|
Ktoré odrody sú vhodné na vypestovanie semenáčov?, 3.1.2012 Vlastnosti každého semenáče jsou nejisté, neboť se jedná o křížence mateřské a opylující odrůdy, navíc různě nakombinované. Opylující jabloň většinou neznáme (pokud nestojí pouze 2 stromy vedle sebe a širokodaleko žádný jiný). Lze předpokládat,... celý příspěvek > |
|
Držák na pytle, 3.1.2012 Myslel jsem sudy na vodu - takové ty zelené, co se prodávají v Hornbachu s víkem. Mají rovné, mírně skosené stěny. |
|
|
|
Nova čierna Merunka z ruska, 2.1.2012 Tvar listu není příliš meruňkový. Není to spíš nějaký plumcot? |
|
Banánové jablko, 2.1.2012 Dobře. Tak přesněji - ovoce se skladuje v řízené atmosféře se sníženým obsahem kyslíku, zvýšeným obsahem CO2 a dusíku |
|
Banánové jablko?, 2.1.2012 V tom máte zřejmě pravdu. Melodie asi není odrůdou do oblastí, kde se daří vínu a broskvím. Pamatuji, že velké a chuťově odpovídající plody přinesla i v mimořádně nepříznivých letech, kdy i jinak nenáročné odrůdy nedosáhly obvyklé kvality. |
|
25 odrůd jabloní, 2.1.2012 Dobře, máte pravdu, v ideálních, mikroklimatických podmínkách se najde vinařství (jedno, dvě?) i na jižním úbočí Vysočiny.
Nicméně to "drsné podnebí Polska", mu nebrání stát se evropskou jabloňářskou velmocí. Což... celý příspěvek > |
|
Držák na pytle, 2.1.2012 Můžete použít prázdnou popelnici nebo sud na dešťovou vodu, do nějž pytel vložíte a vrch pytle přehrnete přes okraj sudu.
|
|
Glejotok na maliníku?, 2.1.2012 Nevím jestli dobře rozumím a čemu říkáte glejotok, ze kterého bude rašit.. Rozpraskaná a olupující se pokožka výhonů maliníků je normální. Nádorovitě vypadající stluštění jsou způsobené hálkami bejlomorky maliníkové. Takové výhony je dobré odstranit... celý příspěvek > |
|
25 odrůd jabloní, 2.1.2012 Severní šířka nehraje v Evropě pro vhodnost k pěstování rozhodující roli. Klima ovlivňují víc jiné faktory - blízkost moře či kontinentální podnebí, nadmořská výška, Golfský proud, atd. Pro jablka jsou podmínky na většině Polska... celý příspěvek > |
|
Založení zeleninového záhonu, 27.12.2011 Vzhledem k tomu, že půda není promrzlá, porýt jistě půjde. Pokud mrazy přijdou, jakože asi ano, stihnou se hroudy i rozpadnout. Zarýt hnůj, resp. kompost, jistě můžete. Nemáte-li statková hnojiva k dispozici, nic hrozného se nestane.Do loňska... celý příspěvek > |
|
|
|
Vyholovanie konarov, 27.12.2011 Vyholování větví Rubínu úplně nezabráníte, je to geneticky dáno. Navíc většina květních pupenů diferencuje právě na koncích, takže ani řez podporující rozvětvení není jdeální.
Jednou z možností je využití letního řezu. Nebo... celý příspěvek > |
|
Dvouleté rouby, 27.12.2011 Podobnou zkušenost (s jednoletými rouby ovšem) jsem učinil v posledních zhruba 5 letech u peckovin. Čím dřív se roubuje, tím lepší jsou výsledky. Vypadá to zv láštně, když naštěpované rouby zapadají sněhem, přijdou v únoru a březnu silnější... celý příspěvek > |
|
Merkur, 26.12.2011 Na degustaci v Lysicích se Merkur umístil na 24. místě ze 43. Před ním byly i nepříliš vychvalované odrůdy jako Angold či Vysočina. Ovšem já osobně jsem mu dal stejně bodů jako prvnímu Orionu
Meteor se nehodnotil. |
|
Dvouleté rouby, 26.12.2011 Je to možné. Jak starou požíváte při kopulaci podnož? Jedno nebo dvouletou? Přesněji řečeno - v jak starém dřevě vedete řez na podnoži?Zkoušel jste to i s peckovinami?
Já jsem to zatím řešil zmlazením mateřského stromu nebo jsem použil... celý příspěvek > |
|
Co je to za odrůdu?, 26.12.2011 Podle indicie zeleného jablka odrůdu určit nelze. Pokud měly plody dlouhé tenké stopky, může to být podtržený Golden nebo jeho kříženec. |
|