Dobrý den,
chci vás poprosit o radu ohledně břečťanu. Mám (resp. měl jsem) na zahradě na stěně a zčásti na plotu krásný asi 6 let starý břečťan. Celou dobu krásně rostl a rok od roku intenzivněji. Bohužel v loňském roce začal od jedné části pomalu vysychat. Ptal jsem se v místním zahradnictví, kde mi řekli, že je to jenom nedostatek vody a že pokud ho budu více zalívat, chytne se a znovu ožije. Činil jsem tak celé léto, ale stav se nelepšil, naopak postupně usychal více a více. Zkoušel jsem pravidelné hnojení (1x za 14 dní), ale ani to nepomohlo.
Největší zděšení, mne ale čekalo teď po zimě, kdy už je napadená skoro celá stěna (asi 6 metrů). Tak dobrá polovina listů je zcela hnědá a zbytek vypadá taky velmi nezdravě. Je fakt že letošní zima byla opravdu krutá, ale mráz by měl snad břečťan vydržet... Nebo je to nějaká choroba ? Četl jsem někde, že břečťan napadají svilušky a štítěnky. Nikdy jsem je ale na břečťanu neviděl. Občas jsem tam zaznamenal mšice, ale ty jsem ihned zlikvidoval postřikem. Nebo existuje nějaká viroza ?
Prosím vás proto touto cestou o radu, zda nevíte, co mám pro záchranu břečťanu podniknout