Odrůdu Dublet mám naroubovabnou na Jonalordu. Roste silněji než Jonalord, má tendenci původní odrůdu přerůstat. Plodí pravidelně (Jonalord je ale plodnější) poměrně velká jablka typicky vyššího kuželovitého tvaru jen s malými hrboly kolem kalicha. Proti strupovitosti asi rezistentní není, chorobou ale prakticky netrpí. Dužina je chruplavá, chuť dobrá, příjemná, jablka vydrží bez problémů do března i déle
Odrůdu Dublet mám naroubovabnou na Jonalordu. Roste silněji než Jonalord, má tendenci původní odrůdu přerůstat. Plodí pravidelně (Jonalord je ale plodnější) poměrně velká jablka typicky vyššího kuželovitého tvaru jen s malými hrboly kolem kalicha. Proti strupovitosti asi rezistentní není, chorobou ale prakticky netrpí. Dužina je chruplavá, chuť dobrá, příjemná, jablka vydrží bez problémů do března i déle
Před pár lety jsem jich pár dostal od kohosi, chuťově neměly chybu.Pěkné foto, ještě hezčí plody.Asi je to důvod proč jsou nesehnatelné.
Díky a zdravím.
Tak nevím jestli podle jediné reakce pana Vysloužila lze usuzovat, že Dublet je minimálně pěstované jablko. Buď o něj není zájem, nebo je opravdu z nějakého důvodu nedostupný, snad licence, nebo nevím.. Co jsem i v minulosti prošel z nabídek ovocných školek, v žádné jsem jej nenašel a v žádné ani osobně neviděl, škoda. Zdravím
Jablko Dublet mám na švédské podnoži A2 již asi více jak 10 roků, původně to mělo pracovní označení 822. Jablko i v podmínkách Valašska(kamenitá a jílovitá půda) díky podnoži plodí a chutná výborně.
Dublet mám již dlouhá léta. Patří mezi odrůdy nějakého českého šlechtitele (jméno si nepamatuju) jejichž počáteční písmeno je "D"- Doris, Denár, Dublet, Diadém. Jsou všechny z jedné šlechtitelské kuchyně. Sám Dublet už zde byl popsán. Není zcela rezistentní, ale strupovitostí trpí málo. Plodí každoročně a ve shlucích. Je třeba plůdky protrhávat. V prosinci a lednu patří mezi "lepší" jablka.
Dublet je kříženec Goldena a Jonathanu ze šlechtitelské stanice Těchobuzice. Těch odrůd z Těchobuzic začínající písmenem D je více. Několik jich mám na zahradě, bohužel Dublet mezi nimi není. Zklamala mě odrůda Doris (úrodná, plody vzhledné), ale chuťově kyselejší jablko, tak jsem ji loni přerouboval.
Mě těch odrůd začínajících na D zklamalo víc. Doris přesně pro totéž - kyselá chuť, taktéž Dione, Dolores - malé plody, atd. Zato Diadém je nedoceněné jablko, stejně jako chuť Diamantu je víc než zajímavá. Dublet taky patří k těm lepším.