Ficus benjamina žloutne a opadává

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?)
27.10.2010 11:02

Zkuste se podívat na listy zespoda - jestli na nich nejsou takové bílé chomáčky.

Může se jednat o vltané červce. Já s nimi střídavě bojuji již několit let. Nejlépe se osvědčilo smývání mýdlou vodou.

Našla jsem k tomu: na listech, letorostech a kmenech se vyskytují zářivě bílé kolonie vlnatých červců, které vypadají jako chomáčky vaty. Tito červci sají často i na řapících listů. Důsledkem silného napadení bývají poruchy růstu a nepravidelné, žluté skvrny na listech. 

Preventivní opatření:
Ve venkovních podmínkách podporovat přirozené nepřátele: slunéčka, pestřenky, lumčíci, parazitické vosičky, zlatoočky, dravé ploštice.
U pokojových rostlin ověřit vhodnost stanoviště. Suchý vzduch, teplo a nedostatek světla, stejně jako přehnojení dusíkem oslabují rostliny a snižují odolnost vůči škůdcům.
Nemocné rostliny oddělit od zdravých.

Přímá opatření:
•Vlnatky smýt.
•Potřít štětcem namočeným do výluhu vratiče, roztoku mazlavého mýdla vlastní výroby nebo zakoupenými prostředky na bázi řepkového oleje.
• Silně napadené rostliny ostříhat.
Vysazení přirozených nepřátel: australské slunéčko Cryptolaemus montrouzieri lze vysazovat ve sklenících, zimních zahradách a vnitřních prostorech.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
jingles - (12) - 49.114 (?), 14.9.2010 18:33, zobrazeno: 23099x
Dobrý den, může mi někdo poradit, proč mi najednou žloutne a opadává ficus benjamina? Byl nádherný, hustý a během asi týdne lístky zežloutly a opadávají. Může to být tím, že jsem ho nechala ještě koncem srpna venku, byly noci kolem 10 stupňů a teď je na zakryté pavlači, kde má spoustu světla, ale noční teploty jsou také cca 13-13 stupňů? Mám ho dát do tepla a přidat vodu - olistí se znovu? Moc děkuju za rady, jsem z něj zoufalá, mám ho 5 let a nidky jsem ho neletnila a byl nádherný a teď jsem možná udělala chybu, že jsem ho včas neuklidila.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?), 14.9.2010 18:50

Než se Vám ozvou odborníci tak moje zkušenost. Ficus benjamin je citlivý na vše: změnu místa, osvětlení, teplotu, průvan... takže asi vše dohromady

jingles - (12) - 49.114 (?), 14.9.2010 18:58
A je, no předtím byl chudák 5 let na stejném místě a teď jsme se v červenci stěhovali, pak jsem ho v novém domě dala ven a teď zase zpátky, tak to asi opravdu bude tím. Tak tedy, dá se nějak zachránit? máte někdo zkušenost? Díky moc, nerada bych o něj přišla.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?), 14.9.2010 19:05

Markéto, ještě koukám, že ho máte na kryté terase, ale ve venkovní teplotě a ta už je na pokojovky nízká. Určitě bych ho dala dovnitř do bytu, potřebuje světlo, ne přímé slunce a stálou pokojovou teplotu. Víc asi udělat nemůžete

jingles - (12) - 49.114 (?), 14.9.2010 19:08
Aleno, moc děkuju, asi mi opravdu nic jiného nezbývá, oklepu listí co spadne a přenesu ho do tepla, až se ohřeje, tak ho zaliju a uvidíme, co nastane. Pak sem dám informace.

host - 7.159 (?), 16.10.2010 12:18

Uz se fikus vzpamatoval? moje to delali taky, obcas opravdu behem tydne zezloutly a opadaly. Nekdy tak trucovali celou zimu a obrasili az na jare, ale nekdy pomohlo je nechat ve stale pokojove teplote a ty opadane vetvicky rosit a rosit a rosit a povidat si s nima Obrasili potom rychlej

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 27.10.2010 11:02

Zkuste se podívat na listy zespoda - jestli na nich nejsou takové bílé chomáčky.

Může se jednat o vltané červce. Já s nimi střídavě bojuji již několit let. Nejlépe se osvědčilo smývání mýdlou vodou.

Našla jsem k tomu: na listech, letorostech a kmenech se vyskytují zářivě bílé kolonie vlnatých červců, které vypadají jako chomáčky vaty. Tito červci sají často i na řapících listů. Důsledkem silného napadení bývají poruchy růstu a nepravidelné, žluté skvrny na listech. 

Preventivní opatření:
Ve venkovních podmínkách podporovat přirozené nepřátele: slunéčka, pestřenky, lumčíci, parazitické vosičky, zlatoočky, dravé ploštice.
U pokojových rostlin ověřit vhodnost stanoviště. Suchý vzduch, teplo a nedostatek světla, stejně jako přehnojení dusíkem oslabují rostliny a snižují odolnost vůči škůdcům.
Nemocné rostliny oddělit od zdravých.

Přímá opatření:
•Vlnatky smýt.
•Potřít štětcem namočeným do výluhu vratiče, roztoku mazlavého mýdla vlastní výroby nebo zakoupenými prostředky na bázi řepkového oleje.
• Silně napadené rostliny ostříhat.
Vysazení přirozených nepřátel: australské slunéčko Cryptolaemus montrouzieri lze vysazovat ve sklenících, zimních zahradách a vnitřních prostorech.

host - 46.234 (?), 27.10.2010 15:36

Mám 6letý benjamin a už loni jej trápily puklice a po minulé zimě byl tak na odpis.Dal jsem ho na jaře ven do stínu za barák a občas když jsem si vzpomněl tak dostal vodu.Nádherně obrazil a úplně pookřál.Je prostě vidět že mu to prospělo.Jenže předělávám koupelnu a úplně jsem na něho zapomněl a uklízel jsem ho včera před tím silným mrazem -7.Už předtím byly kolikrát přízemní mrazíky a jak na něj koukám tak nemá žádnou viditelnou újmu na zdraví.Jsem zvědavý jak dál poroste-je to myslím subtropická rostlina a mrazy ve své domovině nezná.Vašek

host - 58.254 (?), 27.10.2010 21:04

Benjamín patří mezi teplomilné fikusy a nedělá mu dobře už teplota pod 15 stupňů.Na různé škůdce je dobrý Mospilan, nesmrdí a působí systemicky, tedy se dostane do rostliny a koluje ve šťávách, a tak je nějakou dobu celá rostlina pro škůdce jedovatá. pH

host - 49.114 (?), 28.10.2010 22:28
Tak jsem to zarazila. Přemístila jsem ho do tepla, asi po 2 dnech přestaly padat lístky a nyní po měsíci a půl už raší spousta nových. Napadený škůdci nebyl. Je tedy opravdu třeba hlídat teplotu světlo.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz