|
Kam se poděl Šampion?, 21.9.2011 V dobách největší slávy Šampionů jsem je pěstoval i jako polokmeny na semenáči. Nemohu potvrdit přirozený růst bez potřeby řezu. Pokud se neřezaly, rychle zastavily růst a na konci mírně převislých větví plodily shluky drobných nejedlých plodů.... celý příspěvek > |
 |
Špendlíky, 21.9.2011 Je to jinak. Zaměňují se 3 druhy těchto žlutých peckovin, které se vzájemně pletou.
1. Špendlíky - vypadají (a trochu i chutnají) jako menší žluté švestky. Jdou od pecky, pálil se z nich velmi jemný destilát, hlavně na Zlínsku, ceněný víc než... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Černy jeřab (Aronie), 8.9.2011 Lihovému kvašení asi k.c. vadit nebude, ostatně už to samo kvasí. Spíš je otázkou, jak moc bude víno kyselé a jestli se kvůli té kyselosti nebude muset naředit a dosladit. |
 |
Mac Intosh a Lobo, 8.9.2011 Možná v některých polohách ano. U nás byly Mac Intoshe chuťově průměrné a velmi strupatěly. Lobo mám stále, plodnost dobrá, ale skladovatelnost kratší. Taky má menší plody. Stejně jako M.I. a Spartan. V dobrém roce a ideální zralosti to jsou (byly)... celý příspěvek > |
 |
Černé větve - co je to za nemoc?, 5.9.2011 Pane Paľo, tak, jak si Vašich znalostí vážím, tak tu zálivku fungicidem považuji, nezlobte se, za úlet. Umíte si představit, jak velká je a jak hluboko sahá kořenová soustava dospělé jabloně a kolik by bylo zapotřebí roztoku fungicidu, aby jím... celý příspěvek > |
 |
Jak odstrnit sanytr, 14.7.2011 Sanytr je počeštěná zkomolenina nepříliš správného termínu sal nitrans - dusičnatá sůl. Většinou vystupuje z zdí, kterými byly obehnány chlévy nebo do nich vzlíná voda znečištěná duskatými látkami. Způsobů, jak se ho zbavit (spíš zamaskovat) je víc,... celý příspěvek > |
 |
Opelenie čerešna + višňa, 16.6.2011 Cizosprašnost a autosterilita jsou podle mě synonyma |
 |
Zelená renkloda x Těchobuzická, 16.6.2011 Připadá mi, že odolnost Zelené renklódy hraničí s tolerancí k této chorobě. V posledních letech se mi zdá, že renklódy jsou menší než v minulosti, koruny prosychají a víc trpí úžehem. Jestli se na tom podílí i předpokládaná přítomnost viru, se mohu... celý příspěvek > |
 |
Jsou to plané výhony?, 26.5.2011 Keřové růže jsou obvykle pravokořené, takže výhony by plané být neměly. |
 |
Podnož ptáčnice, 4.5.2011 To je bez problému. Ostatně většina prodávaných stromků s korunkou předčasného obrostu byla roubována na jaře téhož roku (nebo očkována v létě minulého) |
 |
|
 |
Douzeni koupeneho uzeneho, 21.4.2011 To je pravda sic
Žanetka se dá koupit, já beztak raději používám 60ml stříkačku do injekčních dávkovačů.
Když to píchnete blbě, nositeli to už neublíží... |
 |
Třešeň dvoják, 21.4.2011 Ten Váš dvoják, Rony, pravda žádný krasavec není, ale to je jediné jeho minus. Jinak je to normální zdravý strom. Plodnost se od pěkně tvarovaného kultivaru s jedním termináulem zásadně lišit nebude. Nemyslím, že by jeho budoucnost byla nějak omezna,... celý příspěvek > |
 |
Douzeni koupeneho uzeneho, 21.4.2011 Mohu Vás ovšem s klidným svědomím ujistit, že pro úspěšné uzení masa nemusíte mít vůbec žádné podmínky k jeho naložení.
Pokud udím v létě větší množství, než se vejde do lednice, jednoduše jednotilvé kusy nastříknu lákem přímo do čerstvého... celý příspěvek > |
 |
Pozdní postřik proti kadeřavosti, 11.4.2011 Blastospory houby kličí ve vlhkém počasí. Letošní jaro je nezvykle suché. |
 |
Banánové slupky, 5.4.2011 ...jistě hodně postříkané, takže je asi nejlepší vyzkoušet a pak se uvidí.
Jak tím vyzkoušením poznáte, nakolik bylo jejich postříkání silné či škodlivé? |
 |