Prečo mi nerastie Cycas?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.40 (?), 5.8.2008 19:38, zobrazeno: 90600x
Minulý rok (2007) som si kúpil malý cycas revoluta. Mal a doteraz má 3 listy. A teraz už bude skoro rok, čo mi nerastie. Zalievam ho vtedy, keď je suchý alebo aj skôr, je na okne orientovanom na juh. Hnojím ako ostatné rastliny počas vegetácie 1 X za 10 dní, pričom striedam dva typy hnojív a to viaczložkové a NPK. Tak kde robím chybu? Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
bucko - (48) - 227.2 (?), 6.8.2008 22:44
Zdravím.
Nemusíte dělat špatně nic.Cykasy u nás rostou velmi pomalu
a listy dělají max jedenkrát za rok.Pokud jinak vypadá zdravě
tak prostě sezonu vypustil a listy udělá později.
Všeobecně potřebují hodně světla, tepla v období růstu, i když nepouští listy přibývá na objemu, velmi propustnou zem a hlavně v letním období konstantní vlhkost, což se v květináči
velmi těžko podaří udržet.
Mně letos udělal 35 listů najednou ale loni taky nic/foto/
/staré listy jsou spálené jarními mrazíky/
Josef
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.119 (?), 8.8.2008 22:52
Já taky musím souhlasit s panem Bučkem, s onou konstantní vlhkostí. Např. můj cykas udělal na jaře 3 nové listy, a minulý týden jsem ho přestěhoval do skleníku a začínají pučet další nové listy. Skleník máme pěkně na jih s ideální vlhkostí
|
|
|
|
|
|
|
bucko - (48) - 227.2 (?), 15.8.2008 19:09
Ano v ideálních podmínkách dokáže vypustit nové listy
i třikrát ročně.
Stimuluje ho i ostříhání všech listů a během 3 měsíců by měl
znovu obrazit.To se týká jen rostlin v jinak dobré kondici.
Pokud narostly nevzhledné listy v zimě nebo špatných světelných podmínkách můžeme je odstranit a donutit cykas
k dalšímu růstu.Některé druhy dokonce rostou nebo kvetou pouze při ztrátě olistění požárem, zimou nebo suchem.Jsou druhy, které snesou i mráz a některé dokonce před zimou listy
shazují.Přestože je lidé řadí k palmám, nemají s nimi nic společného a jsou daleko blíže jehličnanům.
Mnoho o cykasech zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cykasy
Josef
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.90 (?), 5.9.2008 12:17
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.243 (?), 17.3.2009 13:01
Modré cykasy jsou nádherné. Některé jsou hůře dostupné, ale myslím že takový cycas cairnsiana se dá relativně dobře a levně sehnat - tedy semena. Pár fotek najdete tady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.188 (?), 29.4.2009 9:54
Mohu se jeat zeptat? Do
etla jsem se, ze cycas se má v léte letnit. Vyndala jsem ji na terasu a listy jí zezloutly, o tom, ze mi nerostou dalsi listy ani nemluvim. Mam ji teda zandat zpet do domu? Nebo ji premistit na mene slunne misto? Dekuji moc za radu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.119 (?), 29.4.2009 15:52
Teď už je to úpně jedno co s ní uděláte, každopádně by jste se už měla rozhodnout a nechat ho tam. Nové listy rostou většinou začátkem léta. Doporučoval bych ho nechat na tom sluníčku, protože aspoň mu narostou tvrdé a hodně odolné listy. Jinak se nemusíte stydět že vám takhle zareagoval, to dělá hodně lidí. Někde v televizi nebo na internetu najdou článek o kytce co mají doma a hned jí nastolí podmínky které zjistí, ale to že rostlina se kterou zacházejí vystrčí ze tmy na prudké sluníčko "protože to vyděly v časopise"(např.) je už nezajímá, pak se hned mlátí hlavou o zeď proč si i nepřečetli že se musí na sluníčko postupně navykat...
|
|
|
|
|
|
|
bucko - (48) - 227.3 (?), 30.4.2009 20:43
Cykas má rád hodně světla a plné slunce.Pokud je zimován správně, tj.v chladu, nevadí ani méně světla nebo i skoro tma, přenos ven na přímé slunce mu nevadí/viz aktuální foto/.Pokud byl zimován v teple/bytě/,většinou listy spálí jarní slunce, zejména ty které v bytě vyrostly!!
Volně vysazený již v dubnu začíná pouštět listy.
Josef Bučko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|