Záchrana rajčat
|
|
|
|
host - 243.114 (?) 24.9.2014 19:05
Pane Mirku, já si myslím, že váš problém není způsoben počasím, ale především nevhodným způsobem pěstování. Pokud máte vše takto zakryté černou fólií, tak není divu, že vám rajčata praskají - kořeny nemohou "dýchat" a půda zůstává stále přemokřená... V Přerově leje stejně jako u vás, máme horší klimatické i půdní podmínky (údolí otevřené SV větru, těžká, jílovitá půda) a rajčatům se letos daří, konečně jako každým rokem.
Ještě k použití fólie - kupodivu pod černou fólií zůstává hlína docela studená, pokud chcete zvýšit teplotu půdy, tak použijte průhlednou, sluneční paprsky jí projdou a hlínu zahřejí, klasický skleníkový efekt.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 24.9.2014 7:59
...když bych měl charakterizovat počasí letošního léta, je to docela divočina. Pár dnů před žněmi začalo přeprchat, dík tomu se mnohde sklízela pšenice až v polovině srpna, všechno nejspíše krmná, déšť kvalitu zničil. u brambor, i když bylo dost sucho se objevila plíseň v červenci. Na stromech vedle sebe bujely strupovitost i padlí. Sucho takové, že propadla téměř všechna jablka. Srpen střídavě horko a déšť, chladno. Vypadalo to, že rajčata budou zrát hodně a hojně, ale v tuhle dobu mám na "stromcích" po čtyřech vijanech, dokonce i v prvních dvou nejsou všechna rajčata sklizená. Praskání u všech odrůd dohromady zhruba v poměru 2:1 (nepraskající: praskající), ale je to dáno spíše tím, že právě to Tipo F1 je velké a zabere místo v košíku větší, než popraskané Datlo, Strillo F1, Bejbino, Start F1, Stupické. Vlastně i Tornádo F1 méně praská. Stupické je výnosově na 1/4 oproti hybridům. Jak jsem psal Cherolla F1 vůbec nezraje (je na šest vijanů jako ostatní) od země ho žerou slimáci, sotva růžoví. Sklízím jen o víkendu, tak uvidím jak to po plavácích v neděli a v pondělí bude vypadat. Praskají více patra 3-5(6), horní zelené méně. Kdybych neošetřoval (po dvou ošetřeních Ortiva, Acrobat, Ridomil), končím jako každý rok ještě před koncem prázdnin. Mám dotaz k Dithane: Může se tuším použít max.4x.Do tohoto počtu ošetření se počítá i aplikace přípravků které ho mají jako jednu svou část, nebo je to bez čárky za jeho použití? Když dám 2x Acrobat MZ a Ridomil s MZ složkou mám vyčerpáno? Oledně postřiků jsem si vybojoval osobní dilema jestli ošetřit nebo znát rajčata jen z obchodu. Mám pocit, že kdybych umyl kilo koupených rajčat vodou a tou postříkal rajčata svá, bylo by i u nich po plísni...
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.114 (?), 24.9.2014 19:05
Pane Mirku, já si myslím, že váš problém není způsoben počasím, ale především nevhodným způsobem pěstování. Pokud máte vše takto zakryté černou fólií, tak není divu, že vám rajčata praskají - kořeny nemohou "dýchat" a půda zůstává stále přemokřená... V Přerově leje stejně jako u vás, máme horší klimatické i půdní podmínky (údolí otevřené SV větru, těžká, jílovitá půda) a rajčatům se letos daří, konečně jako každým rokem.
Ještě k použití fólie - kupodivu pod černou fólií zůstává hlína docela studená, pokud chcete zvýšit teplotu půdy, tak použijte průhlednou, sluneční paprsky jí projdou a hlínu zahřejí, klasický skleníkový efekt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 26.9.2014 18:51
Někde jsem četl, že pro rajčata je nejlepší červená folie, ale nejedná se o zahřívání půdy, ale o odraz červeného světla na rostliny. Jak vypadla červená folie v tom Vašem testování? Jinak si myslím, že skleníkový efekt může nastat jen pod sklem nebo pod polykarbonátem. Polyetylen a ostatní plasty nedokáží zabránit zpětnému vyzařování tepelné energie do prostoru.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 25.9.2014 8:47
Já nevidím žádnou příčinnou souvislost použití černé folie a praskání rajčat. Ale souvislost s deštivým počasím je jasná. Neznám nikoho kdo by v mém okolí nastýlal rajčata černou folií, ale také neznám nikoho, kdo by po prvním září měl venku na zahradě jednu rostlinu rajčete s nepopraskanými plody. Jestli bylo v Přerově stejné počasí jako na jižní Moravě nevím, ale pochybuji.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 25.9.2014 10:23
Textilie zabraňuje výparu vody, takže se snižuje potřeba zálivky. Loni jsem mel pred sklenikem venku rajcata na textilii a velmi praskaly, letos jsem misto textilie namulcoval slamu a praskaly minimalne. Ale loni u mne vice prselo nez letos. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 237.231 (?), 25.9.2014 11:14
Bože, a proč neuvedete názvy těch nepraskavých zázraků?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|