|
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 25.9.2010 Na inkoustovkách je nutné používat speciální pigmentované inkousty odolné UV záření. Určené třeba pro tisk plakátů vylepovaných venku. Normální inkousty nejsou UV záření odolné stejně jako ty fixy. |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 25.9.2010 V jednom kutilském supermarketu Bau... jsem viděl desky extrudovaného (napěněného) PVC 3 mm silné 25x50 cm za cca 50 Kč. Do toho by neměl být problém vyrýt či vytlačit text a venku by to mělo vydržet minimálně pár let.
Mělo by to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pozdní slivoň Presenta, 25.9.2010 Já myslím, že na nějakém osluněném svahu, třeba jižním a v závětří v pohodě dozraje i v 480 metrech vysoko.
Jinde bude záležet na tom, jaká teplota, míněny tím podzimní mrazíky nebo sníh a studený déšť, definitivně zarazí další zrání této švestky,... celý příspěvek > |
 |
Myši všude - jak na ně, 25.9.2010 Bohužel některé systémy stavby jsou pro tyto hlodavce přímo ideální, protože jin poskytují nerušené možnosti přesunů uvnitř dutin a vyhryzaných izolací.
Podle mně je první podmínka dělat takové izolace a dutiny otevíratelné, kdy se jednou za čas... celý příspěvek > |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 18.9.2010 jestli to chcete levně, podívejte se, jestli se někde neválí rozbitý plastový kýbl, vědro, kanystr, prostě nějaký termoplastický materiál, který teplem měkne. Ten nařezat na kousky a nápis v něm udělat třeba rozžhaveným hřebíkem nebo dírkováním malou... celý příspěvek > |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 18.9.2010 Obyčejný lihový fix vyšisuje skutečně během takových 20 slunečných dnů.
Rozumný nápad je to gravírovací pero. Kdysi se odrůda vyrazila raznicemi do hliníkového plechu a ten se přivazoval drátkem, později to byl kousek plastu, na doma by klidně... celý příspěvek > |
 |
Co s neujatými rouby, 18.9.2010 Žádnou vědu v tom nehledejte. Podle mně stačí jenom na jaře odumřelou část větve s roubem ufiknout a buď naroubovat znova a ufiknout vlky, které mezitím vyrostly, nebo větev jen zkrátit a naroubovat nejbližší nejvhodnější vlk. Nebo případně... celý příspěvek > |
 |
Strupovitost jabloní - mám stromky zlikvidovat?, 18.9.2010 Přirozená velikost jabloní je prostě několikametrový stromek, s tím nikdo nic nenadělá. A právě v přirozeném tvaru má jabloň nejvyšší odolnost proti nemocem a umí v případě správné odrůdy plodit v naší republice skoro všude. Zákrsky do těch dvou... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti se slívou Early Laxton, 11.9.2010 Máte někdo větší zkušenosti se slívou Early Laxton?
Mně nedávno ze dvou stromků jeden odešel a tak budu z toho zbývajícího na jaře štěpovat buď švetskové odnože nebo semenáčky mirabelky a myrobalánu. Případně bych mohl použít i nějaký semenáč... celý příspěvek > |
 |
Přemnožené vosy, 11.9.2010 Napíchané ovoce podle mých zkušeností dělají hodně ptáci, špačci či kosové nebo podobná verbež. Teprve až druhotně dužinu vyžírají vosy nebo i včely. Nebo ovoce prostě skz naklované díry zhnije.
U mně prostě nejvíc škodí ptáci, likvidují mi třešně,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Strupovitost jabloní - mám stromky zlikvidovat?, 11.9.2010 Nemůžu říct jednoznačně, že se Golden do hor nehodí. Podle mých zkušeností se Golden jednoznačně nehodí do zastíněných poloh s malým množstvím slunce, tam produkuje plody chutí silně podobné extrémně podtrženým "polystyrenovým" Goldenům z... celý příspěvek > |
 |
Strupovitost jabloní - mám stromky zlikvidovat?, 11.9.2010 Já mám zahradu, tam mám jabloně a jen v podstatě prořezávám větve a sklízím jablka. Strupovitost tam mám taky, ale jen na plodech a tak do cca 10 % plodů, takže to není problém. Nezpozoroval jsem žádný rozdíl ve strupovitosti, když pohrabu listí na... celý příspěvek > |
 |
Podnož P 14, 11.9.2010 Pokud je podnož P14 málo vzrůstná, nejspíš se do těžké jílovité chudé půdy nehodí. Tam bybylo potřeba spíš středně vzrůstnou podnož a stromek pustit potom do výšky 4 - 6 metrů. Případně rovnou semenáč jaderničky nebo nějako jinou hodně vzrůstnou... celý příspěvek > |
 |
Návaznost zrání odrůd, 11.9.2010 No, několik odrůd na jednom stromku vypadá velice dobře v katalozích, ale ve skutečnosti je takové pěstování extrémně náročné. Musíte velice citlivě jednotlivé odrůdy řezem, popřípadně ohýbáním letorostů vyvažovat v růstu, aby jedna dvě odrůdy... celý příspěvek > |
 |
Strupovitost jabloní - mám stromky zlikvidovat?, 10.9.2010 Tak za prvé, strupovitost se týká výhradně jen plodů. Listí a kmeny napadají jiné houbovité choroby, strupovitost ne.
Za druhé, z přiložených fotek mně vychází, že toto je typický případ podnoží zásadně nevhodných do příslušného prostředí. Běžné... celý příspěvek > |
 |