Datlovnik - pestovani ze semene

host - 87.89 (?) 
29.6.2013 13:38

Tak to Vás asi zklamu, ale Datlovník pravý jste asi těžko zasadilalaugh. Datlovník pravý (stačí si to vygooglovat) je Phoenix dactilifera, africký druh Phoenixe s jedlými plody o velikosti švestky.

Pokud Vám doma kvete datlovník pravý, zavolejte si prosím Vás domu televizi Nova, máte totiž světovou raritu!

Hezký den

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 16.250 (?), 2.7.2013 14:53

Semínka mám z eshopu Semena-rostliny.cz a pokud dobře vidím je tam psané datlovník pravý, navíc když si to jak říkáte vygooglíte najdete hned několik článků o tom že se u nás běžně pěstuje jako dekorativní rostlina..tak teď nevím kdo by si měl volat televizi Nova ;)

host - 156.220 (?), 5.7.2013 22:50

Dobrý den, 

jo já jsem se asi překoukl ve Vašem textu, ono to znělo, že na něm máte plodysmiley (to by pak ta "Nova" platilawink).

Phoenix dactilifera je při "špatné" péči opravdu malá dekorativní pokojovka a i po 20 letech pěstování nemá více jak 2 metry. Pokud ale rostlinu umístíte na slunné stanoviště a nebudete šetřit s přesazováním, tak za 20 let, bude mít palma 8-12 metrů a budete moci sklízet i metrák datlísmiley. No a rostliny-semena nekomentuji, na ně mám vlastní názorwink.

host - 117.57 (?), 17.7.2013 12:22

Přivezl jsem si z NP Death Valley v USA semínko datlovníku a zasadil ho. Bohužel nevím o jaký druh datlovníku se jedná :(  Asi za 3 měsíce vyklíčilo a pořád roste Po roce a něco vypadá takhle - viz. obrázek. Hnojim jednou za 14 dní a zalévám dvakrát do týdne, občas ho rosím. Nevíte někdo po kolika letech začne vypadat více jako palma? třepení listů a tak? děkuji

Datlovník - 1.rok
Datlovník - 1.rok

host - 87.89 (?), 18.7.2013 21:58

Dobrý den,

na fotce jsou listy do stříbrna díky skreslení, nebo jsou takové doopravdy? Na přesné určení druhu by to chtělo například fotku matečnice, nebo fotku plodů či semen. Já mám nějaké typy palem které by to mohly být, ale chtělo by to více indicií.

Palmu dejte určitě ven na přímé slunce, ideálně na nějaký parapet jižního okna, nebo na balkón. Musí být venku ale pokud budou noční teploty vyšší (na parapetech oken jsou vyšší) poroste mnohem rychleji a už příští rok by mohla mít první roztřepené listy a trochu větší kmínek. 

host - 117.57 (?), 19.7.2013 16:46

Dobrý den,

to je zkreslení díky sluníčku jinak jsou ty listy tmavě zelené. Bohužel semena, která sem si přivezl už nemám :(Vyklíčilo mi jen jedno zbylá jsem už vyhodil. ale v místě kde jsem si ty semínka koupil rostly tyhle palmy,(viz. foto) pokud jsou to tedy datlovníky ty menší. Jinak palmu jsem dal už na parapet ale s tím parapetem je to složitější,  mám tam jiné palmy které jsem nedávno zasadil a čekám až vyklíčí, jeden květník jsem musel dát dovnitř. Nějak mě to pěstování palem chytlo :)

palmy
palmy

host - 87.89 (?), 19.7.2013 22:18

To jsem rád, že Vás palmaření chytlo, palmařů není nikdy dostsmiley. Já sám mám kolem 50 druhů palem a asi 13 jich mam celoročně v zemi a mimo jiné i tu co je na fotce.

Na fotce je Washingtonia filifera (ty s těmi tlustými kmeny). Pak je tam jedna vysoká se štíhlím kmenem, to je Washingtonia robusta. 

Jenže problém je, že to co vám klíčí není Washingtonie. A vzhledem k té barvě, že je zelená, bych to opravdu typnul na datlovník (phoenix). Jestli dactilifera, nebo canariensis, těžko říct. Musel by jste mi mateční palmu více popsat. Nebo si je zkuste najít na internetu, a která vám jí bude víc připomínat, tak to bude..

Já si typnu, že by to mohl být obyčejný Phoenix canariensis, jisté drobnosti tomu nasvědčují.

host - 117.57 (?), 20.7.2013 0:27

To vám závidím, tolik druhů asi nikdy mít nebudu. A to jste všechny ty palmy vypěstoval ze semen? A ty palmy co máte v zemi, to všechny zimujete nebo dokáží přežít samovolně? Docela by mě zajímal pohled na vaši zahradu :)

Phoenix je to stoprocentně, pamatuji si že to co jsem sázel byla skutečně datle, ale jak vypadala mateční palma nevím, to semínko sem v tom národním parku koupil v obchodě. Tak uvidíme až povyroste, to už se to bude dát poznat ne?

host - 87.89 (?), 20.7.2013 2:33

Tak jestli jste to koupil v obchodě, tak je to jasné, je to buď canariensis nebo dactilifera. Přesně by se to mohlo určit kolem 5 roku růstu. Ale nutně potřebuje růst od jara do podzimu venku aby měla dělené listy. A jakmile se začnou roztřepené listy zbarvovat do stříbrna, bude to dactilifera. Tu Vám moc nedoporučuji, ta je opravdu pouze jako bytová. Měl jsem jich několik, ale v našem klimatu je na ní málo slunce a moc vlhko. A doma nebo v zimní zahradě dělá přerostlé listy a vypadá jak rákosí.

To už je lepší ta kanárka, tu mám také v zemi a velkou, té naše klima i vyhovuje..

Já mám asi přes polovinu palem ze semen jako tu na fotce (Washingtonia robusta, té je 6 let a má 180 cm) a zbytek jsem různě nakoupil nebo dostal. Leckdy to není levný koníček a je to hlavně i dost pracné, teď přes ty vedra zalívám každý den minimálně 2 hodiny a to to ještě flákam.

Washingtonia robusta
Washingtonia robusta

host - 117.57 (?), 21.7.2013 23:39

Tak se asi nechám překvapit s tím jaký druh datlovníku mi doma roste, počkám pár let a pak se uvidí snad mi palma nepojde. Obdivuji to washingtoniu co máte na fotce, dost by mě zajímalo jak vysoko vám v našich podmínkách vyroste. Tyhle palmy jsem obdivoval v Los Angeles a nedovedl jsem si představit že by takhle krásná palma mohla přežít v našich podmínkách.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz