Bobkový list
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 5.2.2006 13:49, zobrazeno: 70632x
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně pěstování bobkového listu v domácích podmínkách. Přesazování, zálivka, jaké potřebuje prostředí atd. Předem děkuji a odpovědi pište na Simral@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.122 (?), 19.10.2006 15:45
Ja by som tiež potrebovala poradiť ako sa starať o bobkový list, ktorý mám teraz zasadený v kvetináči a je vysoký asi 25-30 cm. Ďakujem za odpoveď .
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.35 (?), 19.10.2006 18:42
Bobkový list, vavřín, Laurus nobilis. Typický středomořský keř/strom. Studená mokrá zima, horké léto. To znamená přezimovat ve světlé a chladné místnosti, kde ale nesmí mrznout!!!, a nezalévat moc!!!. Teplota k nule nevadí. Nejsme ale u Středozemního moře, čili zalévat opatrně!!!.
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.49 (?), 20.3.2007 14:08
Vavřín Laurus nobilis s čeledi vavřínovitých (Lauraceae) , pochází s Malé Asie , Iránu a Sírie. Pěstuje se ve všech subtropických oblastech ,kde často i zplaňuje. Ve Starém Římě se těšil vavřín velké úctě a vavřínové věnce byly ozdobou Césarů a velkých vojevůdců.Vavřín je často využíván jako okrasná rostlina ,dělají se z něj různé jehlany , koule na kmínku apod.Například ve středomoří se často využívá na živé ploty.Vavřín se samozřejmě využívá i jako koření , známé jako bobkový list.K tomuto účelu se sklízí dvouleté listy,které se suší ve stínu ,aby si zachovaly světlezelenou barvu.Vavřín je subtropický ,dvoudomý,keř nebo menší strom dorůstající 2 až 8 m výšky ,který se dožívá věku více jak 300 let. Na pěstování je vavřín velice nenáročný,pěstujeme jej v běžném substrátu na pokojové rostliny,přihnojujeme od konce února do konce září jednou za dva týdny běžnými hnojivy na pokojové rostliny. Vavřín pravidelně zaléváme,hlavně při letnění na celodenním slunci,ale nepřeléváme,snese spíše krátký přísušek než přelití.Od jara do podzimu je ideální jej pěstovat venku na zahradě nebo balkoně ,kde snáší i celodenní slunce. Pozor jen na rostliny ,které nejsou na jaře na ostré slunce ještě zvyklé a mohly by se spálit.Takovéto rostliny je lépe dát na dva týdny do polostínu , např.pod strom , aby si postupně zvykly.Vavřín je poměrně odolný i na nízké teploty ,starší rostliny snáší teploty až -2 C,mladší rostliny raději nevystavujeme teplotám pod 0° C.Vavřín můžeme tvarovat řezem ,který velice dobře snáší.Starší rostliny kvetou drobnými žlutými květy v jarních měsících, které jsou cizosprašné.Zimování vavřínu je ideální ve světlé chladné místnosti při teplotě 3°C až 18°C .Při nízkých teplotách zálivku výrazně omezíme.Vavřín je díky svým tuhým listům s obsahem silic minimálně napadán škůdci. Výjimečně se vyskytují jen puklice.
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.60 (?), 28.6.2008 7:13
na listech bobku se vytvářejí světlé skvrny, až do žluta.prosím jaká je příčina a jak ji odstranit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.34 (?), 13.8.2008 9:48
Dobrý den,
také bych potřebovala poradit. Dostala jsem letos v létě vavřín. Bylo to několik prutů zasazených v jednom květináči, takový keřík. Oddělila jsem z toho pár proutků a zasadila každý zvlášť do nádoby. Ráda bych z nich vytvarovala stromek. Bohužel naprosto netuším jak na to. Jde pravděpodobně o mladé rostliny asi 30 až 40 cm vysoké, nejsou vůbec rozvětveny. Vlastně jen proutky (o průměru cca 0,5cm) obrostlé listím. Mám je nějak zastřihovat? A co s těmi co jsem nechala pohromadě v jedné nádobě, mají se také nějak stříhat, aby se rozvětvily? Poradítě mi někdo prosím? Předem díky:)
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.3 (?), 13.8.2008 10:13
Ve výšce, kde chcete mít založenou korunku, tak proutek zastřihněte, v úžlabí listů by měly začít rašit nové výhonky a ty postupně, až budou mít opět pár lístků, zaštípněte a postupně si budete korunku tvarovat zaštipováním, ty lístky na kmínku postupně odstraňte, ale až ve chvíli, když už víte, že se na vrcholku vavřín rozvětvuje a vytvořil nové lístky v korunce.
Ty, co jste nechala pohromadě, klidně taky zaštípněte a uvidíte sama, jak se postupně začnou proutky rozvětvovat, tak už sama přijdete na to, kde zase uštípnout.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.203 (?), 2.5.2010 19:15
Dobrý den, potřebovala bych vědět, jak často je nutné přesazovat bobkový list.Mám ho již několik let a zatím jsem to neudělala.Je to hodně špaté?Díky za radu tomu, kdo mně ji poskytne.Miluše.
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.34 (?), 9.1.2013 15:19
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s pěstováním vavřínu ze semen? Dnes jsme zasela 5 semen-předtím 48 hodin namočených ve vodě. Substrát jsem zvolila větší Jiffy a hloubka setí 2 cm. Takto jsem je uložila do minipařeniště na východní stranu. Za každý postřeh děkuji :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|