Zelenina pre prežitie
|
|
 |
 |
host - 240.105 (?) 28.4.2015 13:00
Já jsem moc těch "běžně nedostupných" v ČR neochutnala, ale pokud si pamatuju, tak chválili nějaký Festival, Sweet Dumpling (ten jsem jedla), různé typy butternutt, hodně ty žaludové typy - Ebony Acorn, potom dýně ve tvaru šišky, banánu, jak se jmenují... Hubbart nebo tak nějak. Potom nějakou velice bradavičnatou, to už strejda Gůgl poradí. Je tu spousta fandů, kteří nekupují u Sema, ale objednávají si semena z celého světa, zkoušejí a pak si vybírají podle chuti a plodnosti. Je to stejné jak s rajčaty, melouny...
Já mám ráda i to Hokkaido, pěstuju každoročně, ale je dobré mít i jiné odrůdy, opravdu jsou v tom rozdíly.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 144.174 (?), 26.4.2015 17:57
V prípade survival prežitia, myslíte si, že je vhodné Hokkaido skladovať voľne v prírode v uzavretých plastových vreciach aby sa zabránilo navlhnutiu? Z iných zdrojov som čítal, že by sa mala skladovať v chlade, ale tiež ma zaujíma, či by sa nepoškodila keby sa skladovala v mraze - cez zimu. Ďakujem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Plamínek - (4) - 247.14 (?), 27.4.2015 11:08
Pěstuju hokkaido, mám ho poslední roky uložené na polystyrenových deskách v relativním teple- cca- 18 stupňů,(no může to být i zpočátku míň)a vydrží mi od listopadu do května, vzácně i června. Pak už stejně žádné nemáme, páč jsme je snědli...:)
Plody nesmějí být otlačené a poraněné, neměly by se dotýkat a trochu se seschnou.
Nesmí ležet na ničem studeném, třeba na skleněných deskách
(měla jsem naaranžovanou dýni na mléčně skleněném stole jakože dekoraci a byla do týdne chycená), není ani moc gobrá sláma- kvůli plísním, to je pak tak do dvou měsíců, ale záleží na podmínkách.
Žádný mráz samozřejmě, a žádné igelitové pytle.
Jinak se dají jíst i syrové, zvlášt ty menší, nebo acorny, ty jsou výborné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
LoGa - (26) - 86.166 (?), 28.4.2015 12:08
"Průkopníkem je asi oranžové Hokkaido, i když podle fajnšmekrů dávno překonané jinými" - kterými například?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 28.4.2015 13:00
Já jsem moc těch "běžně nedostupných" v ČR neochutnala, ale pokud si pamatuju, tak chválili nějaký Festival, Sweet Dumpling (ten jsem jedla), různé typy butternutt, hodně ty žaludové typy - Ebony Acorn, potom dýně ve tvaru šišky, banánu, jak se jmenují... Hubbart nebo tak nějak. Potom nějakou velice bradavičnatou, to už strejda Gůgl poradí. Je tu spousta fandů, kteří nekupují u Sema, ale objednávají si semena z celého světa, zkoušejí a pak si vybírají podle chuti a plodnosti. Je to stejné jak s rajčaty, melouny...
Já mám ráda i to Hokkaido, pěstuju každoročně, ale je dobré mít i jiné odrůdy, opravdu jsou v tom rozdíly.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 25.4.2015 21:02
Bez tep. úpravy- asi jen mrkev, jinak ořechy. S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 25.4.2015 21:13
V minulosti se hodně používal tuřín. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 26.4.2015 13:50
Ten tuřín, co jsem psala, by vám nevyhovoval? Zasyrova i upravený... ...do 16. století byl jednou z hlavních potravin všech vrstev lidstva. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
JendaV - (20) - 178.162 (?), 25.4.2015 21:25
Dle Carol Deppe - The Resilient Gardener: hlavně brambory, dýně, fazole a kukuřice. Dále ovoce, ořechy, obilí, slunečnicová semena. Sice ne všechno je zelenina a ne všechno se dá jíst syrové, ale aspoň jako insporace...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 26.4.2015 15:48
Skladovatelná je třeba ředkev černá kulatá. rozhodně vydrží déle než vodnice a pod. Jinak určitě veškerá kořenová zelenina, luštěniny (zajímavý bude kdysi hojně pěstovaný bob). Nutričně zajímavá a dobře skladovatelná by mohla být krmná řepa. Dále se naučte co je k jídlu v přírodě. Není toho málo. Třeba můžete sbírat bukvice na zimu. Na jaře lze konzumovat petrklíče, mladé lístky bršlice, řeřišnici potoční, medvědí česnek. V létě pupavy ap.
V.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|