Vesemeněná rajčata

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 173.17 (?)
18.5.2016 19:55

Amatérů je tady většina, včetně mne- zahrádkáři. Profesionálové jsou zde na webu také- zahradníci, a ti k tomu mají příslušné vzdělání nebo alespoň dlouholetou praxi. Vlastně mně není nic po tom, jaká rajčata si kdo pěstuje na své zahradě, jen mně není jasné, proč zrovna ze svých hybridních přesevů. Proč věnovat nějakou další práci, když výsledek nelze dopředu určit a většinou jsou některé vlastnosti rostlin a plodů horší. Pokud semenařit, tak nehybridní rajčata, je jich na světě okolo 4000 odrůd od nejmenších (divoká) po obrovské bifteky (i více než 1 kg).

Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 252.4 (?), 17.5.2016 15:45

Opravdu vypadají zdavěji. Jen ty předpěstované se často sází už s květem. Kdo napsal, že je pěstování těch vysemeněných amatérské? Já je přesadila, protože nerada cokoliv vyhazuji. To ať se raději postará příroda. Loni co jsem nerozdala a neměla kam dát tak jsem zasázela na husto do kompostu. Jenže tam letos mám divoká r,  a hrozilo by, že se zkříží. Vím sice, že jsou samosprašná.  Ale na jiných stránkách jsem četla hodně o tom jak se komu zrovna tyto rajčeta zkřížila. Často na úkor odolnosti. H.K.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 173.17 (?), 17.5.2016 16:00

Já jsem sice nenapsal, že pěstování volně vysemeněných rajčat je amatérské, ale profesionální to není určitě už jen proto, že stále platí genetické zákony, které popsal již před sto padesáti lety Johan Gregor Mendel. Jen náš školský systém nás o tom na základce zapomněl informovat. Prostě nikdo není doma prorokem.

Vladimír

host - 252.4 (?), 18.5.2016 8:04
Pane Vladimíre. Ač jsem amatér. Podle mého názoru není problém v tom, že jsou vysemeněná. Ale že jsou z F1. A to z toho důvodu, který jste uvedl. Pakliže má pan Petr sazenice pro vlastní potřebu tak je to jedno. H.K.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 173.17 (?), 18.5.2016 19:55

Amatérů je tady většina, včetně mne- zahrádkáři. Profesionálové jsou zde na webu také- zahradníci, a ti k tomu mají příslušné vzdělání nebo alespoň dlouholetou praxi. Vlastně mně není nic po tom, jaká rajčata si kdo pěstuje na své zahradě, jen mně není jasné, proč zrovna ze svých hybridních přesevů. Proč věnovat nějakou další práci, když výsledek nelze dopředu určit a většinou jsou některé vlastnosti rostlin a plodů horší. Pokud semenařit, tak nehybridní rajčata, je jich na světě okolo 4000 odrůd od nejmenších (divoká) po obrovské bifteky (i více než 1 kg).

Vladimír

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 130.62 (?), 18.5.2016 20:04

Však to píšu v úvodním příspěvku. Rajčata mám normální, F1, už zasazená na svém místě. Ale v posledních dnech mi o překot rostou vysemeněná rajčata z kompostu ve skleníku. Nechal jsem je, ať se předvedou, a teď, než abych je vyhodil, tak pro ně někde najdu volné místo a píchnu je tam. Co je na tom tak zvláštního?

petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 235.14 (?), 18.5.2016 22:01
Vubec nic. Nektera z tech rajcat mozna budou plodit min, nektera nebudou tak chutna jako jejich rodice (asi stale lepsi nez z obchodu), ale pokud je misto, tak hura do toho, obzvlast jestli jsou ty sazenice krasne rostle :)

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 19.5.2016 4:39

já sem takové sazenice vždy rozdávala koncem května v práci-všichni byli spokojení-já že to nemusím vyhodit, a ti obdarovaní že ušetřili.Nikdy si nikdo nestěžoval.U mne šlo vždy výhradně o nějaké cherry rajčátka, velké rajčata se mi nemají šanci vysemenit.

host - 252.4 (?), 19.5.2016 8:53

Protože se snědí? Mě se vysemenil brutus. Jak koukám tak oproti vám tady mám dost málo odrůd. Uvažuji na 2017 o artisan pink tiger, snow berry a bibi (cherry srdíčka). Nebo nějaká česká klasika? Stupické polní mám. H.K.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz