|
Množení a paragrafy, 4.1.2010 Pepíku, pak jde o nedovolené podnikání bez souhlasu licenčního množitele, který jediný má k tomu oprávnění.Ale: nedávno prošla médii zpráva, že durancie (abychom zůstali u rostlin) je ošetřena a chráněna coby odrůda někým nejmenovaným.Přitom se... celý příspěvek > |
|
Použití dřeva na uzení nebo grilování, 2.1.2010 Potvrzuji, kdo neviděl milíře, musí navštívit dubové a bukové lesy, kde se suchou destilací dřevěné uhlí vyrábí. |
|
|
|
Nahořklá slivovice, 2.1.2010 Pálit chodím přes padesát let, letos jsem vypálil kvas ne zcela prokvašený (6°Kl.cukernatosti)a žádné problémy s hořkostí nemám.Přesto bych rád oddělil určité množství pecek.Je to možné cezením kvasu doma těsně před pálením.Dá to ale práci, síto... celý příspěvek > |
|
Pozná někdo tuto odrůdu?, 31.12.2009 Starkrimson snad(chce to upřesnit další znaky),Gloster určitě ne. |
|
Co je toto za dřevinu?, 29.12.2009 Udělejte ještě detailní záběr větévky.Může to být i cypřišek. |
|
Dvouletý kvas, 26.12.2009 Vzpomeňte, že např.víno je k tomu, aby se pilo, jako žena, aby byla milována; využijte svěžesti jejího mládí nebo nádhery její zralosti, nečekejte na její sešlost.A s kvasem to bude obdobné.Nevěřte archiváliím. AB |
|
Kdoule, 25.12.2009 Krátkým předvařením kdoule změkne a dá se ihned konzumovat, jako kompot je docela chutná a nemusí se ani moc přislazovat.Krájení syrové kdoule je pracné. AB |
|
Zakalená slivovice, 22.12.2009 Říká se také, že to dělají slabší kvasy.Jak silný jste měl tzv."leiter",t.j.jakou průměrnou koncentraci naměřili po prvním procesu(pokud byl použit starý postup pálení a přepalování)? AB |
|
Kdoule, 22.12.2009 Mám 2 druhy kdoulí, jednu podnožovou(MA) a druhou okrasnou.Žádná z nich něčím takovým netrpí a plodí ustavičně.Nebude lepší vysadit zdravý stromek? AB |
|
Zakalená slivovice, 20.12.2009 Moje zkušenosti na něco takového jsou: mírný zákal se za čas odstraní sám.S obsahem cukru to nespojuji, spíše s vodou na ředění. AB |
|
|
|
Nahořklá slivovice, 17.12.2009 Příčinu podle mého názoru je třeba hledat v kvalitě kvasu, jeho stáří a pod.Znám případ, kdy majiteli kvasu bylo líto vylét loňský sběr a přidal jeho zbytek do letošního.I to je možné, samozřejmě s hořkým výsledkem.A také zaplačou ti... celý příspěvek > |
|
Prasknutý kmen meruňky, 17.12.2009 U meruněk se to na jižní straně stává.Vyčistím ránu do zdravého dřeva a důkladně zatřu i obyčejným štěpařským voskem.Většinou se rána do dvou let zacelí.Podobnou zkušenost mám i s višní. AB |
|
Nahořklá slivovice, 17.12.2009 Kvas se po vypálení cedí přes síto, aby se pecky nedostaly do odpadu.Že by někde cedili kvas před pálením jsem nezaznamenal. AB |
|
Nahořklá slivovice, 15.12.2009 Pokud je kvasu 100 litrů, pak lze o loupání a regulaci objemu pecek uvažovat.U durancií je to snad možné až před pálením.Při větším množství kvasu by to švestkovou slivovici dost prodažilo.Otázka je, zda samotný výluh pecek při kvašení... celý příspěvek > |
|
Slivovice - kvas, 14.12.2009 To, co uvádíte, odpovídá množství přes 13 litrů 50% alkoholu na 100 litrů kvasu. To je úctyhodný výsledek, pokud to nebylo dotováno řepným cukrem.Rozhodující je degustace.U starších stanic je možné sledovat výstupní koncentraci "předběžným... celý příspěvek > |
|