Už druhým rokem jsem si nechala poslat zajímavé druhy semen z USA.Na googlu třeba: "vegetable seeds" a vysype se toho spoustu.Pak člověk musí najít jednak to,co potřebuje a pak ještě zjistit,jestli posílají i mimo USA,to nedělají všechny zásilkové obchody. Porto je podle našeho směšné - posledně jsem platila 1.2 dolaru za poslání z Floridy do brna. Vloni jsem měla bronzová rajčata - hodně praskala,ale to vloni asi všechna,speiál na sušení, velká oranžová apod.Celkem zajímavé jako zkušenost,ale není nad naše F1.
Letos už mám vzešlé zelené thajské lilky,pak lilky oranžové,dlouhé fialové.Pak ještě citronovou trávu a nějakou papriku.Vyšlo to levněji,než u nás,kde jsem si nechala poslat z www.jikl.cz semena,mají toho tam spoustu,ale poštovné 90 kč!!!
Znáte někdo Lima fazole,jinak též jávské nebo butterbean? Vypadají trochu jako větší sojové boby,vaři se zelená semena,i suchá. Nevím proč,ale tam mne upoutaly,že porostou nejen na Jávě,ale i v Brně.
Sadbu mám v různých krabičkách od Ramy apod,přikryté igelitovým sáčkem na ústředním topení.Vzchází všechno spolehlivě.Pak je pomalu odvykám na 24 st,odekrývám,přesunuji od topení k oknu/no,okno- 6x3m a pak do zimní zahrady,kde se netopí.Např.papriky pak přestanou tak rychle růst,ale nevytahují se mi,s lilky se musí opatrněji,ostatní semínka jsem ještě nesela,až začátkem března rajčata. Jitka