|
Cider - výroba, 11.1.2009 Už jsem to tu jednou psal. Kdysi jsem zapomněl kastl s petflaškami čerstvě vylisovaného posledního moštu v zahradní boudě a přišel na něj až v únoru. Petky byly přetlakem tvrdé, trochu stříkaly při otvírání. Chuť však nad očekávání. Od té doby to... celý příspěvek > |
 |
Choroba jablka, 2.1.2009 Jaké škody a problémy na zahradě a na ovoci způsobují straky? |
 |
|
 |
Slivovice vs. calvados, 2.1.2009 Přesně chemicky to nevím. V praxi se tak nazývá připálení pevných součástí (např. pecek) na stěnách kotle, při němž se se uvolňuje metylalkohol ve větším množství než obvyklé stopy u běžného pálení. Takový destilát z připáleného kvasu může být... celý příspěvek > |
 |
Zapěstování třešně po výsadbě, 26.12.2008 Třešně po výsadbě - první 2 - 3 roky stříhám v době předjarního řezu jádrovin, tedy v březnu. Je-li to správně, nevím. V dalších letech již třešně neřežu vůbec (obvykle rostou samy i bez řezu tak, jak mají), Pokud je to později nutné, tak v době... celý příspěvek > |
 |
Jakou odrůdu hrušně na dobrou pracharandu?, 25.12.2008 Já bych v těch odrůdách takovou vědu nehledal. Tak, jako má každá odrůda svou chuť - někomu pasuje ta, jinému ona, stejně je to i s křížalami a pracharandou. Hodně, dle mého záleží, na způsobu sušení. Ten, kdo využívá slunečního tepla - solární... celý příspěvek > |
 |
Sejmutí etiket z lahví, 21.12.2008 Mám pocit, že výrobci lihovin i konzervovaných potravin se snaží, aby skleněné obaly od jejich produktů nebyly dále používány. Dřív nebylo třeba viněty odstraňovat. Stačilo sklenice a láhve naplnit a během jednoho cyklu v zavařovacím hrnci byly... celý příspěvek > |
 |
jakou odrůdu hrušek, 21.12.2008 Vhodnost na kvas a chuť při degustaci nemusejí jít ruku v ruce. Na pálení je stále nedostižná Wiliamsova, hlavně pro své aroma, které dobře přechází do destilátu. Je však náročnější na teplo a malá vrůstem, takže málokomu se jí urodí kvanta. |
 |
Numifikované plody, 21.12.2008 Monilie bylo i u nás letos víc než jindy. Podobně visí na stromech mumifikované švestky. Asi by bylo dobré všechny takové plody sklidit, jak bez námahy, sám nevím. |
 |
Sejmutí etiket z lahví, 21.12.2008 Některé viněty jsou přilepeny lepidlem nerozpustným ve vodě. I po odstranění etikety zůstane na láhvi lepivé pole. |
 |
El. predlzovacka 100 m, 13.12.2008 Jednu věc prosím vysvětlit. Jaký je rozdíl mezi vedením nainstalovaným po domě ve zdi, desítky, často stovky metrů a prodlužovačkou obdobného průřezu. Jistě, rozdíl lanka a drátu, jiínak je to ale té elektřině snad jedno, ne? |
 |
|
 |
pristresek na drivi, 7.12.2008 Pred 25 lety jsem postavil podobných rozměrů přístřešek - ukotvený do zdi a se stojkami i kostrou z obyčejné smrkové tyčoviny.Bez desek, zakrytý jen vlnitým eternitem. Stojí dodnes. |
 |
Roubováni švestek, 6.12.2008 Mám strach, aby mi startifikovaná jádra nesežraly myši, proto je smíchám s pískem vložím do květináče a ten zasadím do záhonu. Taky proto, aby se mi nepomíchaly jablka s hruškami, myrobalány se St. Julieny, Wangheimkami Duranciemi a ptáčnicemi. |
 |
Dublet, 6.12.2008  Odrůdu Dublet mám naroubovabnou na Jonalordu. Roste silněji než Jonalord, má tendenci původní odrůdu přerůstat. Plodí pravidelně (Jonalord je ale plodnější) poměrně velká jablka typicky vyššího kuželovitého tvaru jen s malými hrboly kolem kalicha.... celý příspěvek > |
 |
Založení stromků, 21.11.2008 Popsaný postup praktikuji prakticky jen u broskvoní, výjimečně meruněk. U nich mám lepší zkušenost s jarní výsadbou. |
 |
Kvas jablek, 8.11.2008 To není otázka na mě. Nedal bych jej tam vůbec. |
 |