Existuje popínavka neopadající, nekvetoucí a nejedovatá?

host - 166.1 (?)
9.7.2010 15:17

To je taky jediný co znám, takže ho tam asi nakonec přeci jen dáme 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 166.1 (?), 8.7.2010 17:38, zobrazeno: 23605x

Dobrý den, prosím o radu. Máme vedle domu cca 40 metrů hlukové stěny a rádi bychom ji nechali porůst (alespoň z větší části) nějakou trvalou popínavou, lépe neopadající a hlavně nekvetoucí (z důvodů eliminace hmyzího bodnutí) a nejedovatou rostlinou (máme malé děti). Zeď je opravdu dlouhá, severozápadní směr. Díky za tipy, jestli něco takového vůbec existuje :)))

host - 185.138 (?), 8.7.2010 18:07

Bohužel opadá, ale třeba kiwi jenny naroste a všichni si stěžují, že nekvete.

Uveďte ještě orientaci zdi.

host - 201.144 (?), 8.7.2010 20:46

Já myslím, že se zbytečně bojíte bodnutí. My máme zahradu plnou kvetoucích kytek, keřů a stromků od jara do podzimu a bodnutí žádné, ač na ní odrostlo několik dětí. Pokud se po zdi nebudete válet celým tělem, nebezpečí je minimální. Jinak ideální by pro vás byla nějaká umělá, ta by jistě splnila všechny požadavky.:-)

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 9.7.2010 18:10

S tím bodbutím včel to asi nepořešíte nekvetoucí plazivkou. Mě včera bodla včela ze sedmikrásky na jinak sluncem vypáleném trávníku. A to je včel letos minimum  a jedna z nic se zrovna realizovala na mně

host - 90.188 (?), 8.7.2010 21:24

Co břečtan?

host - 166.1 (?), 9.7.2010 15:17

To je taky jediný co znám, takže ho tam asi nakonec přeci jen dáme 

host - 49.39 (?), 9.7.2010 16:33

Břečťan však vyhovuje vašim požadavkům také jen ze 2/3.

1. Připustím, že je myšleno neopadavý = stálezelený. (Staré listy také žloutnou, hnědnou a postupně opadávají, rostlina však zůstává stálezelená.)

2. I břečťan kvete; je dokonce i medonosný a včely ho rády vyhledávají. Kvete však v pozdním podzimu, na osluněných koncích starých výhonů.

3. Je jedovatý. O otravě by se nejspíše dalo uvažovat po snědení jeho černých plodů - bobulí, které se zjara vyvíjejí na koncích starých osluněných výhonů (viz bod 2). Nepředpokládám, že Vaše děti budou spásat břečťanové listí.

Ještě pro upřesnění: břečťan zpravidla roste - alespoň ze začátku - dost pomalu a trvá řadu let, než vytvoří květní a plodné výhony. To už Vaše děti nebudou malé (ale třeba samy budou mít vlastní malé děti a Vy vnoučata...)

V některých zahradnických centrech bývají k mání třeba i 4 m vysoké, k bambusovým tyčím vyvazované sazenice břečťanu;.

Josef.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 9.7.2010 17:07

Kam mi paměť sahá, nevzpomínám si na jedinou otravu břečťanem v České republice

host - 49.39 (?), 9.7.2010 17:18

Ne, že bych měl přehled o otravách lidí různými druhy rostlin, ale dotaz zněl na nejedovatost rostliny. Myslím, že v libovolné knížce o daném tématu pojednávající je břečťan uveden mezi jedovatými rostlinami.

Také jsem upozornil na to, že jedovatost bobulí břečťanu se nejspíše tazatelčiných dětí nebude týkat.

(Existuje někde statistika otrav různými druhy rostlin? Kde myslíte, že by se to dalo sehnat???)

Josef.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 9.7.2010 17:42

Omlouvám se Vám Josefe za zkratku, rozhodně jsem nechtěl popírat pravdivou informaci o jedovatosti břečťanu, jen jsem chtěl napsat, že je sice jedovatý, ale neotrávil se jím v ČR nikdo kam paměť sahá.

Statistika Josefe neexistuje, není totiž povinnost (zaplať Pán bůh) hlásit otravy centrálním autoritám. Pravda je ale taková, že všechny otravy úmyslné, nebo neúmyslné končí dnes primárně na ARO jednotkách, případně na jednotkách metabolických JIP.

A pokud se objeví jakákoli závažná otrava, lékaří jí okamžitě publikují v odborných periodicích. Existuje tedy velmi dobrý přehled o tom, na jaké otravy umírají pacienti na jednotkách ARO a M-JIP. A tak dohledáte například demonstrační pokus sebevraždy muže z nepřizpůsobivé skupiny, kterýsnědl krabici pracího prášku s parfemací "Kvetoucí louky" na protest proti tomu, že manželka místo plnění manželských povinností prala . Přežil. Bez následků. Najdete raritní intoxikace při záměně potravin. Přesto ale naprostá a drtivá většina smrtících otrav je způsobena požitím, vypitím chemikálie uskladněné mezi potravinami a následují (S velkým odstupem) intoxikace houbami.

Děti kupodivu nejsou tak blbé, jak si většina dospělých myslí a vzhledem k tomu, že většina rostlin abylin okolo nás rostoucích, jedovatých i nejedovatých je př snaze je požít natolik hnusná, že je prostě děti nesní.

Zajímavé je, že lidé se bojí jen toho, co si jim zdá být nebezpečné. O nebezpečích, které tak nechápou neuvažují. A tak rodiče bez obav krmí děti za chůze,  podstatě čímkoli, třebaže každý rok zaznamenáte několik úmrtí dětí v předškolním věku, které vdechly nějakou potravinu, nebo malou hračku. Znám lékaře JIP, kteří svým dětem nedovolí konzumaci ničeho, jinak než v sedě a s patřičnou pozorností. Prostě mají zkušenost.

PS. Sám jsem lékař a intenzivnímu lékařství jsem se věnoval do té doby, než jsem začal intenzivněji podnikat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz