|
Znáte tuto odrůdu?, 27.9.2010 Dobrý večer, Stark earliest poznám vcelku důvěrně a nedomnívam se, že v tomto případě se jedná o toto jablko, i když zde je určitá malá podobnost.
Podle publikace Jabloně a hrušky / Hnidzík, Hričovský/ z r.1989 byl Stark earliest v listině... celý příspěvek > |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 2.9.2010  K 25.8. již byly tři čtvrtiny plodů na zemi /viz. foto/ a k 2.9. je to již převážná většina plodů. Plody jsou již v plné konzumní zralostí, dobré chutí a výrazné vůně. Velikost je velmi nevyrovnaná, od nejmenších až po plody važících 170 - 180g /viz.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Řehtáč soudkovitý?, 24.8.2010 Mám doma dost literatúry o jabloních, ale všude se píše Řehtáč soudkovitý. Ani v jedné knize jsem neviděl Řechtáč, ale z pravopisného hlediska máte asi pravdu. Vystižnější název je asi slovensky - Hrkáč súdkovitý. |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 19.8.2010 U Řehtáče soudkovitého se údaje o dozrávání v literatúře dost rozcházejí. V některých publikacích se píše, že zraje v první polovině září, v dalších, že v druhé polovině nebo koncem září. Nikde jsem nečetl, že by dozrával v srpnu. Chtělo by to... celý příspěvek > |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 17.8.2010 Pane Vysloužile, řehtají! Dnes jsem našel vyzralý plod, který výrazně řehtá. Myslím, že je tím určení odrůdy vyřešené. Děkuji všem diskutujícím za ochotu podělit se o své vědomosti a zkušenosti. Přeji hodně zdaru. |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 16.8.2010  Po porovnání obrázků a foto Řehtáče soudkovitého /Prinzenapfel/ se Soudkem zlatým /Goldpriz/ si myslím, že nalezená odrůda bude nejspíš Řehtáč soudkovitý. Soudek zlatý je na obrázku vice kulovitý, kdežto Řehtáč více válcovitý. Každoroční dřívější... celý příspěvek > |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 15.8.2010 K určení odrůdy by jistě pomohlo foto nebo obrázek Soudku zlatého. Na internete není. Případně cizí název pro Soudek zlatý, potom bybylo hledání obrázku snažší. |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 12.8.2010 Momentálně ještě neřehtají, vloni jsem je nezkoušel. Většina plodů má střední velikost, cca 7x5-6 cm. |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 12.8.2010  Přidávám ještě foto z minulého roku - z 31.7.2009. |
 |
Řehtáč soudkovitý?, 12.8.2010  Přeji dobrý večer, dnes jsem udělal foto jedného neudržovaného stromu cca 40 až 50 let starého. Strom je opsypán plodmi, které jiz výrazně padají a začínají dozrávat. Plody jsou podle literatúry velmi podobné Řehtáči soudkovitému, ale ten dozrává až... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Red Melba nebo Mantet?, 10.8.2010 Uvedené odrůdy Red Melba i Mantet jsou poměrně velmi citlivé na strupovitost. Nezkoušel někdo z Vás znížit rozsah strupovitosti naštěpením citlivých odrůd na rezistent a takto mentorovat danou odrůdu ke zvýšení odolnosti vůči strupovitosti? Výsledky... celý příspěvek > |
 |
Red Melba nebo Mantet?, 10.8.2010 Děkuji všem diskutujícím za jejich příspěvky a pomoc při určení této odrůdy. Jsem velmi rád, že toto fórum existuje. Přeji hodně úspěchů. |
 |
Red Melba nebo Mantet?, 10.8.2010 Termín dozrávání jsem napsal orientačne. Fotografie jsou ze 7. srpna. Tento rok je vše opozděné, tak i dozrávání týchto plodů bude zpožděné možná o 14 dní i více. |
 |
Red Melba nebo Mantet?, 9.8.2010  Kamarád ma na zahrádce menší letní jabloňku starou cca 20let. Jablka začínají dozrávat okolo 15. srpna /nadmořská výška 500 mnm/. Charakterisrtckým znakem je velmi silná, intensivní vůně plodů Domnívam se, že by to mohla být Red Melba nebo Mantet,... celý příspěvek > |
 |
Odruda?, 29.7.2010 Dobrý večer, myslím, že by to mohl být Astrachan bílý, v tuto dobu se již obírá. |
 |