|
Příprava půdy před založením sadu, 6.10.2014 Svazenka je vhodná především jako zelené hnojení na záhonech, protože není příbuzná s žádnou běžně pěstovanou zeleninou. Místo svazenky bych volil nějakou jetelovinu, která koření hluboko, provzdušní půdu a obohatí ji dusíkem, tu zaoral jen... celý příspěvek > |
|
Acer platanoides drummondii v malé zahradě?, 6.10.2014 Já ho mám 2 roky - je roubovaný na kmínku, takže výška kmínku je daná a já jej stříhám tak, aby korunka byla symetrická " do kulata "- přírůstky nejsou velké a podle mne se dá střihem bez problémů udržovat i pro malou zahrádku. I ty co jsem viděla v... celý příspěvek > |
|
|
|
Sciadopitys verticillata, 6.10.2014 Já jej mám zasazený venku již několik let- minim. 6 -7- je to krásný stromek - bylo u nás i minus 28 st. a nic se nestalo - na zahradě mám celkem 3 kultivary, jeden velký má i soused a všechny odolávají mrazu bez problémů. sever. Morava, 300 m.n.... celý příspěvek > |
|
Diamant, 3.10.2014 Možná je to zanedbanou probírkou, ale plody mívá trochu menší než bych si přál. |
|
Delor, 3.10.2014 Plody Deloru jsou tvrdší a mají patrně i pevnější slupku než Rubín. U těch se mi při sklizni vždy pár plodů poraní zlomenou stopkou, u Delorů nikdy. Sám nevím, proč ho lidé tak málo pěstují, plody jsou skutečně parádní, nároky malé a skladobvatelnost... celý příspěvek > |
|
Hniloba jablek ontario, 3.10.2014 Sýry v ovzduší nejsou a nebyly. Kysličník siřičitý vypouštěný do ovzduší reagoval s vodou v oblacích na kyselinu a v podobě deště spadla na zem. Síra tak působila proti houbovým chorobám. Já této teorii nevěřím až tak doslova. V minulosti bylo v... celý příspěvek > |
|
Daple dandy pěstování, 3.10.2014 My jsme zhruba v 300 m n m. Ale nevzdávejte to, letos nebyl u nás třeba na meruňky dobrý rok - jak říká pan MUDr. Vysloužil, u některých stromků jsme je mohli nazývat křestními jmény, jak jich bylo málo. |
|
Jak rozdrtit jablka bez drvica, 3.10.2014 Preco bez vaku?
Nevím, co přesně měl autor na mysli. Možná lisovací plachetky. Jejich použití je pracné, ale lisování je méně náročné na kvalitu drti. Naopak při použití košového lisu, kde se presuje větší vrstva, musí být ovoce... celý příspěvek > |
|
Jakou benzínovou sekačku vybrat?, 3.10.2014 Mám taky Stigu, ale ve Švédsku se patrně nevyrábí. Tuším v Itálii. Komponenty se nápadně podobají sekačkám z MF. Např. mulčovací záslepka je úplně stejná. |
|
Bofix, 3.10.2014 Bofix není total (glyfosfát).
Pokud je příznivé počasí, roste v tuto dobu tráva jako o život, tak mi to jako plýtvání nepřijde. Nicméně, jak v tuto dobu trávníkový herbicid účinkuje, nevím, nepoužívám ho ani na jaře. |
|
|
|
Popel z uhlí do zahrádky, 3.10.2014 Je to přesně tak, jak píše pan Mikeš.
Na druhé straně obvykle se na záhoncích v zahradách nejedná o čistý jíl, Jeho zkultivování je mimořádně obtížné, neřkuli nemožné. Přídavek písku do čistého jílu samozřejmě vůbec nic... celý příspěvek > |
|
Popel z uhlí do zahrádky, 2.10.2014 Každoročně dodávám do těžké půdy spolu s kompostem i desítky koleček písku, příp. staré okopané omítky (což je v podstatě písek + vápenec). Možná tím dělám pro své rostlinky to nejhorší, ony se mi ale odvděčují stále lepšími úrodami. Markatní je... celý příspěvek > |
|
Jak rozdrtit jablka bez drvica, 2.10.2014 Sekáček tvaru S - žduchadlo stačí na rozsekání ovoce pro kvas nebo brambor pro prase. Na rozsekání tvrdých jablek před lisováním je to nedostatečné.
Na potravinářské stroje se používá silikonová barva s atestem na potraviny |
|
Daple dandy pěstování, 2.10.2014 Já bych si naopak dovolila oponovat. Letos mi poprvé zaplodil kříženec švestkomeruňka - bohužel jako důvěřivá a ještě neznalá poměrů jsem ho koupila přes internet bezejmenný - uvedený pouze jako jako švestkomeruňka, ani na telefonický dotaz mi... celý příspěvek > |
|
Co použít štěpařský vosk nebo balzám?, 2.10.2014 Je to víceméně jedno. Pokud není okus úplný (dokola), stromky se uržitě zahojí. Je-li jich okousaných víc, stačí zatření hustší vodouředitelnou barvou, vyjde to levněji. |
|