Jak pěstovat Phalenopsis

host
19.3.2004 7:17
Vypěstovala jsem si z pecky mangovník. Mám problémy s osycháním jeho listů na koncích. Navíc se na nich dělají světlé skvrty a jsou pokryty lepkavou vrstvičkou. Nemůžete mi někdo poradit???
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Maruška S - (3) - 33.190 (?), 23.8.2008 17:46

Ahoj.Koupila jsem si orchidei phalenopsis a priblizne za 4 dny jsem ji zalila ze spodu s hnojivem.Asi jsem mozna udelala chybu protoze mi koreny na povrchu hnijou, alespon to tak vypada.Kvety ma.Nevite mi nahodou poradit jestli mam koreny odstrihnut alebo to mam nechat tak.Nerada by jsem o ni prisla.Moc krat dekuji za odpoved.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 23.8.2008 18:38

Zadejte si do Vyhledávání (v levém sloupci zde) heslo "phalaenopsis" nebo "orchidej" a vyjede vám několik témat, které se jeho pěstování věnují. Je tam spousta postřehů a zkušeností.

A konkrétně k vašemu problému - chtělo by to foto, takhle je těžké vám radit. Jestli vám ale začal hnít po jednom zalití čtyři dny poté, co ho máte, tak musel být zasažený už dřív.

Maruška S - (3) - 33.190 (?), 23.8.2008 19:04

Prosim Vas koreny orchidei Phalaenopsis nemaji zelenou barvu ale myslim si ze hnijou.Jsou bile i zelenozlute.Odrizla jsem je,nebude to vadit?Na fotce je videt jakou barvu mali a jak vypadali.Prosim napiste.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 23.8.2008 23:05

No, jak to vypadá, tak jste bohužel odžízla mladé, svěží a zelené vzdušné kořeny.

Orchideje se vyznačují tím, že u nich probíhá fotosyntéza i v kořenech, nejen v listech. Proto jsou kořeny nazelenalé (zejména když jsou vlhké, a u mladých kořenů je to vidět víc než u starých). Phalaenopsis často vypouští vzdušné kořeny, které po zanoření do substrátu fungují jako normální kořeny.

Nezbývá mi než doporučit vám staré české přísloví "dvakrát měř a jednou řež".

Pokud jste toho neodřezala moc, tak to snad kytka ustojí. Jestli jste toho odřezala moc, to poznáte brzo.

Maruška S - (3) - 33.190 (?), 24.8.2008 11:45

Dekuji moc krat za radu a doufam ze bude kytka v poradku.Dam Vam pak vedet jestli je kytka v poradku.

Chtela jsem se jeste zeptat,tak ty koreny kdyz jsou na povrchu tak maji mit takovou bilou,zelenozlutou barvu?je to v poradku?

host, 19.3.2004 7:17
Vypěstovala jsem si z pecky mangovník. Mám problémy s osycháním jeho listů na koncích. Navíc se na nich dělají světlé skvrty a jsou pokryty lepkavou vrstvičkou. Nemůžete mi někdo poradit???

host, 22.3.2004 12:17
Ta lepkavá šťáva i osychání listů by mohly být příznaky napadení puklicí - prohlédněte zblízka listy i stonky, pokud najdete drobné (asi 2mm v průměru) hnědavé přisáté puklice zejména na rubu listů, odstraníte je potřením jakýmkoli insekticidem.

host, 23.3.2004 14:05
Puklice to nejsou, to bych poznala. Na kmínku stromku mi to dělá takové šedavé mapy. Vlastně ty mapy tvoří takové malé seschlé bělavé kousíčky (jakoby od lepidla). Nemohla by to být např. sviluška??? Děkuji za případnou radu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz