Žloutne mi můj nejhezčí strom
|
|
 |
 |
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?) 23.10.2013 15:25
Myslím si, že vrchní zálivka je vhodnější, rostlina by neměla dlouhodobě stát ve vodě, či přemokřeném substrátu, zvláště pokud ji přezimujeme v chladné místnosti - hrozí hnití kořenů. Zaléváme s intenzitou přizpůsobenou odparné schopnosti rostliny. Takže pokud máme možnost chladného přezimování (což je vhodné), měla by být zálivka méně častá, než v teplém období roku. V praxi to vypadá tak, že rostlinu zalijeme v okamžiku, kdy substrát začíná být už skoro suchý. Optimální dávka vody je taková, kdy se v průběhu jednorázového zalití dole na misce objeví první protečení voda. Voda však při tom nesmí rychle protéci dolů nějakou skulinou mezi obvodem květináče a vysušeným kořenovým balem. Měla by se při zálivce rovnoměrně vsakovat do substrátu v celé ploše, resp. objemu. Dále obecně platí, že pokud nejsou přes zimu zabezpečeny dostatečné světelné podmínky, měla by se po tuto dobu snížit i okolní teplota (a tím i zálivka). Rostlina, která je nucena přezimovat na zastíněném stanovišti běžně vytopené místnosti (např. panelový byt), reguje silným opadem listů. Intenzita zálivky na to už nemá zásadní vliv.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 25.2.2012 19:19
Pokud žloutnou starší listy, tak bych se nijak neznepokojovala - starší holt časem opadávají, na koncích větviček rostou nové... Že by žloutly mladé listy, se mi na fotkách nezdá. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 207.211 (?), 27.2.2012 22:45
Když se do stříhání nechcete pustit sám, tak Vám tady přikládám obrázek:
Velmi, ale opravdu velmi zběžně jsem do Vaší fotografie zkusil domalovat přibližná místa, kde byste mohl Váš fíkus ostříhat. Jednotlivé střihy jsou naznačeny červeně. Dodatečně jsem ještě doplnil naznačení přibližného vytvarování korunky. Rozhodně se nebojte do něj citlivě střihnout (nebo i více, podle p. Wimpiho).
-
Až budete stříhat, rozložte si pod něj noviny či igelit - z ran kape bílé latexové mléko a po zaschnutí se špatně uklízí.
-
Také Vám doporučuji otrhat všechny nejstarší listy, na kterých je patrný náznak žloutnutí. Tyto listy by Ván stejně nepřestaly žloutnout a stejně by Vám opadala. Jsou to nejstarší, již "vyžilé" listy, jejichž udržování by bylo pro stromek energetickou zátěží. Proto je odvrhuje.
A na poslední otázku odpovídám ano, myslím, že to pomůže (spolu s přesazením a s příchodem jara).
Josef.
P.S. S grafickými programy nejsem až takový kamarád. Vypadá to, jako by to malovalo pětileté dítě :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
anik - (7) - 156.227 (?), 2.3.2012 14:29
Dobrý den, také mám osobně vypěstovaný Fíkus benjamin, v polovině února jsem ho přesadila do malinko většího květináče a už jsou vidět nové přírůstky. S řezem bych se nebála, já ho pěstuji 7 roků a korunku stále tvaruji stříháním a tak udržuji pěkný vzhled, prostě stromeček s pěknou korunkou. Jinak není vůbec náročný. Ten Váš je pěkný, ale přerostlý a proto bych ho opravdu zastřihla. Nebojte se toho. Přeji Vám, ať se stromečku daří a dělá Vám radost. Aník
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 68.2 (?), 14.5.2012 1:27
Tak mi polovina stromu úplně sežloutla a listy padají a padají :(
Je možné, že jsem rostlinu omylem zalil vodou, kde bylo hnojivo Kristalon Start na zeleninu, může toto strom zabít? Co mám teď dělat? Děkuji :(
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.220 (?), 14.5.2012 10:50
Nemyslím si, že hnojivo mu mohlo poškodiť. Skontrolujte, či nemá škodcov.
Myslím si, že ostrihanie u vášho je už nutnosť.Presvetlite ho, pravidelne roste, otáčajte ho, skontrolujte, či nemá prievan. Mám fikus, aj keď to nie je benjamin, dám sem foto, aby ste videli, čo robí, keď sa pravidelne neotáča. To mi aj pripomenulo, že je najvyšší čas otočiť ten môj, ale sama s ním nepohnem, musím počkať na rodinu.Možno i zastrihnem. Ja ho mám napadnutý vlnatkou, puklicami, raz za čas striekam biol. prípravkami, ale i tak prospieva.Pravidelne zámetám popadané listy, aj niekoľko lopatiek týždenne. Dôležité je, že prijíma vodu, samozrejme s ňou nepreháňať. Listy dorastú.
Foto: asi 4 mesiace neotočený za svetlom, ľavá strana prospieva, pravá chradne, opadáva.Keď ho otočím, zlepší sa to. Niekedy to netreba preháňať s prílišnou starostlivosťou, raz za čas radikálne zasiahnuť a potom nechať žiť._:-))
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.122 (?), 23.10.2013 14:37
Dobrý den. Jak prosím tento fikus zalévat v těchto méně světelnýách podmínkách? A jak často? Zalévat zespodu nebo zeshora? Jaký je váš tip? Děkuji. Adam
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 23.10.2013 15:25
Myslím si, že vrchní zálivka je vhodnější, rostlina by neměla dlouhodobě stát ve vodě, či přemokřeném substrátu, zvláště pokud ji přezimujeme v chladné místnosti - hrozí hnití kořenů. Zaléváme s intenzitou přizpůsobenou odparné schopnosti rostliny. Takže pokud máme možnost chladného přezimování (což je vhodné), měla by být zálivka méně častá, než v teplém období roku. V praxi to vypadá tak, že rostlinu zalijeme v okamžiku, kdy substrát začíná být už skoro suchý. Optimální dávka vody je taková, kdy se v průběhu jednorázového zalití dole na misce objeví první protečení voda. Voda však při tom nesmí rychle protéci dolů nějakou skulinou mezi obvodem květináče a vysušeným kořenovým balem. Měla by se při zálivce rovnoměrně vsakovat do substrátu v celé ploše, resp. objemu. Dále obecně platí, že pokud nejsou přes zimu zabezpečeny dostatečné světelné podmínky, měla by se po tuto dobu snížit i okolní teplota (a tím i zálivka). Rostlina, která je nucena přezimovat na zastíněném stanovišti běžně vytopené místnosti (např. panelový byt), reguje silným opadem listů. Intenzita zálivky na to už nemá zásadní vliv.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|