Kokosová palma

host - 117.119 (?)
4.5.2009 16:15

Ano, přesaďte i nyní. Ještě bych počkal na víkend, to se má trošku oteplyt. Jinak bych se pokusil neměnit původní zeminu, takže jestli ji máte z krámu jistě bych namíchal rašelinu se substrátem pro pokojovky a určitě i trochu písku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 55.233 (?), 26.4.2009 20:38

Dobry den,

chcela by som Va spoprosit o radu tykajucej sa nasich dvoch novych kokosovych paliem. Priviezli sme si ich predvcerom z Karibiku, kde sme ich vykopali priamo na plazi. Na nase pocudovanie hoci nad pieskom trcali len 2-3 listky s vyskou cca 10-15 cm, bol dost problem rastlinu vykopat nakolko bol kokos az 30 cm pod zemou v mokrom piesku.  Teraz akurat riesieme do coho kokosaky zasadit, nakolko povodne boli cisto v piesku, po zemine ani raseline tam nebolo ani chyru ani slychu. Preto nas laka ich dat znova len do piesku a kokos riadne hlboko do vlhka. Prepodkladam ze to je iny druh palmy (???) ako tie s kokosom na pode, ktore sa u nas bezne predavaju v hypermarketoch (mame aj taku a Vase rady nam padli velmi vhod), alebo sa mylim? Listy maju rovnake ako tie u nas predavane, kokos maju chlpaty, tie z hypermarketu ho maju holy a hladky. Mate prosim niekto s tymto skusenost?

host - 117.119 (?), 27.4.2009 17:56

Páni! tak to vám závidim! No čerstvé palmy ze země by měly být méně náročné tež ty kupované, jsou totiž velmi mladé a lehko přizpůsobivé. Do písku je dát můžete bez problému, ale doporučoval bych buď ho smíchat se substrátem nebo ho dát do spod do květináče (lehký propustný pro pokojovky). A tak jak budete postupně časem přesazovat do větších a větších květináčů přidávejte víc a více hlíny. To je z důvodu že v písku se moc živyn neudrží (bavíme se o pěstování v květináči). Druh palmy je to naprosto stejný, nenechte se zmást chlupatým kokosem. Neškodilo by i přímo zaexperimentovat a to tak že jeden kokos dáte rovnou do čisté zeminy a jeden tedy do příměsi písku a zeminy. Já osobně si myslím že palmy porostou stejně. Nezapoměňte jim dodávat hodně slunečních paprsků, předpokládám že budou 100% odolné proti UV záření a přímé sluníčko jim neublíží. Se zálivkou to v našich podmínkách nepřehánějte, neměly by stát ve vodě. Tak snad jsem na něco nezapoměl. Tak se pravidelně hlašte jak vám rostou!

host - 205.181 (?), 4.5.2009 9:53

Zdravím, chci se zeptat jestli můžu ještě teď přesadit kokosovou palmu. Není už pozdě? Původně jsem to v plánu neměla, ale začíná se v květináči naklánět, je jí už malý. Zajímalo by mě taky, jaký substrát je nevhodnější, mám doma sice substrát na palmy, ale ten se vůbec nepodobá tomu, ve kterém je palma teď zasazena(je pořád v původním z obchodu).

Děkuji za radu Tereza

host - 117.119 (?), 4.5.2009 16:15

Ano, přesaďte i nyní. Ještě bych počkal na víkend, to se má trošku oteplyt. Jinak bych se pokusil neměnit původní zeminu, takže jestli ji máte z krámu jistě bych namíchal rašelinu se substrátem pro pokojovky a určitě i trochu písku.

host - 205.181 (?), 5.5.2009 14:01

Dneska jsme zjistila, že se v té původní zemině usadily nějaký malý mušky, takže by asi bylo potřeba vyměnit tu zeminu všechnu. Myslíte, že to palmě bude vadit? Nerada bych o ni přišla.

Terka

host - 117.119 (?), 5.5.2009 15:00

To bych neriskoval, měnit původní bal by mohlo mít za následek poškození několika kořenů a i když je kokosovník do jisté míry odolná rostlina, tak na kořeny je děsně háklivá. Jestli jsou to takové ty mušky co létají kolem odpadkových košů, dal by se použít insekticid do zálivky. ale jistě bude nejmoudřejší když se zjistí příčina těch mušek, takhle to vyzní že se líhnou z půdy a něco je musí živit, to bych se při přesazování ujistil že tam není nějaký uhnilý kořínek (čihem), pokud ano tak nůžkami odstranit. Na postřik se zas dá použít celá škála přípravků, myslím že v tom by vám mohly poradit i prodejci (abych nedělal reklamu přípravkům).

Terka003 - (5) - 205.181 (?), 7.5.2009 11:54

Zdravím, tak jsem včera začala přesazovat kokos. Po vytažení z květináče jsem zjistila, že kokos má opravdu hodně hodně moc kořenů! Původní hlína se stejně z kořenů odstranit nedala, protože kořeny byly fakt všude, skoro to vypadá, že tam ani žádná hlína není. Takže jsem jen novou hlínou obsypala ten bal. Nějakej ten kořínek se při tom sice utrhl, ale pochybuju, že by to rostlině mohlo vadit, má jich jetště hromadu 

Jen jsme neodhadla velikost květináče, takže budu muset přesazovat znova

Doufám, že se mi podaří přiložit foto...

kořeny
kořeny
moje palma
moje palma

host - 117.119 (?), 11.5.2009 11:55

No krásná, vypadá zdravě. Koukám že byla řádně prokořenělá. Vyděl jsem tedy i více prorostlou zem, ale přesadit bylo letos dobré řešení.

host - 237.5 (?), 15.5.2009 10:49

Dobry den,

pisala som Vam este 26.4. ohladne dvoch paliem, ktore sme priviezli z Karibiku. Presadili sme ich podla Vasich rad - dali sme na spodok kvetinaca raselinovy substrat a na to piesok - jedna palma ma original karibsky piesok (dotiahli sme ho domov v batozine 5 kg :-)) a druha u nas bezne dostupny piesok, tak teraz cakame co urobia. Snazime sa im nahradit ich povodne podmienky, aj ked to ide v nasej zemepisnej sirke dost tazko, tak aspon pravidelne kropime, vykladame na priame slniecko, ked je teplo. Zda sa, ze jednej zozeleneli listky, povodne boli zltejsie a spalene od slnka. Tak snad preziju, ked sa trosku este pozviechaju, prilozim aj fotky.
 Dakujem velmi pekne za Vase rady.
 Pekny den Vam prajem!

Slavka

host - 98.74 (?), 20.5.2009 11:34

Dobrý den, četla jsem si vaše rady a musím říct že jste odborník jak se patří.Proto se na vás také obracím oradu.Koupila jsem si palmu kterou zalévám pravidelně, mlžím,mám ji na slunném teplém místečku, ale přesto se jí nějak nedaří-což mě velmi mrzí. Je taková suchá a hlavní velký list uvadá.Dívala jsem se i na vaše fotečky a vaše palmy jsou vspřímené a vyrůstají s kokosu vzhůru, kdežto ta moje chudinka jako by přez ořech padá, nevíte čím to může být....Hrozně by mě mrzelo kdyby umřela.

Moc děkuji za radu

Jana K.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty