Valentýnka phalenopsis

host - 52.39 (?)
6.10.2006 16:34
Ahoj Svaco tu novou rostlinku nech na stvolu do te doby nez ji narostou koreny a pak se muze oddelit a zasadit jako nova rostlinka
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 102.98 (?), 10.8.2006 6:53

Lindo, pokud máte pocit, že květy opadaly po dvou velkých zálivkách, bylo by dobré raději květinu zkontrolovat. Vyndejte ji z květináče a zkontrolujte kořeny. Odstraňte případně uhnilé a dejte do nové zeminy. Někdy se může stát, že zemina na povrchu je suchá, ale kořeny stojí v mokru a uhnívají. Na to jsou orchideje velice citlivé a po nějaké době by vám uhynula celá rostlina. Po přesazení raději jen roste (pozor , aby voda nezůstala v srdíčku listů), později už můžete zalévat.

host - 102.98 (?), 10.8.2006 6:46

Lenko, nebojte se, pokvete. Když květní stvol po odkvětu uschne, odstřihnete ho úplně. Pokud má rostlina dobré podmínky, vykvete z nově vyrašeného stvolu.

host - 133.226 (?), 23.8.2006 11:32
Dobrý den, ráda bych se také zeptala na phalenopsis. Po odkvětu mi na stvolu vyrostla malá odnož phalenopsisu.  Krásně roste, tak bych jí ráda přesadila, ale nevím jak. Neporadil byste mi někdo. Moc díky Sváča

host - 52.39 (?), 6.10.2006 16:34
Ahoj Svaco tu novou rostlinku nech na stvolu do te doby nez ji narostou koreny a pak se muze oddelit a zasadit jako nova rostlinka

host - 59.206 (?), 17.10.2006 11:15

Dobrý den,

dostala jsem teď tuto orchidej a v životě jsem ji nepěstovala. Průměr květináče je asi 10 cm. Má jeden stonek a na něm 3 květy a dole mezi listy vylézá ještě jeden.Může mi někdo prosím poradit, jak se v tomto případě běžně postupuje? Jestli ji mám hned přesadit? A pokud ano, tak jestli do většího, nebo ji tato velikost vyhovuje? Bydlím v paneláku a jednu stranu máme na východ, druhou na západ, tak kam ji umístit a jestli přímo k oknu, nebo raději dál. Jak jim vyhovuje, nebo ne ústřední topení? Má průhledný květináč a mě se zdá, že tam skoro nemá žádnou zeminu, tak jestli je to v pořádku, nebo ne. Vesměs tam vidím jen něco, jako mulčovací kůru.

Děkuji moc za případnou odpověď

Marcela

host - 234.151 (?), 17.10.2006 12:02

Připojuji stručný popis pěstování
Teplota:
Pro pěstování jsou potřebné průměrné až vyšší pokojové teploty (denní 21-29°C, noční 16-19°C). Ústřední topení vyhovuje.

Světlo:
Phalaenopsisy potřebují nízké osvětlení na severně či východně orientovaném okenním parapetu až střední na západním okně s přistíněním. Zastínit před přímým slunečním světlem. Při nedostatku světla listy nápadně tmavnou.

Zálivka:
Zalévejte těsně před úplným vyschnutím květináče, v létě přibližně za 4-7 dní, v zimě za 8-15 dní. Nikdy nenechte stát vodu v srdíčku listů, protože to může vyvolat hnilobu koruny.

Kvetení:
Pro inicializaci kvetení jsou nutné nižší noční teploty (viz.výše). Květy se vyvíjejí z vyzrálých nových výhonů. Květní sezóna je zpravidla na jaře, ale spojitě kvetoucí druhy mohou být v květu po 3 i více měsíců.

Přesazování a substrát:
Přesazujte za 12-24 měsíců, obvykle za 18 měsíců. Použijte rychle odvodnitelnou směs, obsahující borovou kůru střední zrnitosti, dřevěné uhlí a někdy rašelinu. Rozhodně teď orchidej nepřesazujte!

Jirka

host - 128.75 (?), 25.2.2007 17:55

ahoj, aj ja by som chcela požiadať o radu, resp. názor, prečo orchidey - phalenopsis mäkknú listy?

máte podobnú skúsennosť ?

Marta

host - 250.115 (?), 6.4.2007 17:26
Mám úplně stejný problém a nikde jsem nenašla na tento problém - měknutí listů u phalo. odpověď. Budu moc ráda, pokud někdo zkušenější dokáže tento problém zodpovědět.Předem děkuji. Jaja28 

host - 181.5 (?), 29.4.2007 19:13
Ahoj. Pred 2 dny jsem dostala phalaneopsis. Za 2 dny,co ji mam doma opadaly vsechny poupata a jeden ze dvou kvetu.Ty kvety  i poupata jsou takova vrascita jako bez napeti.Ja bych si tipla na preliti(bylo "dobre"zalito)Co ted s tim? Jsem naprosty zacatecnik. Da se s tim vubec jeste neco delat? Moc dekuji za radu. Petra

host - 158.226 (?), 30.4.2007 10:09
Vyndat opatrně z květináče, prohlédnout kořeny a zasadit do suché kůry odsolené a desinfikované.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz