Nově pořízená palma. Jak pěstovat?

host - 89.38 (?)
26.12.2011 14:41

Nejlepší je zalévat vodou odstátou, tedy po zalití opět naplnit zalévací nádobu a nechat ji neuzavřenou stát ve stejné místnosti, kde pěstujeme rostliny. Pokud vám začaly palmy vadnout nenadále, rychle a bez předchozích varovných příznaků, svědčí to o tom, že utrpěly nějaký šok. Neotevřela jste náhodou na ně okno? Takové vyvětrání místnosti v mrazivém počasí dělá u tropických rostlin "divy". Tepelný šok je velmi častou přičinou úhynu a zaschnutí nadzemní části teplomilných rostlin. Zálivka ledovou vodou může být rovněž příčinou. Při ní dojde k poškození kořenů. V kvalitě zálivkové vody bych osobně přičinu asi nehledal, neboť tato přičina by se projevovala postupně a s dlouhodobě narůstajícími příznaky jako pozvolné chřadnutí.

Wimpi.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 160.145 (?), 29.11.2011 20:00, zobrazeno: 10997x

Dobrý den, dnes jsem si koupila malou palmu (asi 40 cm) Livingstonia.

Prosím radu.  Jak ji pěstovat v zimě? Zalévat málo nebo vůbec? Snese přes zimu teplotu kolem 21 st, nebo ji mám dát raději na chodbu, kde je sice chladněji, ale i v zimě tam trochu "táhne". Mám i v zimě rosit? Kdy ji můžu poprvé přesadit? Můžu ji dát v létě ven pod krytou pergolu?

Je moc pěkná a vypadá hustě (jsou sesazeny 2 ks v jednom květináči).

Moc děkuji za odpověď

host - 160.145 (?), 26.12.2011 12:28

Moc Vám děkuji za radu, ale už mi nebude nic platná. První 3 týdny byla palma úplně v pohodě, dokonce pomalu rozvinula 2 listy. Měla jsem ji v kuchyni u okna a zalévala jsem vždy, až byl substrát suchý (asi 1x týdně.). Minulý týden jsem zase zalila a hned druhý den jsem zaregistrovala změnu- špičky listů se jakoby zúžily, okamžitě listy začaly sesychat a při doteku "šustí, jako seno", prostě listy uschly... nevím, čím to může být, ale zaregistrovala jsem to hned druhý den po zálivce. Zalévám pořád stejnou vodou (máme vodu ze studny a je měkká). Tak se snažím vzpomenout, jestli jsem dávala pozor, aby voda nebyla moc studená- vždy to kontroluju. Zalévám vodou z kuchyňského kohoutku (ze studny) a protože voda je moc studená, připustím do ní trochu teplé, aby byla akorát, ale teď si nejsem jistá, jestli jsem to udělala. Je možné, že palma odejde, pokud je 1x zalitá studenou, nebo naopak teplejší vodou???

Děkuji za odpověď

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 31.188 (?), 26.12.2011 14:16

Dobrý den. To je těžké tak posuzovat. Já si myslím, že problém je kuchyň. Palmě určitě nesvědčí plyn, nevím jestli na ni neotevíráte okno.  Zkuste ji změnit zálivkovou vodu - ono je všeobecně známo, že pokojovkam studniční voda nesvědčí. Zkuste ji dávat studenou převařenou vodu. Jestli ji máte na jižním okně tak ji dejte raději na západní nebo východní. Silné slunce ji v mládí pálí listy a to samé platí o radiatoru.

vlada

host - 89.38 (?), 26.12.2011 14:41

Nejlepší je zalévat vodou odstátou, tedy po zalití opět naplnit zalévací nádobu a nechat ji neuzavřenou stát ve stejné místnosti, kde pěstujeme rostliny. Pokud vám začaly palmy vadnout nenadále, rychle a bez předchozích varovných příznaků, svědčí to o tom, že utrpěly nějaký šok. Neotevřela jste náhodou na ně okno? Takové vyvětrání místnosti v mrazivém počasí dělá u tropických rostlin "divy". Tepelný šok je velmi častou přičinou úhynu a zaschnutí nadzemní části teplomilných rostlin. Zálivka ledovou vodou může být rovněž příčinou. Při ní dojde k poškození kořenů. V kvalitě zálivkové vody bych osobně přičinu asi nehledal, neboť tato přičina by se projevovala postupně a s dlouhodobě narůstajícími příznaky jako pozvolné chřadnutí.

Wimpi.

host - 160.145 (?), 28.12.2011 15:48

Děkuji Vám za rady a odpovědi. Okno neotvíráme, radiátory nemáme (otápíme celý dům krbem na dřevo- krb je od palmy na opačné straně v místnosti), plyn také nemáme (vaříme na elektřině), studniční voda, kterou používáme je na studnu extrémně měkká a ostatním květinám nevadí. Asi jsem měla opravdu studenou vodu. I když manžel mi řekl, že na okně otevřel pouze asi na 2 hodiny ventilačku, palma stála bokem od okna, tak že si myslíte, že by mohla až takto zareagovat? Asi ano... no nic, koupím novou a dám si příště pozor. Moc děkuji!!!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz