Zaštipnutí rajčat koncem sezony

host - 153.8 (?)
1.8.2021 8:11

Zaštípl jsem před týdnem, pravdou je, že u části rostlin jsem včera znovu zaštipoval na vrcholu, zatím nevyráží odspodu. Pravdou také je, že plody v nejhořejších patrech i přes zaštípnutí nedozrají na rostlině, ale je větší šance, že dozrají pod kredencem v kuchyni. Zaštipoval jsem za posledním květem, kde jse iž začínaly objevovat plody. Jinak jsem olámal spodní listy, nějaká houbová choroba na nich byla i přes postřik Akrobatem před 14 dny. Spíš se teď hodně bojím praskání plodů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 28.103 (?), 30.7.2021 10:30, zobrazeno: 1215x

Tak bude srpen a já si říkám, že bych měl ty rajčata co rostou vzhůru zastřihnout. Podle mě sezona skončí v září.

Co vy na to?

host - 145.41 (?), 30.7.2021 11:00

Dobrý den. Zaštípnout za druhým listem nad pátým až šestým květním vijanem. Stanislaw

host - 28.103 (?), 30.7.2021 11:34

Já to myslel tak, že zaštípnu úplně nahoře tak aby momenátlní květenství ještě bylo schopné nasadit a dozrát.

Prostě zakázat rostlině dál růst a soustedit se jen na plody.

host - 91.196 (?), 30.7.2021 11:37

Já rostliny nechávám růst bez vrcholového zaštípnutí, od srpna ani nevylamuju zálistky nad 1a půl metru. Sice to pak vypadá méně uspořádaně-obzvláště proto, že pěstím různé sorty, ale dokud nepřijde opravdový mráz, stále to rodí. Před tím mrazem všechny plody sklidím, někdy se zase oteplí, z případných květů jsou další plody. Prostě na likvidaci je času dost.

host - 204.6 (?), 30.7.2021 12:44

Po zaštípnutí vrcholu začne rajče mnohem bujněji obrážet odspod rostliny, čímž mi tedy osobně přibývá práce v prostoru, kde se jednak pracuje blbě, a kde jednak lépe drží vlhkost. Od jisté doby už vrcholy nezaštipuji, i když mi přerůstají oporu. Raději mám vzdušnější spodek rostliny a džungli ve výšce metr a půl. než opačně.

host - 153.8 (?), 1.8.2021 8:11

Zaštípl jsem před týdnem, pravdou je, že u části rostlin jsem včera znovu zaštipoval na vrcholu, zatím nevyráží odspodu. Pravdou také je, že plody v nejhořejších patrech i přes zaštípnutí nedozrají na rostlině, ale je větší šance, že dozrají pod kredencem v kuchyni. Zaštipoval jsem za posledním květem, kde jse iž začínaly objevovat plody. Jinak jsem olámal spodní listy, nějaká houbová choroba na nich byla i přes postřik Akrobatem před 14 dny. Spíš se teď hodně bojím praskání plodů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz