Mučenka (Passiflora coerulea)
|
|
|
|
host - 35.178 (?) 30.8.2008 13:24
Pokud jste je nenechala zakořenit (ve vodě, nebo pomocí stimulátoruv zemině pod folií /jednodušší je voda/) tak rostlina odchází... Zkuste si utrhnout květinu na zahrádce a píchnout do květináče! Doporučuji - vytáhnout ze zeminy, seříznout pod nejbližším očkem a dát do vody. Až bude mít aspoň jeden kořínek (i to je málo - je nutné pak rosit), zasadíme teprve do květináče. Včera jsem objevil na P. edulis kořínek. Je to vrcholový řízek, který jsem řezal v půli července!
Podívejte se, co jsem psal 133.8. a následně mě doplňoval Radim. Myslím, že má dvacetiletá zkušenost má nějakou váhu (a o zkušenostech s ničením rostlin a roubů mohu také dlouho hovořit...) ;-))))
pepina@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rade91 - (43) - 243.189 (?), 13.8.2008 18:29
Zdravím, Souhlasím s předešlým příspěvkem, mučenky by měly zakořeňovat v průhledné nádobě s vodou... Přeji Vám mnoho úspěchů! Radim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rade91 - (43) - 243.189 (?), 14.8.2008 15:08
Zdravím Vás, ano, až Vám ten semenáček vykvete zároveň s tou kupovanou rostlinkou tak je vysoká šance, že se navzájem opylí a budou plody, ale doporučuji jim k tomu pomoci... vezměte třeba štěteček a a pyl z květu semenáče přeneste na bliznu květu kupované rostliny a naopak. semenáč mučenky modré (P. caerulea) naśtěstí vykvíta velmi rychle možná už v prvním, ale spíše v druhém roce...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rade91 - (43) - 243.189 (?), 14.8.2008 16:10
Dobrý den, tenhle druh mučenky je opravdu 'plevel' (v dobrém). ta kupovaná je přehnojená hnojivy na květ a řízkovaná, takže kvete dříve.
Tak Vám přeji, ať se povede opylit a ať pěkně zaplodí! Radim.
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.233 (?), 30.8.2008 11:16
Dobrý den všem,
v Chorvatsku jsem si uřízla 4ks mučenky - 2 již zakořenily.Včera jsem je zasadila do květináče do substrátu pro pokojové rostliny, ale všimla jsem si, že zasychají vrchní části rostlinek.Dá se s tím něco dělat?Myslíte, že s těch rostlin něco bude?díky Pája
|
|
|
|
|
|
|
host - 35.178 (?), 30.8.2008 13:24
Pokud jste je nenechala zakořenit (ve vodě, nebo pomocí stimulátoruv zemině pod folií /jednodušší je voda/) tak rostlina odchází... Zkuste si utrhnout květinu na zahrádce a píchnout do květináče! Doporučuji - vytáhnout ze zeminy, seříznout pod nejbližším očkem a dát do vody. Až bude mít aspoň jeden kořínek (i to je málo - je nutné pak rosit), zasadíme teprve do květináče. Včera jsem objevil na P. edulis kořínek. Je to vrcholový řízek, který jsem řezal v půli července!
Podívejte se, co jsem psal 133.8. a následně mě doplňoval Radim. Myslím, že má dvacetiletá zkušenost má nějakou váhu (a o zkušenostech s ničením rostlin a roubů mohu také dlouho hovořit...) ;-))))
pepina@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KarlosH - (21) - 186.98 (?), 1.9.2008 10:22
Jen doplním, že není caerulea jako caerulea. Jsou klony které vám pokvetou relativně brzy a vydatně, jiné např. semenáče porostou velmi bujně a květů se ani nemusíte dočkat. Lepší je přeřízkovat kvalitní klony, a barevné zajímavosti.
Letos jsem množil P. racemosa tak, že z 5ti řízků, poté co narostly, jsem udělal 12 dalších řízků, a ty jsem zakořeňoval ve spec, chlebovce(zahradnické potřeby), v rašelině s perlitem. Koření prakticky do dvou týdnů. Tyto řízky jsem nahrnkoval a z nově narostlých výhonků udělal zase dalších 10 řízků, samozřejmě jednonodálních. Řízek má asi 2 cm stonku pod listem. Tyto opět píchají kořeny. Za rok se to dá několikrát obrátit a máte jich třeba 50. Hotovka. Stimulátor přeci jen pomůže... a můžete rozdávat:-)
Jde tedy vidět, že se to množí velmi snadno a rychle.
Karel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|