Jablko Ontário - dvouletá perioda plodů
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.193 (?), 13.10.2012 20:52, zobrazeno: 15430x
Dobrý den. Chtěl bych letos nasadit jabloň Ontário a potřeboval bych, aby plodilo v sudých letech, protože máme ještě jeden starší strom, který plodí docela dost jablek v liché roky. Lze něco takového docílit tím, kdy se stromek nasadí, řezem anebo to nelze nijak ovlivnit?
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 15.10.2012 23:40
Mno Ontario je odrůda, která má alternaci takříkajíc v genech, dá se snad částečně omezit, když v roce kdy čekáme větší úrodu provedeme hlubší řez a tedy následkem menší úrody bude stroemk méně vysílen a založí květní pupeny i na další rok. Ale jak říkám Ontario je docela alternativec a to tak že pravý, žádný pseudo...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.126 (?), 16.10.2012 9:38
Toto jsem vše vyzkoušel dokonce jsem vyštipoval květní pupeny.Pomohlo to jen částečně.Strom jsem přerouboval na Spartana kromě jedné větve a periodicita je částečná ale je.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.248 (?), 19.10.2012 21:51
Děkuji všem za reakce a případně to u malého stromku vyzkouším. U velkého to už nepůjde, je to vysokokmen a loni jsem z něho sklidil 11 zelených přepravek. Jabka vydržely až do května a chutnaly mi víc než zelené Goldeny ze supermarketu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.191 (?), 22.10.2014 9:41
Dobrý den, chtěl bych zasadit 2 Ontária a zároveň bych chtěl, aby mi rodila každá v jiný rok. Dá se toto zajistit tím, že jednu jabloň zasadím letos na podzim a druhou příští rok na jaro? Nebo je to jen sázka do loterie a samotná doba kdy stromek zasadím neurčí periodu jeho plodnosti? Díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 22.10.2014 10:22
Doba výsadby nerozhoduje zda bude stromek rodit za rok, či za pět, deset let.
Alternace plodnosti je odvislá od několika na sobě nezávislých vlivů-sklon odrůdy k alternaci, podnož,řez, plodnost jednotlivých roků, hnojení.Alternaci nelze zcela ovlivnit,a už vůbec né jednoduchými triky.Platí přímá úměra-čim je strom větší,tím se alternace usměrňuje hůře.Lze ji potlačit/podpořit hlavně zvoleným řezem ve správnou dobu, a probírkou ovoce v závislosti na násadě v daném roce, či vynecháním probírky.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 22.10.2014 12:08
Zasadit si dvě stejné odrůdy a přimět je k tomu aby se střídaly v plodnosti, není úplně rozumné. Ono se to možná podaří, ale přijde rok, jako předloni, zmrzne všechno a periodicita se srovná. Lepším řešením je vysadit si různé odrůdy a většinu pravidelně plodících.Pokud dojde k nepříznivému roku, kdy pravidelně plodící odrůdy mohou vynechat, zachrání situaci střídavá odrůda, která loni vynechala. Stalo se mi to počátkem 80. let, kdy toho roku bylo jablek velmi málo a úrodu zachránilo pár starých, z loňska odpočatých odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|