|
Partenokarpické okurky pokrok či omyl?, 19.4.2011 Paní Magdaleno Dobromilo,
Váš úvod moc nechápu. Partenokarpie = bezsemenost. Když nedojde k oplození, vyvinou se plody bez semen. Plody jsou jalové. Nechápu souvislost s rozmnožováním obojživelníků.
P.S. Mám vaši kuchařku (sedmé vydání z roku... celý příspěvek > |
 |
Zivy plot do CHKO + zasadita puda, 13.4.2011 V krasu je dost sucho. Habr a buk se mi moc nezdá.
V zimně se z pole nepráší. Nebál bych se opadavých. Co třeba babyka. |
 |
|
 |
Okrasná jabloň, 12.4.2011 Velikost stromu nezávisí jen na odrůdě, ale i na stáří, řezu, půdních a klimatických podmínkách a na podnoži. |
 |
Roubování za kůru - je už čas?, 6.4.2011 Matčino je spolehlivá odrůda, která rodí každý rok. odolnost k strupovitosti je u ní přijatelná. Na rozdíl od Vandy nemá problém s hořkou pihovitostí.
U nás už je také míza. |
 |
Pomologie nových odrůd jabloní, 31.3.2011 Říha ve svém Českém ovoci mohl psát o odrůdách, se kterými byly i několikasetleté zkušenosti několikastránkové eseje. Životnost dnešních odrůd v sortimentu je podstatně kratší...
Poslední pěkný pomologický atlas je Kutina a kol. z roku 1992. |
 |
1. rez tejto čerešne, 28.3.2011 Já bych nechal 3-4 větve. Stačily by i tři. Je dobré, když nevyrůstají v horizontální rovině ze stejného místa. Ponechané větve bych lehce zakrátil, aby obrostly. Říznul bych i do terminálu, protože jinak by vyrašilo jen pět pupenů těsně pod... celý příspěvek > |
 |
1. rez tejto čerešne, 28.3.2011 Máte v tom trochu zmatek. St. Julien je slivoňová podnož... Jste si jist, že to je třešeň? |
 |
Rubín, 24.3.2011 Výchovný řez po výsadbě je u všech odrůd a druhů se moc neliší.
Rozdíl je ale v řezu po podzimní a jarní výsadbě.
Po jarní výsadbě bych větve ořezal na cca 3 pupeny a terminál cca 15cm podle zásad střídavého řezu. |
 |
Stará jablon jak ostříhat, 24.3.2011 Pane doktore, druhové jméno je sieversii.
To máme za to, že jsme vyhubili medvědy. Výsledky selekce našeho ptactva nejsou vůbec zajímavé. Medvěd zajistí i průklest, když se sápe na plody. |
 |
Rubín, 23.3.2011 Sázel jste to na podzim?
Vřeteno bez korunky neznám. |
 |
|
 |
Pomologie nových odrůd jabloní, 21.3.2011 Nojo, 2/3 března fuč a furt nic? Málem jsem to objednal i s tím časopisem. Naštěstí moje lenost cokoliv objednávat zvítězila a rodinný rozpočet neutrpěl. |
 |
Ako strihať?, 16.3.2011 Pane Palo,
nechtěl jsem nijak zpochybňovat Wimpiho. Má reakce mířila k anonymu138,119, který zřejmě nepochopil, že vyhláška 332/2006 se týká i ovocných stromů... |
 |
Ako strihať?, 16.3.2011 Píše o tom Petr Hubáček Kolínský v práci
Petra Hubáčka Kolinského o wěcech rybářských, ptáčtnických a štěpařských
Na straně 43 se dočtete jak docílit toho, aby na višni rostly hrozny.
V googlu najdete záložku knihy, vložíte název a najedete na... celý příspěvek > |
 |
Ako strihať?, 16.3.2011 Jakou normu myslíte? Můžete být konkrétnější?
V normách ČSN jsem nic nenašel. Standardy EPOP řeší zdravotní stav rozmnožovacího materiálu. Vyhláška 332/2006 se sice řeší koruna, ale u školkařských výpěstků. |
 |
Jak ostříhat tuto jabloň?, 11.3.2011 Já bych vlky probral. Ty silné musí pryč. Nechal bych jen slabší. Některé mohou být zakončeny květním pupenem a ohnou se.
Taky bojuju s jabloní, kterou předchozí majitel zahrady brutálně snížil. Vlky jsem probral. Ty co jsem nechal jsou dvouleté a... celý příspěvek > |
 |