|
Jablko Ontário - dvouletá perioda plodů, 22.10.2014 Zasadit si dvě stejné odrůdy a přimět je k tomu aby se střídaly v plodnosti, není úplně rozumné. Ono se to možná podaří, ale přijde rok, jako předloni, zmrzne všechno a periodicita se srovná. Lepším řešením je vysadit si různé odrůdy a většinu... celý příspěvek > |
|
Jarka, 20.10.2014 To je reklama pro odrůdu jako řemen!
Prezident veze sazenici Jarky jako dárek do Číny!
|
|
|
|
Gloster, 20.10.2014 V pohodě. Na pravopisné chyby se tu nehraje. Ani ve vláknu Orion. |
|
Lotos, 20.10.2014 Myslím, že se tu o něm již psalo. Je to vcelku povedené jablko, ale skladovatelnost má krátkou a konkurence minimálně stejně lahodných jablek je velká. |
|
Karina, 20.10.2014 On to asi není úplný propadák, ta Karina. I když chuť je taková univerzální, přinejmenším celočervené plody jsou neobvyklé a jejich velikost potěšující. Co konkrétně mně trochu vadí, je příliš slabý růst. Není schopna růstem konkurovat ostatním... celý příspěvek > |
|
Roubování plané třešně, 20.10.2014 Aby Vám vlky vůbec narostly, musíte strom seřezat velmi hluboko - jako před roubováním za kůru. Případné ujmutí roubů by tak ušetřilo jeden rok a pomohlo s hojením ran.
Jinak ovšem souhlasím, že přeroubovávat starou třešeň nemá... celý příspěvek > |
|
Slivoň Anna Späth, 19.10.2014 To, co nepadlo za oběť monilii, vykazovalo menší sladkost než jindy, jako letos většina pozdních slivoní. |
|
Merunka na broskvonove podnozi?, 17.10.2014 Taky si nemyslím, že by broskvoňová podnož zkracovala životnost slivoni. Obecně jistě platí, že čím slaběji rostoucí je podnož, tím kratší životnost má strom. Viděl jsem i velmi staré planěrostoucí broskvoně. Myslím, že jejich krátkověkost... celý příspěvek > |
|
Jabloň Jonathan, 17.10.2014 Je škoda, že se šlechtitelé od Jonathanu trochu odvrátili. Ještě A. Dvořák ve své knížce Pěstování jabloní ukazuje celou plejádu kříženců (nejen mutací) Jonathanů. Já jsem pěstoval v 80 a 90.. letech jednoho - Holiday (tuším Jonathan x MacIntosh). Na... celý příspěvek > |
|
Štíhle vřeteno hrušně, 17.10.2014 1. S vřeteny hrušní zkušenosti nemám žádné. Ale Konference mi pro tento tvar přijde jako ideální odrůda.
2. Na semenáči Konference plodí naprosto pravidelně a hojně. Probírka bývá nezbytná.
3. U nás slunce vykoukne za domem až po 11 hodině a... celý příspěvek > |
|
|
|
Orion, 17.10.2014 Já si naopak ty nové bujnější triploidy nemohu vynachválit. Konečně odrůdy, které nemusím přemlouvat k růstu. Na druhé straně budu asi muset přehodnotit svoji letitou strategii, že jedinou slušnou podnoží je semenáč. |
|
Špatný rok pro Topaz, 17.10.2014 Náor pana Kaněry - ač s ním nemusím souhlasit - je konzistentní. Dřív se skutečně pěstovaly stromy na vysokokmenech v sadech, na mezích, na pastvinách, jablka z nich se uskladňovala, jedla a hodnotila se jejich kvalita (trvanlivost, chuť,... celý příspěvek > |
|
Vápno hašené, 17.10.2014 Netvrdil jsem, že jílovitá půdy je vždy kyselá, nýbrž ve většině případů kyselá. Tedy v českých zemích. Velká část Slovenska a karpatské oblasti obecně je vesměs na vápencích, tam je situace jiná. Samozřejmě jsem si pH půdy... celý příspěvek > |
|
Nabella - kombinace skvělých rodičů, 17.10.2014 Nabela má oproti Matčinu řadu výhod - dobré obrůstání, vysoká plodnost, odolnost choropbám, velikostně vyrovnané plody, lepší vybarvení, hodí se i do malých zahrádek.
Na druhé straně největší předností (a vlastně jedinou) Matčina je -... celý příspěvek > |
|
Vápno hašené, 16.10.2014 Palene vapno by som nikdy v zahrade nepouzival. Hydrat uz mozno skor
Nikdo Vám to nenutí. Rozdíl v pH i v chování obou surovin v půdě je ale poměrně malý. Pálené vápno používám na zahradě bezmála 40 let v množství 2 rozsypané pytle... celý příspěvek > |
|