|
Neujali sa všetky vrúble, 21.2.2014 Slunce má blahodárný vliv na proudění mízy v pletivech, podporuje ho
Pouze tím, že svítí na listy, kde probíhá fotosyntéza a s ní související tok mízy. UV záření jinak působí na otevřené dřevo destruktivně.
|
|
Neujali sa všetky vrúble, 21.2.2014 ...vyřežeme hnilobné dřevo...
Já na obrázku žádné nevidím
...pustit sluneční paprsky k hojícímu se dřevu...
Slunce nemá blahodárný účinek na hojící se dřevo. Lepší je proto rány zakrýt, zatřít, zastínit, chránit přirozeným... celý příspěvek > |
|
|
|
Kterou letní jabloň?, 21.2.2014 To bych neviděl tak jasně. Rubíny z chladírny s řízenou atmosférou budou jistě čerstvé. Ostatně ve sklepě mám ještě Rubíny taky a zvadlé jsou jen některé a málo. |
|
Neujali sa všetky vrúble, 21.2.2014 Václavka neroste v mrtvém dřevě! Vždy v živém.
Tío si nejsem jistý. Každý podzim sbírám jejich plodnice vyrůstající přímo z pařezů a ty rozhodně nejsou živé.
Nicméně stejně jako Vy nevyznávám teorii, že hnilobu způsobuje... celý příspěvek > |
|
Konár olúpaný od kôry, 20.2.2014 Mech a lišejník odstranit můžete, ale zdraví stromu to příliš neovlivní. . Stav stromu je vážný, jeho zapěstování od začátku nebylio nejlepší, to je patrné. Odříznutí usychající větve nepomůže, z obrázku je vidět, že dvě silné větve jste již uřízl,... celý příspěvek > |
|
Neujali sa všetky vrúble, 20.2.2014 Nedělal bych to. Zbytečně byste vytvořil velkou čerstvou ranou plochu. Poroste-li meruňka dobře, ránu časem zavalí. |
|
Neujali sa všetky vrúble, 20.2.2014 Pravda, kdyby se ujaly všechny 4 rouby, rána na pahýlu by se rychleji zahojila. Beztak byste ale nakonec ponechal jen jeden. Hojení bude sice problematičtější a déle trvat, ale odumřít by to nemělo. Rány na pahýlu bych ošetřil proti vysychání a... celý příspěvek > |
|
Má cenu ji zachraňovat?, 19.2.2014 Myslím si, že hojivé procesy jž vzniklé nekrózy pletiv víceméně zstavily, žádných velkých zásahů není třeba. Je vhodné šetrným řezem držet korunu vzdušnou a postarat se o výživu a vylehčení půdy. Kdo pěstuje stromy v těžké vlhké jílovici, má... celý příspěvek > |
|
Degustačná zrelosť, 19.2.2014 o to, čo ste popísali v bode 2. mi išlo t.j. ktoré odrody je vhodnejšie podtrhnúť a ktoré je lepšie nechať dozrieť.
Ano, porovnávání dob sklizní jednotlivých odrůd (včetně zimních) je skutečně cenná informace. Ale to jsem ze zadání... celý příspěvek > |
|
Prosím o radu jak zastříhnout angrešt a rybíz, 19.2.2014 Přivázal bych stromky ke kůlu. |
|
|
|
Jaký plot u frekventované silnice, 18.2.2014 Ještě prozraďte, jak si představujete plot vysoký a jak široký. Svařované pletivo, byť je pozinkované, má zhruba životnost jako stejný pozinkovaný plot, což není extra dlouho, navíc lze předpokládat, že při stavbě kameny pozinek poškrábou, což... celý příspěvek > |
|
Jaký plot u frekventované silnice, 18.2.2014 Stavět plot u frekventované silnice z gabionů nepovažuji za rozumné. Potřebujeme stěnu co možná nejtenší, aby nezabírala plochu pozemku a dostatečně vysokou, aby nebylo vidět z náklaďáků do zahrady. K tomu sypaná zeď do pletiva není příliš vhodná,... celý příspěvek > |
|
Vychovny rez slivky, 18.2.2014 Jestli chcete strom kvůli stínu, asi pod ním budete chodit a sedávat. Nejste-li trpaslíci, měla by být koruna založena až minimálně 160-180 cm vysoko, pod uvedených 120 cm byste se nevešli. Proto bych zvážil odřezat spodní větve a založit korunku v... celý příspěvek > |
|
Roubovat už teď v únoru?, 17.2.2014 Protože ještě neproudí míza a tím ten roub potom usychá.
Přítel sadař měl pravdu jen částečně. Skutečně lze ještě pár dní (i týdnů) počkat. Ale je-li roub hermeticky ovázán a nahoře zavoskován, neusychá, a to ani když neteče... celý příspěvek > |
|
Skleník na zemních vrutech?, 17.2.2014 Já jsem to řešil levnější variantou. U každého rohu jsem zatloukl do země železnou vodovodní trubku a skleník k ní připevnil. Zemní vruty by šly jistě taky. |
|