Více kaktusů v jedné nádobě

host - 8.2 (?)
18.3.2010 11:43

Pane Jančo, Vaše kaktusy jsou nádherné, kéž by mi také tak krásně vykvetly!  Jsem v podstatě začátečník, co se kaktusů týká, ale na vánoce jsem od kamarádky dostala 20 kaktusů, každý jiný druh, takže se o ně musím postarat s nejlepším vědomím a svědomím :), doufám, že se mi to podaří a všechny se dožijí příštích vánoc! :) Pane Jančo, Vy byste mi doporučil zasadit všechny kaktusy do jedné nádoby, nebo to raději dělat nemám? Nebo mám raději přistoupit na to, že bych je pouze do jedné nádoby naskládala mezi kamínky a štěrk? Obracím se na Vás, protože po 40ti letech pěstování kaktusů máte jistě nemalé zkušenosti :)

Děkuji za každou odpověď a přeji všem mnoho úspěchů v pěstování :)

Eva

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 17.3.2010 18:43

Na žádné přírodní lokalitě kaktusů není vegetační období tak krátké jako jedna letní zálivka u nás a pak sucho až do scvrkávání. Navíc se většina kaktusů nějak viditelně nezatáhne, nesvrkne ani během půlročního sucha v zimě.

Na jaře a podzim má kaktus růst,  v horkém létě má letní stagnaci růstu, ale ne takovou aby se zmenšoval.  To jsou obecně známé zásady pěstování již po léta.

host - 235.249 (?), 17.3.2010 19:25

To máte nějaké divné kaktusy, mně se některé viditelně stahují už za týden, zvlášť když je horko a suchý vzduch.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 17.3.2010 22:08

Tak holt pěstuju čtyřicet let divné kaktusy, co se dá dělat... A mám těch divných kaktusů čtyři čtvereční metry, většinu z nich desítky let staré ze semen vypěstované...  jak vidno, člověk je stále začátečník.  

30 let staré semenáče astrofyt...
30 let staré semenáče astrofyt...

host - 235.249 (?), 17.3.2010 22:23

Tak to nevím, možná mám jen na to stahování lepší oko, nebo pěstuju jiné druhy. Nejlíp je to vidět na sloupových, ani nevím co je to za druh. Nebo je u vás v létě větší vlhko nebo menší horko.

host - 176.18 (?), 17.3.2010 22:21

Jestli se vám scvrkají už po týdnu, tak je zaléváte málo důkladně.   L.

host - 8.2 (?), 18.3.2010 11:43

Pane Jančo, Vaše kaktusy jsou nádherné, kéž by mi také tak krásně vykvetly!  Jsem v podstatě začátečník, co se kaktusů týká, ale na vánoce jsem od kamarádky dostala 20 kaktusů, každý jiný druh, takže se o ně musím postarat s nejlepším vědomím a svědomím :), doufám, že se mi to podaří a všechny se dožijí příštích vánoc! :) Pane Jančo, Vy byste mi doporučil zasadit všechny kaktusy do jedné nádoby, nebo to raději dělat nemám? Nebo mám raději přistoupit na to, že bych je pouze do jedné nádoby naskládala mezi kamínky a štěrk? Obracím se na Vás, protože po 40ti letech pěstování kaktusů máte jistě nemalé zkušenosti :)

Děkuji za každou odpověď a přeji všem mnoho úspěchů v pěstování :)

Eva

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 18.3.2010 18:15

Paní Evo, již jsem Vám odpověděl 17.3.2010 v 9:14 hod.

Začátečník dosáhne největšího úspěchu v jednotlivých malých květináčích.

host - 176.18 (?), 18.3.2010 23:25

Také jsem vám výše psala, že jim je lépe jednotlivě. Chtěla jsem to samé, co vy, misky. Není to ono (aspoň pro kaktusy). Ani s tím štěrkem, ale vyzkoušejte si to. Je totiž problém v tom, že všechny květináčky nejsou stejně velké (každý kus roste jinou rychlostí) a už jen vyrovnání do stejné horní roviny dá práci. A když pak nějaký vyndáte a přesazujete, tak se vám ty kamínky rozhází a můžete to celé přerovnávat znovu :-((. Nakonec jsem je měla v miskách v květináčcích postavené na slabé vrstvě křemenné drtě do akvária. V miskách se dobře přenášely, pokud jsem víc zalila, nestály ve vodě a přitom si každý rostl sám. Pokud je budete dávat ven, tak pozor na první ostré slunce, ať vám je nespálí, musí si po zimě zvykat postupně...           Lída

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 23.5.2010 17:37

Evi já bych je klidně sesadila, já mám v miskách kaktusy z Kréty a docela rostou chystám se je přesadit až koupím pěknou misku keramickou, aby jim to víc slušelo.  a nyní mi vykvetl tento kousek.

kaktusy
kaktusy
kaktusy2
kaktusy2
kvetoucí
kvetoucí

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 23.5.2010 23:05

Paní hajank5, Vaše obrázky jen potvrzují moje slova o nevhodnosti pěstování více rostlin v jedné nádobě. Navíc je na nich kaktusů pomálu, většina rostlin jsou jiné sukulenty, které rostou rychleji a už začínají těch pár kaktusů utlačovat.

Ten kvetoucí se zdá růst samostatně... Ale komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci, jak se říkávalo... 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz