Kokosová palma
|
|
|
|
host - 102.188 (?) 13.7.2011 9:11
Dobrý den,
souhlasím. Kokosovou palmu mám doma už asi tak 15 let, měla spoustu odnoží, které jsem rozdala známým.Dokonce mi občas i žlutě kvete.Což - jak jsem se dočetla- se stane v bytě pouze vyjímečně. Také se mi ovšem stává, že konce listů mírně zaschnou, nebo zahnědnou. Řeším to po svém, tyto části jí prostě zastříhnu nůžkami / do tvaru listu /.Zalévám ji málo, do vody přidávám běžné hnojivo pro pokoj.rostliny.Není moc vysoká, asi tak do 1m, zato však hustá, takže ji uvazujeme k bambus. kolíku.
Zdravím všechny a přeji vám, aby se vám kokos.palmy dařilo pěstovat.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.191 (?), 5.10.2009 11:02
Stím nesouhlasím, mi ji máme doma v chladnějším pokoji a už je tak velká že nevíme kam ji šoupnout. a to nemá ani velké teplo ani vlhko a zalíváme ji jenom když si vzpomeneme. je to úplně nenáročná rostlina.
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.8 (?), 5.11.2010 15:06
Povím vám jeden příběh. Jednou jsem takhle jel od svý slečny na kole domů a najednou se divám a u popelnice byla vyhozena 1,5 metrová kokosová palma byl večer takze v tý tmě jsem toho moc nevidel ale jelikoz mám rostliny rad a takhle velkej kousek doma nemám, vzal jsem ji na kolo a dojel az domů. Doma když jsem si na ni rozvítil až jsem se zlek v jakém byla stavu. Měla asi jen 4 velké listy s toho jeden seschlý zhora dolů, ten jsem hned odstranil a ostatni byly na půl uschlé. Říkal jsem si, že se o ni někdo vůbec nestaral. Málem jsem ji taky vyhodil, ale řekl jsem si: skusím poslední pomoc. Byla vyhozena i s květináčem. A ikdyž jsem se tady dočetl že s přesazováním se to vůbec nemá přehánět, v téhle situaci to bylo nutné. Bylo tam půdy snad do poloviny a květináč byl průměru asi stejném jako velikost samotneho kokosu. Přesadil jsem ji tedy do květinače jen málo většího, než byl původní a půdu jsem dal univerzální pro pokojové rostliny a palmy. Teď je listopad takže celá událost se odehrála zhruba před měsícem a jelikož se tady taky už zmínilo o hibernační době rostliny dva měsíce teď nevidím rozdíl ale zajmalo by mě, co bych mohl ještě pro tuto rostlinu udělat aby jsem ji zachránil a aby mi vyrostly další listy, které už teď jdou vidět, že by se snad mohly vytáhnout. Taky ji pravidelně rosím, minimálně dva krát denně ráno a večer. Zalívám jen občas, ale když jsem ji přitáhnul domu totalně seschlou ponoril jsem korenovy systém se zbytkem hlíny co vůbec měla na 10 min do odstaté vody a pak přesadil. Moc se v rostlinách nevyznám a všechno jsem dělal pouze z rad na internetu, pokud máte někdo nějaký dobrý typ pro další postup k záchraně a vývoji rostliny budu moc vděčný. Děkuji :-) Tonda...
|
|
|
|
|
|
|
Ovar - (19) - 117.119 (?), 5.11.2010 18:35
Dobrý den,
Jsem rád, že jste si pozorně přečetl diskuzi. Ty dvouměsíční intervaly jsou z mojí hlavy, z mého pozorování. S postupem času si nejsem jist, jestli jsem nevypustil na internet trošku hloupost. V tý době jsem pěstoval kokosovou palmu doma a vše co se mi nějak zdálo nebo naopak nezdálo, tak jsem z toho vyvozoval hotové závěry.
Každopádně péče, kterou dáváte teď vaší palmě, je správná! Rosení 2x denně bohatě stačí. Mam dobré zkušenosti, když se dá kokosová palma k jižnímu oknu, nebo pod střešní okno jakýhokoliv směru, krom severu. S přesazováním si hlavu opravdu moc nelamte. Je lepší mít určitě menší květináč, ale zase ne aby se tam ty kořeny mačkaly.
Výslovně vás varuji před hnojením, to palmě rozhodně nepomůže, o kokosových palmách jsem se toho dočetl mnoho, ale téměř ve všech případech to bylo stejné, hnojení jim škodí.
Takže, hodně světla, rosení tak 2x denně, nehnojit, půdu radši polosuší, s občasným přilepšení, ale nenechat stát ve vodě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.8 (?), 6.11.2010 13:54
Díky za rady, s tím ponořením do vody jsem splet z fórum na kaktusy :-D a hlavně děkuji za radu s hnojením málem by k tomu došlo. Tak snad se ji bude dařit :-)
|
|
|
|
|
|
|
radek.god - Bronzový Zahrádkář (51) - 34.178 (?), 11.11.2010 14:00
Ahoj vsem :-) Tak koukam ze jsu tu nove prispevky ve foru -super.Taky jeden pridam, bohuzel podle me ne pozitivni :-(.Moje druha (a dle prubehu zrejme definitivne posledni) kokosova palma asi konci :-(.
Kdyz me zacal usychat nejmensi list, tak dle fora jsem se tim nezabyval.Kdyz me zacaly usychat i dalsi listy nad timto, opet jsem se tim nezabyval.Kdyz me zacinal usychat druhy nejvetsi list, tak jsem si rikal - OK, nejvetsi list je stale bez jedineho flicku a to i dnes - pohoda.Jenze jsem si jednoho dne vsimnul, ze se palma nejak lehoucce naklani na stranu, v prirode zrejme bezne, zlomena ci nalomena nebyla, tak jsem ji podeprel. No a dneska se divam a palma zespodu od kokosu cerna.
Napada nekoho co s tim a cim to muze byt?Upresnim podminky - 1.95m palma je u zdi na severni strane, moc svetla tam nejde, koreny jiz pri koupi presahovaly kvetinac, takze sla do vetsiho.Zadne roseni, zalevam max jednou za tyden a to jen symbolicky.Puda neni sucha, ale ze by byla mokra to take ne, spise chladna s minimalni vlhkosti.
Predchozi palma uschla, byla casto rosena, dost zalevana ale nepremokrena, byla jak na severni strane v pokoji kde je stavajici palma, tak i na balkone na jizni strane, proste opacne podminky nez ted a jedine co me z ni zbylo je vydlabany kokosovy orech :-(Nic na palme vsak necernalo.V dobe, kdy kmen dole u kokosu zacal hnednout a meknout, tak uz vpodstate vsechny listy byly fuc nebo uschle, tedy ne pripad aktualni palmy kdy nejmensi list uschnul a byl sestrihnut, dalsi dva o neco vetsi se meni v suchou harmoniku, dalsi vetsi se pomalu zacina ubrat stejnym smerem, pak druhy nejvetsi je jako kazdy rozvetven na 2 casti ta vrchni je temer cela zelena, ta spodni ktera je vrchnim zakryta zacina vice schnout. nejvetsi list je cely svetle zeleny...
Napada nekoho co s tim a cim to muze byt? Zkusim vlozit fotku az nabiju baterie :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.135 (?), 16.12.2013 12:05
Také čtu rady na internetu a proto že mi není moc nevím jak se o všechny rostlini starat máme doma hodně rostlin, a moje kokosová palma má jen 1 velký list a jeden malí, byl bych moc rád kdyby jste mi někdo pomohl jak zvětšit růst listů.Pěstuji si doma i mučenku jedlou je to lehké a také mám 2 dracény a 1 chameodoru a td...
|
|
|
|
|
|
|
host - 102.188 (?), 13.7.2011 9:11
Dobrý den,
souhlasím. Kokosovou palmu mám doma už asi tak 15 let, měla spoustu odnoží, které jsem rozdala známým.Dokonce mi občas i žlutě kvete.Což - jak jsem se dočetla- se stane v bytě pouze vyjímečně. Také se mi ovšem stává, že konce listů mírně zaschnou, nebo zahnědnou. Řeším to po svém, tyto části jí prostě zastříhnu nůžkami / do tvaru listu /.Zalévám ji málo, do vody přidávám běžné hnojivo pro pokoj.rostliny.Není moc vysoká, asi tak do 1m, zato však hustá, takže ji uvazujeme k bambus. kolíku.
Zdravím všechny a přeji vám, aby se vám kokos.palmy dařilo pěstovat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.138 (?), 5.5.2015 15:20
Kokosová palma nikdy neodnožuje a po patnácti letech nemůže mít metr. Mám kokosku pět let, má 1,9 m.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|