Yuka žloutne
|
|
|
|
|
|
|
|
bhrbkova - (1) - 4.10 (?), 7.1.2008 13:50, zobrazeno: 64669x
Dobrý den, mám velkou Yuku, které začínají žloutnout spodní listy na jednotlivých trsech nebo větvích (nevím jak správně to nazvat) a bojím se, že o ni přijdu. Můžete mi prosím poradit, co s ní dělat, abych ji zachránila? Přikládám dvě fotografie. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.34 (?), 7.1.2008 16:39
Žloutnutí těchto spodních listů je celkem normální, vytváří se tak kmínek. Odřízněte je, už se nezazelenají. Juku bych dala na chladné místo - stačí 5-10 stupňů, omezila zálivku, ale hlavně bych vyhledala do nejsvětlejší místo, v tomto období je třeba maximum světla. Na "umření" ta Vaše rozhodně není, nebojte! Držím palce!
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.1 (?), 30.4.2008 14:25
Dobrý den, koupili jsme chalupu, před kterou jsou vysázeny rostliny Yucca filamentosa. Bohužel, nikdo se o ně léta nestaral. Vypadají dost zanedbaně, ale středy mají kupodivu zelené a živé. Jakým způsobem Yuccu omladit a pomoci jí aby opět kvetla? děkuji za radu.LT
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.34 (?), 30.4.2008 16:14
Co je opravdu ošklivé - ostříhat, ostatní ponechat, případně trochu přihnojit.
Vyhubit případný plevel okolo ní. Zajistit dostatek slunce (pokud se případné okolní keře a stromy příliš rozrostly). Nechce moc zalévat, raději sucho. Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.34 (?), 2.5.2008 12:28
Ještě doplním, že u juk zpravidla růžice, která vykvete, následně odumře, ale z oddenků se vyvoří většinou nekolik dceřiných růžic - a tak pořád dál. Takže ty nejstarší, odkvetlé růžice ořezat celé, mladé ponechat. Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.1 (?), 5.5.2008 13:15
moc díky za radu!! vyzkouším a doufám, že se mi je podaří zachránit - vypadají dost houževnatě :-)). LT
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.43 (?), 31.10.2008 12:03
Chci se, prosím, poradit. V létě jsem dostala v květináči Yuccu, která se skládala ze tří kmínků. Všechny kvetly a vypadali nádherně. Jenže jsem jí přesadila, a připadá mi, že od té doby jí začaly žloutnout květy, a to nejprve na kmínkách nejmenších. Květ začína žloutnout od středu a pak jednotlivé listy upadají, stačí se jich lehce dotknout. Nejmenší kmínek uz je uplně holý (má zhruba 15 cm), a teď začínají žloutnout květy na dalsím kmínku (asi 30cm). Květy nejen žloutnou ze středu květu ale jsou na nich černo- šedé fleky, vypadá to jako nějaká plíseň. Bojím se, že mi takhle postupně "odejde" celá rostlinka. Nevím co s ní dělat. Mám jí v pokoji, kde se teď nedávno začalo topit, a jak jsem vyčetla výše, tato rostlina nemá ráda teplo. Ale co teď s ní? Mám jí zkusit přesadit, nebo jenom dát do chladu, nebo jí zasadit venku? Poraďte mi někdo, prosím. Za odpověd děkuji. Beata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 31.10.2008 13:46
Y. filamentosa patří jednoznačně ven. Jenž Y. filamentosa nemá kmínky, takže máte jinou yuccu. (pokud tedy "kmínkem" nemyslíte to na čem jsou květy)
Musíte zjistit co je to za druh.
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.43 (?), 25.11.2008 12:02
Dobý den, jedná se o stejný druh Yukky, jaký je vyfocený na této stránce. Z rostliny jsem odstranila listy s šedo- černými fleky a použila jsem postřik BIOTON na padlý. Zdá se, že tento postřik prospěl, ale pouze rostlinám v jednom květináči. V květináči druhém mi rostlina chřadne před očima, dokonce zelené listy, které vyrůstají z kmínku, které do této doby rostly směrem vzhůru, začaly najednou růst směrem do strany, až se vyrvořil jakýsi kloub. Špatně se to popisuje. Na rostlině už mi zbyly asi jenom 4 listy. Kmen je zatím tvrdý, tak nevím, jestli nemám zelené, spíš sežloutlé listy užezat a dát rostlině šanci, jestly se sebere. Myyslíte že by to pomohlo zaříznout kmen? A co s rostlinou dále? Kmen se zařízne a nechá se v půde? Děkuji za odpověď. Beata
|
|
|
|
|
|
|
bucko - (48) - 227.3 (?), 26.11.2008 10:51
Na fotce je yucca elephantipes.
Nechá se odřezat růžice a znovu zasadit.Holý kmínek
můžete nařezat na cca 10-15cm špalíčky, po zaschnutí zasadit a ony znovu obrazí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|