|
Rez broskvone na uzke vreteno po vysadbe, 13.11.2013 Jestli se broskvoň pěstuje s terminálem nebo kotlovitou korunou, je vcelku jedno. Důležité je zajistit dostatek mladého jednoletého dřeva - pouze na něm broskvoň nasazuje květní pupeny. Proto mi přijde problematičtější tvarovat broskvoň jako... celý příspěvek > |
|
Topaz, 13.11.2013 Já tedy ve slovech Petra z P. žádné nevybíravé výrazy ani bezskrupulozní lhaní nenašel. Z obsáhlých příspěvků pánů Kaněry a Paĺa jsem vyrozumněl, že si jeden druhého váží a na Topaz mají názor poměrně... celý příspěvek > |
|
|
|
Heliodor, 13.11.2013 Jaká podoba asi inspirovalo tvůrce odrůd k názvům jako Melodie, Pohoda, Kosmonaut či Vesna? |
|
Štěpky z tůjí, 13.11.2013 Pokud bude v kompostu hodně dalšího materiálu, pak asi štěpku zkompostovat lze. Jinak ale větvičky tůjí vydrží v kompostu mimořádně dlouho. |
|
Podivně pokroucené výhony černého rybízu, 12.11.2013 Prohlédněte si na jaře pupeny, nejedná-li se o vlnovníka rybízového a taky listy, jestli nejde o virový zvrat. |
|
Podzimní termín výsadby broskvoní, 12.11.2013 Asi tak.
Samozřejmě jarní výsadba žádným dogmatem není ani nebyla. Mimochodem, stromky čehokoli, i prostokořené, lze sázet v podstatě po celý rok. Akorát s různým procentem ujmutí. Kdysi jsem např. uprostřed léta na výletě našel divoce... celý příspěvek > |
|
Durancie vysokokmen, 12.11.2013 Odkopky ve svahu rostou taky pod stromem, protože tím směrem roste 90% kořenů. Ostatně snadno to poznáte, když dané stromečky vyryjete. Semenáčky budou mít pravidelné kořeny, ty mladé dokonce zbytek pecky. U odkopku najdete souvislost s... celý příspěvek > |
|
Podzimní termín výsadby broskvoní, 12.11.2013 Uschlo mi přes zimu víc stromků a nejen broskvoní. Je to dáno tím, že mám 3 zdroje vody - dešťovou v sudech, potok vedle zahrady a vodovod. Jenže na zimu sudy vyčerpám, aby nepraskly, potok zamrzne a vodu z trubek vypouštím. Takže možnosti zálivky... celý příspěvek > |
|
Spartan, 12.11.2013 Plody obou mohou být tvarově různé a tedy zaměnitelné. Ale v průměru jsou M.I. víc do šíčky, zatímco Spartany bývají vyšší a některé se zužují mke kalichu. Takže vlevo Spartan, vpravo MacIntosh. |
|
Podzimní termín výsadby broskvoní, 12.11.2013 Se všemi devíti body, které píše p. Wimpi, lze bez problémů souhlasit. Ovšem pokud vysadíte stromek až na jaře, můžety vypustit některé body - 1,8, a hlavně 9, což ušetří čas, námahu i Mirelon. V případě výjimečného neúspěchu pak i peníze... celý příspěvek > |
|
|
|
Rezistence - mýty a fakta, 11.11.2013 Chtěl jsem tím říci, že můžeme konzumovat téměř nekonečné množství druhů hudby. Ale jabloní jen tolik, kolik se nám vleze na zahradu.
A je to dilema - vzdychat po Ananasové, Sudetské či Kmínové, když Topaz líp plodí, vypadá, vydrží i... celý příspěvek > |
|
Durancie vysokokmen, 11.11.2013 Štěpovat Durancie, máte-li již vlastní pravokořené, samozřejmě není třeba. Nejde asi o stromky ze spadaných plodů nýbrž vyrostlé jako odkopky od kořenů. Což je v tomto případě dobře, protože je záruka, že stromky i plody budou stejné kvality jako u... celý příspěvek > |
|
Rezistence - mýty a fakta, 11.11.2013 Připadá mi to stejné, jako kdyby se někdo optal: "Má dnes ještě smysl poslouchat starou hudbu?".
To je sice pěkné přirovnání, má ale jeden zádrhel. Poslechnutím staré hudby si v uchu nezaplníte místo pro Vaši oblíbenou kapelu. |
|
Vinohradnicke broskvone, 11.11.2013 Jadernička má skutečně velkou schopnost přenášet své vlastnosti na potomstvo, třebaže její semenáče jsou samozřejmě hybridy jaderničky s otcovskou odrůdou. Zřejmě je to dáno podobou jaderničky s planými jabloněmi a dominancí alel morfologie... celý příspěvek > |
|
Rezistence - mýty a fakta, 11.11.2013 Ono je to trochu složitější. Nových odrůd přibývá geometrickou řadou a plochy zahrádek jsou stále stejné (nebo menší). Je prakticky nereálné, aby se všechny v historii vyšlechtěné odrůdy někde pěstovaly, třebaže by si to jistě zasloužily.... celý příspěvek > |
|