Co je truskavec?

host - 209.23 (?)
20.7.2011 23:09

Ve všech slovanských jazycích, polštině, ukrajinštině, ruštině truskavec znamená jahodník. punktum

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Kresinka - (4) - 21.12 (?), 4.6.2010 19:00

Poláci říkají lesním jahodám truskawky, prodavači vyvolávali: Lody s bitou smetanou i jagodami - truskawkami. Asi to není dobře napsáno, na ty jejich přeškrtnuté l nemůžu nic najít. Ale tu zmrzlinu měli dobrou

HonzaPM - (14) - 18.174 (?), 8.6.2010 10:36

Stačí si koupit nějaký "mezinárodní" jahodový jogurt, na něm bude uvedeno PL: truskawky. 

host - 112.72 (?), 19.4.2011 21:31

Truskavec je v postatě jahodník. Ovšem takový jahodník, který jsem v žádné encyklopedii nenašel.  Pocházím z třebíčska a když jsem byl ještě kluk (ted už je mií necelých osmdesát) rostl truskavec na mnoha mezích. Od normálních lesních jahod se líší tím, že vlastní jahoda je uzavřena nv okvětních lístcích a je ji nutno ji jíst tak, i s těmi lístky. Já už jsem se dříve zajímal o tuto rostlinu, ale nikde jsem odpověď nenašel. Teď už jsou meze dávno zozorané a já si nejsem jist, zdali tam truskavec ještě roste. Snad ano. Miloš.

host - 209.23 (?), 20.7.2011 23:09

Ve všech slovanských jazycích, polštině, ukrajinštině, ruštině truskavec znamená jahodník. punktum

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 65.51 (?), 21.7.2011 9:18

Nebuďte tak jednoznačně kategorický. Truskavec je i rdesno ptačí, léčivá rostlina, která když se dostane do trávníku, je na průšvih zaděláno. Já s ním bojuji celý život, jakož přede mnou moje matka i babička. Z rostliny vyrůstá spousta šlahounků na všechny strany. Proplétá se v trávníku, pod sekačkou zůstane a vykvétá i z kousku 1cm. Pokud se neseká, nebo nevytrhává, narůstá velikosti a načepýřenosti zdrobnělého melounoviště. Na zimu kdy odumře,  způsobuje holá blátivá místa v trávníku. Na jaře pak velice čile tato blátivá místa zase obsazuje a pro příští zimu je ještě zveličuje. Ještě něco z herbáře:

Truskavec obecný neboli rdesno ptačí je prastará léčivá bylina. Používala se proti všem krvácením, což se traduje dodnes. Ordinovala se na většinu vnitřních onemocnění a zánětů, dokonce i na choleru. V posledních letech 19. století se přišlo na její příznivé působení proti tuberkulóze a astmatu. Začala se prodávat jako nově objevená sibiřská rostlina účinná proti souchotinám. Skandál s tímto „zázračným“ čajem byl tak velký, že musely zasáhnout úřady a zakázat jeho prodej.
Truskavec je jednoletá, až 60 cm dlouhá bylina. Lodyha poléhavá až plazivá, na konci obvykle vystoupavá, rýhovaná, větvená. Listy krátce řapíkaté (řapík 1 až 5 mm dlouhý), všechny přibližně stejně velké, celistvé, celokrajné, převážně podlouhlé až obvejčité, na obou stranách s nevýraznou žilnatinou. Botka suchomázdřitá, často hnědavá. Květy v úžlabních klubíčkách po 1 až 5, drobné, okvětní cípy zelenavé, na okraji s bělavým až narůžovělým leme. Plodem je 3hranná, zploštělá nažka. Kvete v červnu až říjnu.
Výskyt:
Polní cesty, silnice, chodníky, návsi, rumiště, pole, zahrady, často na půdách pravidelně sešlapávaných či jinak mechanicky poškozovaných.
Rozšíření:
V ČR velmi hojně od nížin po horské oblasti, pouze v nejvyšších polohách vzácně (max. asi 1490 m n.m.). Celkově roste na celém světě vyjma tropické a subtropické oblasti.
Sbírá se kvetoucí nať od června do září. Je nutno dbát, aby v droze nebyly kořeny. Suší se ve stínu. Předsušení na slunci na jeden den je přípustné. Při umělé teplotě se nesmí překročit 45 °C. Droga se nepřevrací, poněvadž křehké listy se snadno ulamují. Je bez pachu a má poněkud svíravou chuť.
Obsahové látky:
Třísloviny, kys. křemičitá, flavonoidy, glykosid avicularin, hyperosid, slizy, malé množství silice a saponinů.
Použití:
Používá se jako močopudný prostředek při chronických zánětlivých onemocněních močových cest, při nedostatečném vylučování odpadních látek, při poruchách látkové výměny, zvýšené tvorbě kyseliny močové, při revmatických chorobách a tvorbě kamenů v močových cestách, ke zlepšení obnovy tkání (kožní defekty, bércové vředy) a k mírnému snížení koncentrace cukru v krvi (pomocná antidiabetická léčba).
Pozn.: V poslední době bylo zjištěno, že droga je zdrojem biologicky účinných látek snižujících krevní tlak a agregaci krevních destiček, tedy látek chránících oběhový systém před civilizačními chorobami. V lidovém léčitelství se droga používá jako expektorans a sekretolytikum při chorobách dýchacích cest, dále jako adjuvans při onemocnění plic, proti nočnímu pocení u nemocných tuberkulózou, také jako diuretikum, hemostyptikum u rozličných krvácení, vysoko se cení i jako prostředek rozpouštějící močové a ledvinové kameny, zevně slouží na obklady, vymývání, výplachy apod.

host - 217.92 (?), 1.6.2013 0:06

Tuhle jahůdku dobře znám, jako děti jsme se jich najedly spoustu. Na Táborsku byla dosti často k vidění. A měla svoji specifickou vůni a chuť, moc dobrou. Ale teď žiji v jiném kraji a dlouho jsem se s ní nesetkala. Ach jo!!

host - 12.50 (?), 8.6.2013 8:30

přesně mám jí na zahradě hojně velmí zajímavá chut a docela velky jako palec na osvěžení dobré např jako koktejl aspon nemusím do lesalaugh

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz