Dvouleté rouby

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?)
27.12.2011 9:30

Podobnou zkušenost (s jednoletými rouby ovšem)  jsem učinil v posledních zhruba 5 letech u peckovin. Čím dřív se roubuje, tím lepší jsou výsledky. Vypadá to zv láštně, když naštěpované rouby zapadají sněhem, přijdou v únoru a březnu silnější mrazy, pupeny se 2 měsíce nehýbou...
   U jádrovin jsem podobnou souvislost nepozoroval. Možná proto, že je tak brzo neroubuji, obvykle ani nemám nařezané rouby. Naopak, dobré výsledky byly i u velmi pozdního roubování - v květu i po něm. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 27.12.2011 9:30

Podobnou zkušenost (s jednoletými rouby ovšem)  jsem učinil v posledních zhruba 5 letech u peckovin. Čím dřív se roubuje, tím lepší jsou výsledky. Vypadá to zv láštně, když naštěpované rouby zapadají sněhem, přijdou v únoru a březnu silnější mrazy, pupeny se 2 měsíce nehýbou...
   U jádrovin jsem podobnou souvislost nepozoroval. Možná proto, že je tak brzo neroubuji, obvykle ani nemám nařezané rouby. Naopak, dobré výsledky byly i u velmi pozdního roubování - v květu i po něm. 

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 27.12.2011 15:21

Mám podobnou zkušenost jako pan Vysloužil (vše s jednoletým dřevem). Vloni jsem zkusil roubování velmi brzy na jaře - podnož plané višně roubovaná sladkovišní Hortenzií. Rouboval jsem snad již na začátku února, zpočátku to vypadalo špatně, přišly ještě nějaké mrazy a moc jsem nevěřil že roub poroste. Později však horní očko začalo růst a do podzimu narostl krásný prut. Zkusil jsem i opačný extrém. Roubování semenáče meruňky meruňkou v době, kdy už byly stromy v plném květu. Roub jsem vzal ze stromu a přímo rouboval a také to rostlo! Základní podmínkou je však najít na stromě letorost s nenarašenými pupeny (nejlépe vlk, který má v dolní části spící pupeny). Takových roubů však v době květu už mocna stomě není.

roub na višni v únoru
roub na višni v únoru
a tentýž 24. dubna
a tentýž 24. dubna

host - 179.203 (?), 27.12.2011 16:16

Poslední roky už kromě třešní a révy roubuji vše ze stromu na strom, takže i na jádroviny musím hodně brzo. Sice je u toho zima, ale odpadají starosti s uchováváním nařezaných roubů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz