Spracovanie cesnaku
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.32 (?), 26.3.2013 11:23, zobrazeno: 22372x
Poradte! Mám ešte dosť cesnaku a začal práchniviet, má nikto recept na spracovie, ide ale o 3 kg.Ďakujem Samo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 187.246 (?), 26.3.2013 11:59
Ja tiež nakladám len soli. naposledy som cesnak nepretláčala cez ten klasicky malý lis, ale z lenivosti posekala nádstavcom na ponornom mixéri - na môj vkus to však boli príliš veľké kúsy, nabudúce budem už len lisovať. Takto si každý cca mesiac-dva nalisujem tak 2 kilá, len problém je, že keď ho používam, mám oveľa väčšiu spotrebu, lebo už je predpripravený.
Množstvo soli dávam od oka, ešte sa mi nikdy nepokazil (odhadom na cesnak, ktorý sa potom zmestil do štyroch 2dcl pohárkov som dala 2 polievkové lyžice soli). Množstvo kontrolujem skôr ochutnaním, aby to nebolo príkre, dávam si totižto takto nalisovaný cesnak priamo na chlebík s maslom, alebo do majonezovo-syrovo-cesnakovej pomazánky. adri
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 20.192 (?), 26.3.2013 12:05
Česneková pasta: Na 1 kg česneku dávám 350 g soli, nic víc. Pastu dám do sklenic, uzavřu víčkem a dám do spodní části lednice. Je vždy perfektní a vydrží v bezvadném stavu celý rok, pokud se nespotřebuje dříve. Nutno počítat s tím, že budete-li dělat pastu v této době, už nebudete mít pastu z česneku bílou, ale zelenou, což jí dle mého názoru ubírá na kráse i na chuti. Já pastu dělám ihned po sklizni tak, že se vždy nejprve zbavím nejmenších stroužků česneku, se kterými nemám ochotu se dál zabývat a přidávám velké stroužky tak, abych měla potřebné množství pasty na potřebně dlouhou dobu. Je vždycky běloučká a zůstává běloučká po celou dobu a je i daleko chutnější, než ze starého zbylého česneku. Každému však chutná něco jiného, je možné, že někomu chutná zelená pasta z česneku starého, ale když už se vám přihodilo, že zbyl, tak co. Však po letošní sklizni si to můžete vyzkoušet a věřím, že budete spokojen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.186 (?), 26.3.2013 13:02
Česnek semelu na masovém mlýnku přes "šajbu" s menšími otvory, k odváženému přidám v poměru 2:1 sůl, promíchám a natlačím do skleniček se šroubovacím uzávěrem tak, abych pokud možno vytlačila vzduch. Ve spižní skříni vydrží do spotřebování. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.186 (?), 26.3.2013 23:54
Jeden díl soli na dva díly česneku. Pokud se nespotřebuje, vydrží do příští sklizně. Lída
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 58.245 (?), 26.3.2013 16:24
no vidite, ja tie moje "kilá" ručne lisujem, aj v mäsomlýnku mi to príde málo pastovité.
Chcem sa ešte spýtať - pri tých veľkých objemoch soli - nemáte to moc slané? Ako som písala, ja solím oveľa menej (ako som tu čítala pomery 2:1 alebo 20% soli - to sa mi zdá naozaj veľa) a už aj tak mi to príde dosť slané a skladovateľnosť je výborná (teda, dlhšie ako 3 mesiace mi nevydrží žiadny objem pasty, to je fakt :)). adri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|