Řehtáč soudkovitý?
|
|
|
|
|
|
|
|
Jossef - (22) - 33.35 (?), 12.8.2010 21:00, zobrazeno: 27183x
Přeji dobrý večer, dnes jsem udělal foto jedného neudržovaného stromu cca 40 až 50 let starého. Strom je opsypán plodmi, které jiz výrazně padají a začínají dozrávat. Plody jsou podle literatúry velmi podobné Řehtáči soudkovitému, ale ten dozrává až v září a letos je vegetace výrazně opožděná. Vloni týto jablka o tomto čase se již daly jíst i když nebyly tak vybarvené. Strom roste ve výšce 400 mnm na jižní straně u větší budovy. Plody nejsou napádané strupovitostí, většinou mají soudkovitý tvar, ale některé jsou i kulatější, hodně plodů je červivých. Prosím o Váš názor. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
Jossef - (22) - 33.35 (?), 12.8.2010 21:08
Přidávám ještě foto z minulého roku - z 31.7.2009.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jossef - (22) - 33.35 (?), 12.8.2010 21:22
Momentálně ještě neřehtají, vloni jsem je nezkoušel. Většina plodů má střední velikost, cca 7x5-6 cm.
|
|
|
|
|
|
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 15.8.2010 0:07
Co třeba Soudek zlatý. Ještě jsem našel Williamsovo a Safstaholm. Soudkovité tvary měly často Mičurinovi výpěstky.
Přikláním se ale k tomu Soudku zlatému. Je ale fakt, žena fotkách je spíš zelený...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jossef - (22) - 33.35 (?), 15.8.2010 20:11
K určení odrůdy by jistě pomohlo foto nebo obrázek Soudku zlatého. Na internete není. Případně cizí název pro Soudek zlatý, potom bybylo hledání obrázku snažší.
|
|
|
|
|
|
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 15.8.2010 22:02
Goldprinz
Pochází z Holštýnska. Materiálů k této odrůdě v NJ najdete na internetu dost.
|
|
|
|
|
|
|
Jossef - (22) - 33.35 (?), 16.8.2010 21:50
Po porovnání obrázků a foto Řehtáče soudkovitého /Prinzenapfel/ se Soudkem zlatým /Goldpriz/ si myslím, že nalezená odrůda bude nejspíš Řehtáč soudkovitý. Soudek zlatý je na obrázku vice kulovitý, kdežto Řehtáč více válcovitý. Každoroční dřívější dozrávání si vysvětluji umístěním stromu na jižní straně vyšší budovy a cesty, kde se vytváří sálavé teplo, které pravděpodobně urychluje zrání plodů a též výška 400 mnm. Navíc při podrobnější obhlídce stromu jsem zjistil, že v současností padají zakrnělé plody a velké vybarvené červivé plody, zdravé jablka jsou ješte většinou zelené, takže dozrají o něco později. Padané velké plody popisem odpovídají Řehtáčí. Plody velmi pěkně voní a dužina je příjemně mírně kořenistá. Definitívni rozhodnutí ukáže čas, zda budou " řehtat".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|