|
kosa, 8.10.2007 Problém ani tak není ve vytvoření příklepu - na to jsou už naklpeávače vyrobené - dokonce se prodával jako adaptér na vrtačku. Složitější je, že kosa vyžaduje vést úder přesně na ostří, pod určitým úhlem a taky přizpůsobit sílu... celý příspěvek > |
 |
piliny - hnojeni, 8.10.2007 Piliny samy obsahují málo dusíku (horší poměr uhlík/dusík), k rozkladu jej bakterie navíc potřebují, takže jej berou z okolí - z půdy. Proto hnojení samotnými pilinami půdu spíš ochudí. Po zkompostování s látkami na dusík bohatými... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Papriky - kdy jsou zralé?, 8.10.2007 Botanická zralost mnohých paprik se nekryje s konzumní. Máte-li strach z mrazu, klidně skliďte papriky zazelena. |
 |
Doporucte hnojivo na podzimni hnojeni, 1.10.2007 Máte naprostou pravdu. Zejména v tom, že hnojit je potřeba podle konkrétních podmínek půdních i agrotechnických. Já jen varuji před bezmyšlenkovou plošnou aplikací průmyslových hnojiv v nekontrolovaných dávkách na základě obecných rad z... celý příspěvek > |
 |
jabloně - práce kolem nich na podzim, 1.10.2007 Asi nejdůležitější je ochránit stromky před okusem zvěří. Pokud je neobryjete, nepohnojíte, nepostříkáte, neshrabete listí, nic se v podstatě nestane. Jestli Vám je ale ohryžou zajíci (což se v poslední zimě sice nestávalo, ale v té předešlé... celý příspěvek > |
 |
Doporucte hnojivo na podzimni hnojeni, 1.10.2007 To asi radil Loskuták. Není problém přidat draselné hnojivo v čisté formě. Draslík se ale v půdě dobře váže, takže plochy pravidelně hnojené strojenými hnojivy mívají často draslíku víc než dost. Další přihnojení draslíkem pak není nutné ani vhodné. |
 |
Jakou rotační sekačku?, 1.10.2007 Taky jsem měl špatnou zkušenost s předním pohonem. Už bych jej nechtěl. Naopak jedinou výhodou byla jízda do prudšího kopce, kdy jsem sekačce pomáhal tlačením a nadlehčováním madla. Tím jsem zvedal zadní kola, takže přední zabíraly. Jinak samé... celý příspěvek > |
 |
Broskvoň do vyšší nadmořské výšky, 24.9.2007 Samotná nadmořská výška je zavádějící. Záleží na mikroklimatu - sklonu a orientaci svahu, chráněnosti polohy, blízkosti budovy, délce slun. svitu, aj. |
 |
Co s výhonem z kořene?, 24.9.2007 Je-li mateřský strom pokácený, pletiva kořenů pařezu za čas přestanou vést mízu a odkopky se osamostatní. Ani systémový herbicid u sousedů pak obvykle Vašemu roubovanci neublíží - pokud tedy nový a likvidovaný stromek... celý příspěvek > |
 |
Jaký druh švestky na slivovici?, 19.9.2007 Je-li suchá půda, jako podnož bude nejlepší myrobalán. O vhodnýách švestkách je toho napsáno hodně o pár řádků výš. |
 |
|
 |
Môžem na jeseň vysádzať...?, 19.9.2007 V podstatě ano, ale asi bych počkal, až opadá listí. |
 |
Hruška zimní Pařížanka a Pastornice, 19.9.2007 Podle samotného popisu se plody dají těžko rozeznat. Pařížanka je zelená, nápadně černě tečkovaná, Pastornici jsem na vlastní oči neviděl. Obě zimní odrůdy byly ale vytlačeny podstatně kvalitnějšími a na teplo ne tak... celý příspěvek > |
 |
Odolná švestka Chrudimská - bývalá Vaňkova, 19.9.2007 Kdysi jsem dostal talíš švestek a posléze roub údajné odrůdy Vaňkova úrodná raná - asi to bude něco jiného. Ffenotypicky se jednalo o slívu slabě rostoucí, ale plodnou, ovšem se zvláštním nádorovitým onemocněním pod kůrou |
 |
Pěstování starých odrůd jabloní na nízkých tvarech, 19.9.2007 Bude-li sad zatravněn, viděl bych A2 jako optimální volbu. Jinak děkuji za důvěru. |
 |
Mulcovaci kura, 19.9.2007 Neslyšel jsem podobné doporučení. Mám pocit, že pod každým rododendronem, který za plotem vidím kůra leží. I v arboretu. |
 |