, ale podle trsu větví vyrůstajících z jednoho místa soudím, že byla před 20-30 lety přeroubována. |
|
Stará jabloň - jak stříhat, 25.3.2013 Nejsem si jistý, že pan Vladislav použil svůj návod jako druh humoru. On ten jeho návrh má jistou logiku. Fungovalo by to v případě, kdyby jabloň měla nekonečné hojivé schopnosti a dokázala regenerovat jako vrba. Uřízneme-li na jabloni... celý příspěvek > |
|