Zelenina, kterou nenapadá mšice
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
kastef - Stříbrný Zahrádkář (262) - 138.131 (?), 26.6.2013 10:36
od pěstování cibule sem upustila, protože je u nás poměrně těžká půda, takže nic moc, ale byly tu pěkné cibulky ze semínek, takové ty zavařovačky.Tak snad tyto.Mám tu totiž plácek, nyní sou tu papriky, které napadají mšice/poblíž je rybíz/,a přemýšlím, co sem na rok.Bývaly tu dřív i okurky a okrasné dýně a mšice na nich nikdy nebyla, a ten rybíz/ z kterého leze ta mšice/ je tu pořád... vím že okurky bývají napadené mšicí hodně ve sklenících, my sme venku na nich mšici nikdy neměli.Na ty papriky ta mšice bohužel leze nejvíc.Akorát Amy se mšice téměř vyhýbá, a nebo je napadení minimální, rostlina se s tím líp vyrovnává.Nechci to pořád stříkat, navíc to počasí to moc neusnadňuje, buď je pařák, nebo leje, takže postřik je nevhodný.A navíc ta listová plocha rostlin je zatím minimální.I po biopostřiku opadly květy a nasazené plody.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
petrn - (27) - 56.1 (?), 26.6.2013 14:07
Zaruceny navod vam nedam, ale u me to funguje tak, ze jim nabizim dostatek alternativ po cem jit. Zda se, ze nejvic jedou po lopuchu, stoviku, bezu a vykvetlem spenatu, svazence. Delam to tak, ze na jare necham narust lopuchy a stovik u zeleniny dokud neprekazi. Jakmile jsou napadeny tak je urezu a okamzite spalim i s msicema. Je nutne okamzite, protoze maravenci je dokazi behem 10 minut odnest zase jinam. Tim jim omezim populaci. To uz dorusta jarni spenat, ze ktereho necham cast vykvest, pak jdou msice tam. Navic spenat udajne svymi saponiny podporuje kliceni a rust okolnich rostlin tak proc ho tam nemit jen tak a osivo spenatu je levne. Mam tam spoustu berusek a dalsi drave haveti a ti je drzi docela na uzde. Pokud mam pocit, ze se nekde premnozily tak koriguju ulomenim a spalenim nebo zavazanim do igelitu a odvozem. Nesnazim se je zcela vyhubit, protoze bych prisel i o berusky a ostatni pokud by nemeli co zrat. Taky jim chutna vic svazenka nez treba rajcata. Aspon loni byly vzdy jen na ni misto na metr vzdalenych rajcatech. Mozna to neni o tom co jim chutna vic, ale staci kdyz je dostatecne na vyber takze pravdepodobnost, ze napadnou to co je pro me dulezite je mala. Za dva roky mi zlikvidovaly jenom jedno rajce dokud bylo male.
Zkusil bych treba kedlubny, zeli apod s vysetym spenatem mezi tim. Jakoukoliv monokulturu napadnou, proste proto, ze nemaji na vyber.
A loni nesly ani po paprikach, jen na tu svazenku a na slunecnicich taky myslim byly, ale ty tam mam jen jako clonu takze tam mi taky nevadi. Papriky byly taky na metr.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 165.2 (?), 26.6.2013 21:53
Nikdy jsem neměl mšice na čekankách, fazolích, na letním salátu, neuvědomuji si, že by byly na hrachu. Fenykl moc nepěstuji, ale na něm jsem je také neviděl, ani na chřestu jsem je nezaregistroval. Ani řapíkatý celer jsem neviděl mšicovatý. Na kedlubnách, zelí, kapustě, brokolici a dalších brukvovitých mšice bývají, na salátu obyčejně na kořenovém krčku a také v hlávce - někdy po špatném umytí plavou i v zálivce. Na mrkvi mšice bývají, na petrželi a celeru nevím. Ale musíte uvažovat o tom, že nejde o jeden druh mšice, je jich víc a každý upřednostňuje jiné rostliny. Když to jde, vezmu hadici a úzkým pramínkem je oplachuju (vodou srážím) z rostlin. A na pastinák nejdou. A ten má docela bujnou nať. Ale u něj je problém s fotosenzibilitou. Někomu dotyk s rostlinou na slunci může způsobit potíže, od zarudnutí pokožky až po puchýře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
kastef - Stříbrný Zahrádkář (262) - 138.131 (?), 27.6.2013 11:04
no nějak to vymyslím, zajímavé,že nikdy nebyly na těch okurkách, když tam bývaly dříve.Mám malou zahrádku, tak musím moc přemýšlet co kam, jak to poprohazovat, aby to pasovalo.I ty fazole nejsou špatný nápad, možná by tam mohly být i rajčata, ale na ty je tam málo sluníčka.Teď tam mám pár zbylých kusů mezi paprikami, a kupodivu se jim daří, ale jak budou zrát, nevím...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|