Ibozea species

otisk - (4) - 168.41 (?)
16.2.2015 16:07

Zdravím,

nedávno jsem dostal darem kytku/bylinku, o které jsem se dozvěděl pouze, že se jedná o "kadidlovník". Chvíli pátrání a už jsem měl i název. Ibozea (species???). To je bohužel vše. Pokud je zde někdo, kdo má s pěstováním této rostliny zkušenosti, byť maličko, budu rád když se podělí :).

Honza

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
otisk - (4) - 168.41 (?), 16.2.2015 16:07, zobrazeno: 10352x

Zdravím,

nedávno jsem dostal darem kytku/bylinku, o které jsem se dozvěděl pouze, že se jedná o "kadidlovník". Chvíli pátrání a už jsem měl i název. Ibozea (species???). To je bohužel vše. Pokud je zde někdo, kdo má s pěstováním této rostliny zkušenosti, byť maličko, budu rád když se podělí :).

Honza

host - 243.132 (?), 2.4.2015 10:38

A ešte pridavam zopar info:

Opravdová lahůdka pro milovníky bylinek a voňavých rostlin. Typickou chrámovou vůni kadidla s příměsí růží můžete mít i doma.

Opravdový unikát, který zaujme každého, kdo k vám příjde na návštěvu. Kadidlovník k nám připutoval z Německa, kde je velmi oblíbenou rostlinou prodávající se pod názvem Weihrauch. Zde s prodává jako přírodní osvěžovač vzduchu.

Rostlina vydává příjemnou vůni kadidla a růží, kterou známe z chrámů. Nebojte se však, že by Vám tato vůně pořád "bydlela" v domě. Vůně se šíří, jen když s rostlinou pohnete. 

Velmi snadno ji pěstujeme jako pokojovou rostlinu. V létě může stát i venku, ale nezapomeňte ji s příchodem podzimních nočních mrazíků schovat zpět do pokoje. Fialové květy se objevují v květnu.

Doporučujeme přihnojovat minerálním nebo organickým hnojivem na pokojové květiny.

host - 243.132 (?), 2.4.2015 10:40

Rostliny tohoto rodu jsou v jejich domovině používány v lidovém léčitelství při respiračních problémech, léčení malárie, chřipky a bolestech hlavy, kdy se inhaluje. Látky v ní obsažené mají antibakteriální a antifungicidní účinky. Aromatické listy lze také použít do vonných směsí potpourri. Tetradenii pěstujeme podobným způsobem jako pelargonie nebo jako pokojovou rostlinu. Od jara do podzimu jí prospívá letnění na slunečném stanovišti, lze ji použít také jako doplňkové rostliny do truhlíků (podobně jako Plectranthus). V době vegetace vyžaduje pravidelmou zálivku, prospěšné je přihnojování. Na zimu rostlinu umístíme do světlého bezmrazého prostoru, přezimuje buďto při běžné pokojové teplotě, může být i nenáročnou dekorativní květinou do bytu, nebo při 8-10°C a omezené zálivce. Dobře snáší řez a zaštipování, čímž podpoříme bohaté rozvětvení a kompaktnější růst.

host - 168.41 (?), 9.5.2015 19:53

Děkuji moc :).

otisk - (4) - 110.28 (?), 12.9.2015 10:45

Po dvou letech pěstování musím konstatovat, že rostlina se pěstuje výborně a je vhodná i pro začátečníky. Též množení řízkováním je velice vděčné. Pokud má někdo v Plzni a okolí zájem o tuto zajímavou rostlinku, rád mu daruji řízek. V případě zájmu mě kontaktujte na emailove adrese honza.otys@gmail.com

host - 32.143 (?), 26.11.2024 9:24

mně by zajímalo jestli je pravda, že pomáhá na klouby a záněty. většinou se spojuje s jinými vlastnostmi ale viděla jsem že by měl mít o dobré účinky na klouby a celkově probélmy s nimi. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz