|
Zakládám novou zahradu, 2.9.2014 Topaz nahraďte klidně Topazem. Krom 1-2 diskutujících si ho všichni pochvalují, tak dobrou chuť a skladovatelnost má velmi málo odrůd. Špatné pěstitelské výsledky nemusejí být vždy zaviněny jen odrůdou, nekdy i polohou či pěstitelem. A když... celý příspěvek > |
|
Ochrana třešní před ptactvem, 2.9.2014 Sortiment ptáci asi nezměnili. Ale stromy od silnic zmizely, na řepce a solárních elektrárnách se moc nenapasou. |
|
|
|
Lískové ořechy, 2.9.2014 Pokud mi ořešáci nějaké plody nechali, Lenku vyfotím. Ale poznají se snadno. Je to červenolistá odrůda. |
|
Daju sa este teraz sadit zemiaky?, 2.9.2014 Samozřejmě jste měla vysadit brambory loňské. Letošní brambory růst nemohou. Naštěstí, to by nám jinak klíčily ty, co jsme ještě nesklidili.
|
|
Lískové ořechy, 1.9.2014 Lombardskou zelenou neznám - jen červenou a bílou.
Letos je úrod lískáčů i bez jediného postřiku obrovská. Bohužel 90% ořechů je sklizených ještě nezralých. Asi ptáci, protože pod sousedními švestkami je naseto punčoškami s vyklovanými... celý příspěvek > |
|
Jak a v čem sušíte ovoce? Sušení rajčat, solární sušárna, 1.9.2014 Pěkný blábol.
Největší perly:
Sušení představuje ten nejšetrnější způsob konzervace. Vitamíny, minerály a další živiny zůstávají ve velké míře zachovány. Oproti tomu zavařování nebo zamrazování s cennými látkami docela zatočí.
Mrazení je... celý příspěvek > |
|
Zakládám novou zahradu, 1.9.2014 Pokud chcete vysazovat jen dvě jabloně, tak není šťastné vybrat dvě odrůdy, jejichž jablka vypadají stejně, chutnají skoro stejně a obě jsou zimní (byť Topaz vydrží déle). Z meruněk a broskvoní bych při omezené ploše jednoznažně preferoval rané... celý příspěvek > |
|
Plíseň zavařeniny, 1.9.2014 Návod v odkaze:
Do pekáče vložím sklenice, naliji okolo vodu co se jí tam vejde a vložím do trouby rozehřáté na maximum. Pak vše nechám (měkčí druhy 15 – 20 minut) (tvrdší 25 – 30 minut). Potom se trouba vypne a sklenice se v ní nechají... celý příspěvek > |
|
Naroubování pinkcotu, 1.9.2014 Na podzim se obvykle neroubuje. Koncem léta se může očkovat. Pokud jsou vaše znalosti štěpování takové jak ukazuje poslední dotaz, raději to svěřte zkušenějšímu. |
|
Naroubování pinkcotu, 1.9.2014 V podstatě ano. Meruňky mají se švestkami vcelku dobrou afinitu.
|
|
|
|
Gabrovská - chutná švestka, 31.8.2014 Můžu mít chybně Gabrovskou já. Oproti Hanitě je má Gaborovská drobet menší, chutí se hodně podobá pravé švestce, koneckonců i tvarem, jen má trochu větší bříško. |
|
Tipala, 31.8.2014 Renklódy pravda, Tipala nekopíruje, ale přijde mi to jako kdyby švestce sebrali část její chutě a strčili tam něco z mirabelky, v lepším případě meruňky. Za sebe musím říci, že nejvíc si cením švestek, které mají švestkovou vůni, švestkovou chuť a... celý příspěvek > |
|
Gabrovská - chutná švestka, 31.8.2014 Hanitu dočesávám taky, ale Gabrovská teprve sotva začíná. |
|
Rez na slivonii?, 31.8.2014 Jo, to bude ono. Ale má to jenom pár listů a pouze Tipala. |
|
Těchobuzická, 31.8.2014 Pravda, příchuť Zelené ryngle Těchobuzická nezapře. Ale na renklódě a její chuti není přece nic sprostého. Víc mi vadí, že zasyrova je chuť plodů (pro mě) lahodná ale uvařené v knedlíkách dobré nejsou. Na druhé straně třeba ocenit, že na rozdíl... celý příspěvek > |
|