|
Hrabos?, 3.11.2014 Vyhubit ho nelze. Ale hraboši vykazují vysoký stupeň autoregulace. Při občasném přemnožení se za týden až dva jejich početní stav sám upraví. |
|
Lis na ovoce, 3.11.2014 Přelisovací vak na kaly fakt neznám. Používal jsem záclony (trhají se), ochrannou síť na lešení (dobrá), nyní mám vak do koše sešitý z lisovacích plachetek. Na čirost moštu opravdu vliv nemají, jsou dobré proti střílení drti mezi šprušlemi a... celý příspěvek > |
|
|
|
Může se ořešák zasadit roubováním pod povrch zeminy?, 3.11.2014 Takže bych to měl upravit tak, aby byl roub na povrchu, je to tak?
Ano, místo srůstu roubu s podnoží by mělo být nad povrchem. |
|
Lis na ovoce, 3.11.2014 Myslím, že je to dáno technologií. Koš lisu plním tak, že do něj naráz žuchne 15 kg drti (to opakuji 7x). Z okrajů koláče tak odteče něco kalného moštu. Při opatrném zvyšování tlaku se pak mošt víceméně filtruje přes vlastní drt nebo si to aspoň... celý příspěvek > |
|
Hrabos?, 3.11.2014 Je to hraboš. Je aktivní i v zimě. |
|
Lišejník na ovocných stromech, 3.11.2014 Lišejník na stromech jabloním ani slivoním vůbec nevadí. Pokud stromky uschly, nemohl za to lišejník nýbrž pěstitel.
Lišejníky rostoucí na dřevinách nejsou nikdy parazity, nekonzumují žádnou část rostliny ani ji netráví. (zdroj:... celý příspěvek > |
|
Lis na ovoce, 3.11.2014 Barva moštu ani jeho čirost neříkají nic o kvalitě či chuti, dokonce někteří tvrdí, že kalný mošt je zdravější, neboť obasahuje víc vlákniny (je to možné, přesto autory rčení podezírám, že neumějí čirý mošt vyrobit).
Já mám tento... celý příspěvek > |
|
Může se ořešák zasadit roubováním pod povrch zeminy?, 3.11.2014 Nu, Stando (v.K.), podle obrázku je vidět pouze to, že jde o vyrašený pupen, který nebyl vrcholový - se závalem. Stejně by vypadal zakrácený špičák jako vyrašený roub. Pokud by se ošešáky u pana Vaňka očkovaly, pak by jizva mohla být teoreticky... celý příspěvek > |
|
Lis na ovoce, 3.11.2014 Z odstředivky mám mošt čistý světlonký a snadno se odkaluje sedimentací
Nezlobte se, ale to, co píšete, je nesmysl. Protože před lisováním i odstřeďováním se jablka musejí podrtit, ke styku se vzduchem dojde nutně v obou případech.... celý příspěvek > |
|
Může se ořešák zasadit roubováním pod povrch zeminy?, 3.11.2014 Podle mě je místo srůstu s podnoží to modré. Žlutá šipka ukazuje místo, kde vyrašil pupen. |
|
|
|
Co je to za houbu?, 31.10.2014 Není to tak úplně pravda. Mlženky jsou docela dobré, akorát mají specifickou chuť, takže se nemají míchat do směsi s jinými houbami. |
|
Čím nejlépe vápnit, 31.10.2014 1. Předně bych si zjistil, zda půda v mojí zahradě nemá vápna dost. V tom případě byste jí vápněním spíš ublížil
2. Osobně si nemyslím, že k povápnění zahrady je nejvhodnější dusíkaté vápno
3. Co a proč chcete v zahradě desinfikovat?
4. Spolu s... celý příspěvek > |
|
Pravokořenné stromy, 31.10.2014 "posledním živoucím připomenutím jeho práce (pana Františka Bordovského) jsou dva ovocné stromy... Ontario a hrušeň odrůdy Solanka z let 1950-51."
Určitě nejsou poslední. Takové permakulturní stromy dosud někde rostou od roku 1945... celý příspěvek > |
|
Pravokořenné stromy, 31.10.2014 Fungovat to asi bude, ale stále mi uniká smysl onoho počínání. |
|
Lis na ovoce, 31.10.2014 Nechci být šťoural, ale je-li drť rozemleta opravdu na kaši, nepomůže ani plachetka, ani odstředivka. Drobné póry tkaniny se ucpou a hmota - jakási koloidní substance - pustí jen trochu šťávy. Kvalidní drť by měla mít kousky velikosti několika mm... celý příspěvek > |
|