pozná někdo můj kaktus?
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika H. - (28) - 39.191 (?), 22.2.2009 16:16, zobrazeno: 34608x
Dobrý den, ráda bych zjistila, co to vlastně pěstuji za kaktus... Mám ho něco málo přes 1,5 roku, roste i prospívá velmi dobře-za tu dobu, co ho vlastním vyrostl víc jak o jednu polovinu!!! Nyní měří okolo 1m. Nevím, jaké velikosti je schopen dorůst a zda-li ho můžu zkrátit a nařízkovat...(při jeho velikosti už má malou stabilitu a hrozí kažnou chvíli pád a ty trny jsou dost nebezpečné, vzhledem k tomu, že máme malé dítě...).Nemám s kaktusy vůbec žádnou zkušenost, prosím proto o rady. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 22.2.2009 16:34
Podle těch lístečků by to mohla být Peireskia, ale už kaktusy dlouho nepěstuji, tak ani nevím, jestli jsem to jméno napsala správně. Lída
|
|
|
|
|
|
|
Jaan - Bronzový Zahrádkář (71) - 191.35 (?), 22.2.2009 16:51
|
|
|
|
|
|
|
Monika H. - (28) - 39.191 (?), 22.2.2009 17:15
dívala jsem se na peireskii, možná to bude nějaký jeho druh-na internet.stránkách tam moc článků o této rostlině není, podobná peireskia tam byla, jen s normálníma lístečkama, na tom mém kaktusu vypadají jako zakrácená "brčka" a když odpadnou-vyrostou na jejich místě trny s chloupkama... nejsem si tou peireskií jista, přesto děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 22.2.2009 17:23
Mrkněte ještě na něco okolo Austrocylindropunia... Vím, že podobná dužnatá brčka jsem tehdy také na něčem měla (a to něco bylo navíc chlupaté), jenže to už je 30 let a už funguje skleróza :-)) Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika H. - (28) - 39.191 (?), 22.2.2009 22:28
ano, je to austrocylindropuntia subulata-děkuji Lídě i Jiřímu. Jen jsem k tomuto druhu nanašla na internetu moc informací ohledně růstu, péči a případnému řízkování. Stejnou rostlinu na obrázku jsem našla jen u pana Stanislava na jeho www.stránkách, ale ani on tam neměl žádné informace, tak musím shánět dál. Jinak ještě jenou děkuji za určení kaktusu a přeji krásný večer...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1578) - 178.81 (?), 23.2.2009 8:07
S pěstováním si nedělejte starosti, je to nezmar, stačí dodržovat základní pravidlo pěstování kaktusů - čím méně světla, tím méně tepla a vody - to znamená v zimě nerůst.
Množí se snadno řízkováním ve vegetačním období. Pokud máte malé dítě, raději bych ji moc nemnožil, jako všechny opuncie má spousty jemných háčkovitých trnů - glochidií - které se zalomují v kůži a poté dlouho a bolestivě vyhnisávají.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|