clemantisy - jak množit

host - 84.188 (?)
31.7.2008 0:34

To je dost dobře možné.

Pokud se mi to správně vybavuje z biologie ze střední školy, hybridní rostlinu (tj. vzniklou zkřížením dvou jiných) lze beze změny množit pouze vegetativně (tj. řízkováním, hřížením...).

Pokud se vysejí semena hybridu, v příští generaci se rostlina "rozpadne" na původní "rodičovské" odrůdy, takže ze semen místo řekněme 10 fialových velkokvětých clematisů vyroste 5 fialových malokvětých a 5 bílých velkokvětých.

Jednou jsem si zasel semínka pálivých papriček ze Španělska,  původní byly dlouhé, červené a velmi ostré.  Z asi 20 semen z jediné papriky mi vyrostly asi 4 druhy - fialová kulatá pálivá, bledá dlouhá extra pálivá, červená kulatá nijaká a červená mrňavá pálivá

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 41.2 (?), 4.3.2008 15:32, zobrazeno: 16424x

Propadla jsem kouzlu clemantisů a chtěla bych si ty, které už mám namnožit. Má někdo s množením zkušenosti - nejsem zahradník a nemám skleník. Poradí mi někdo? děkuji Veruna

host - 187.114 (?), 7.3.2008 10:08

Ještě jsem to nezkoušela, ale koupila jsem si knihu, kde uvádí, že Clematis lze množit hřížením. Nejlepší je do země vpravit květináč, výhon ohnout a v místě květináče zahrnout zeminou. Během sezony by měl zakořenit. V knize uvádí, že na zimu se má květináč vyjmout a uskladnit v chladné místnosti, ale já myslím, že není na škodu nechat ho přes zimu v zemi a na jaře přesadit na nové místo. Clematisy mám rovněž moc ráda, moc hezky se vyjímají, když mezi sebou prorůstají výhony různých barev. Už se moc těším, až množení také vyzkouším.   

host - 41.2 (?), 11.3.2008 15:20

Děkuji za váš příspěvek, rozhodně to vyzkouším, také si myslím, že je dobré nechat výhon spojený s mateční rostlinou, nanejvýš mladý výkon něčím přikrýt. Příští rok může vyměnit zkušenosti, jak se nám to podařilo. Ještě jednou díky, Veruna

host - 207.92 (?), 11.3.2008 18:22

Při hřížení se doporučuje spodní část větvičky, která je zahrnuta v zemi, částečně naříznout šikmým řezem; v tomto místě by měl klemátis nejlépe zakořenit. Josef.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 30.5.2008 10:46

Před dvěma rokama jsem byl nucen vykopat starý trs clematisu kvůli změnám na zahradě- kořeny jsem tenkrát rýčem rozsekl na dvě půlky a zasadil na dvě nová stanoviště - obě dvě nové rostliny prospívají.

host - 187.62 (?), 6.6.2008 21:28

my jsme teď nedávno u známého utrhli pár semínek (těch yorkshiřích čumáků) a zasadili je, celé tak jak byly, teď je z každého čumáku nějakých 20 rostlinek :-)

nic těžkého :)

host - 54.114 (?), 4.7.2008 22:56

Škoda, že som sa túto možnosť dozvedela až teraz. Statočne som všetky odkvitnuté "čumáčky" ostrihala, idem hladať, či som niekde nejaký nezabudla. Inak množím aj ja hrížením. Vlasta

host - 187.62 (?), 31.7.2008 0:10

teď mě napadla ještě jedna věc, nevím o plaméncích zase tolik, ale je docela možné, že pokud použijete množení semeny (tedy čumáčky), vyroste rostlina která nebude úplně odpovídat kultivaru...

Některé kultivary (u některých rostlin, nevím jestli u plaménků) se dají množit pouze řízkováním/hřížením/roubováním, ty pak obvykle koupíte v zahradnictvích, pokud z nich ale vezmete semínka může vyrůst něco trošku jiného... no každopádně hodně štěstí...

host - 84.188 (?), 31.7.2008 0:34

To je dost dobře možné.

Pokud se mi to správně vybavuje z biologie ze střední školy, hybridní rostlinu (tj. vzniklou zkřížením dvou jiných) lze beze změny množit pouze vegetativně (tj. řízkováním, hřížením...).

Pokud se vysejí semena hybridu, v příští generaci se rostlina "rozpadne" na původní "rodičovské" odrůdy, takže ze semen místo řekněme 10 fialových velkokvětých clematisů vyroste 5 fialových malokvětých a 5 bílých velkokvětých.

Jednou jsem si zasel semínka pálivých papriček ze Španělska,  původní byly dlouhé, červené a velmi ostré.  Z asi 20 semen z jediné papriky mi vyrostly asi 4 druhy - fialová kulatá pálivá, bledá dlouhá extra pálivá, červená kulatá nijaká a červená mrňavá pálivá

host - 187.62 (?), 31.7.2008 9:39

hezké:)... já jsem se o tom nikdy neučil, tudíž jsem naprostý laik, přesto jsem si říkal, že by bylo dobré na to upozornit :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz